O “Κοσμηματοποιός των βασιλέων και ο βασιλιάς των κοσμηματοποιών”, έτσι τον είχε χαρακτηρίσει ο Edward VII, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου όταν κατευχαριστημένος παρέλαβε από τον Louis François Cartier τις 27 τιάρες που του είχε παραγγείλει για την τελετή ενθρόνισής του. Και τον τίμησε με τη βασιλική warrant, το έγγραφο εκείνο με το οποίο ο Μonsieur Cartier μπορούσε να διαφημιστεί ως “προμηθευτής της βασιλικής αυλής”.

Δείτε ακόμη: Boucheron | Εκτυφλωτικά σκαθάρια πολλών καρατίων

Εκατόν εικοσιτρία χρόνια αργότερα, ο οίκος Cartier επιστρέφει στην Αγγλία στις 12 Απριλίου με μια σημαντική αναδρομική έκθεση ιστορικών κοσμημάτων και ρολογιών στο μουσείο Victoria&Albert. Περισσότερα από 350 αριστουργήματα της υψηλής κοσμηματοποιίας, αναμένεται πως θα προσελκύσουν, εκτός από την αφρόκρεμα του υποκόσμου και χιλιάδες απλούς ανθρώπους, που θα δουν από κοντά, θα θαυμάσουν και θα σχολιάσουν κοσμήματα και ρολόγια μπορούσαν να τα παρατηρήσουν από κοντά, μοναχά μερικές εκατοντάδες γαλαζοαίματοι και χρυσοαίματοι του κόσμου.

Ο “Mac” Connery και η “Gin” Zeta-Jones σκύβουν προσεκτικά στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του Victoria and Albert Museum. To ιδιοφυές και γοητευτικό ζευγάρι του “Διπλή παγίδα” ξαναπιάνει δουλειά. H κορυφαία κλοπή κοσμημάτων που έγινε ποτέ…

Τα του οίκου εν δήμω

Ο οίκος Cartier ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1847 και γρήγορα έγινε γνωστός στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας. Το 1856 η πριγκίπισσα Mathilde, ξαδέλφη του Napoleon αγόρασε το πρώτο της κόσμημα, προωθώντας τον Cartier στον στενό κύκλο της ελίτ. Ο οίκος πέρασε στα χέρια του γιού του Albert, αλλά ήταν τα εγγόνια του, ο Louis, ο Pierre και ο Jacques που τον έκαναν γνωστό παγκοσμίως με καταστήματα στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

“Αυτή η έκθεση θα διερευνήσει πώς ο Louis, ο Pierre και ο Jacques Cartier, μαζί με τον πατέρα τους Alfred, υιοθέτησαν μια στρατηγική πρωτότυπου σχεδιασμού, εξαιρετικής δεξιοτεχνίας και διεθνούς επέκτασης, που μετέτρεψε το παριζιάνικο οικογενειακό κοσμηματοπωλείο σε παγκόσμια φίρμα”, διευκρινίζουν οι επιμελητές της έκθεσης Helen Molesworth και Rachel Garrahan.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να μοιραστούμε με τους επισκέπτες μας μερικές από τις πιο διάσημες δημιουργίες του οίκου, καθώς παρουσιάζονται κοσμήματα που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν και αρχειακό υλικό που εμπλουτίζει περαιτέρω την κατανόησή μας για έναν οίκο κοσμημάτων που συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επενδύουμε στην πολυτέλεια σήμερα”.

Ιστορική αναδρομή

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις κύριες ενότητες και παρακολουθεί την ανατολή του οίκου Cartier ως superbrand, την κληρoδότηση της τεχνικής ευρηματικότητάς της και την εκλεπτυσμένη προσέγγισή της και τη διατήρηση του μυστηρίου της σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Λέγεται ότι η δημιουργική ιδιοφυΐα του Cartier βασίστηκε στην εξερεύνηση της ιστορίας των διακοσμητικών τεχνών και τη μεταμόρφωση αυτής σε πολυπόθητα κοσμήματα.

Θα παρουσιαστούν κομμάτια που μιλούν για αυτήν την ιστορική αναδρομή, όπως ένας “αιγυπτιακός” σκαραβαίος με πολύχρωμα φτερά από πολύτιμους λίθους, που σχηματίζει μια πόρπη “bazuband” (ένα παραδοσιακό βραχιόλι που φοριέται στο πάνω μέρος του βραχίονα) και μια γεωμετρική καρφίτσα του 1925 που είναι έντονα επηρεασμένη από το στιλ Art Deco.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν δείγματα από τη διάσημη συλλογή του οίκου “Tutti Frutti”, η οποία παντρεύει μεταξύ τους σπάνιους και πολύχρωμους πολύτιμους λίθους. Όπως το “Mountbatten bandeau”, σπάνιο δείγμα αξεσουάρ μαλλιών, το οποίο κατασκευάστηκε από την Cartier το 1928 και αγοράστηκε από την Edwina, Lady Mountbatten. Ή το κολιέ της περιβόητης Αμερικανίδας κληρονόμου Barbara Hutton, συναρμολογημένο από μια από τις καλύτερες συλλογές με πολύτιμες χάνδρες νεφρίτη που υπάρχουν στον κόσμο, καθώς και την καρφίτσα Allnatt με ένα ζωηρό κίτρινο διαμάντι 101 καρατίων!

For the royalists

Οι βασιλικοί θαυμαστές θα ενθουσιαστούν όταν ακούσουν ότι στην έκθεση θα συμπεριληφθούν πολλά ιδιαίτερα κοσμήματα, όπως η καρφίτσα Williamson Diamond, την οποία δάνεισε στην έκθεση ο Βασιλιάς Κάρολος από τη βασιλική συλλογή κοσμημάτων. Την παρήγγειλε στον Cartier η μητέρα του, Βασίλισσα II το 1953, το έτος της στέψης της και περιλαμβάνει το σπάνιο ροζ διαμάντι Williamson 23,6 καρατίων, που είχε λάβει ως γαμήλιο δώρο το 1947. Σε κοντινή απόσταση θα εκτεθεί μια καρφίτσα με τριαντάφυλλο που προηγουμένως βρισκόταν στην ιδιωτική συλλογή της πριγκίπισσας Margaret.

Αναμφίβολα όμως το αποκορύφωμα της έκθεσης θα είναι το δαχτυλίδι αρραβώνων της Grace Kelly, με ένα διαμάντι 10,48 καρατίων, με το οποίο εξασφάλισε το “ναι” ο πρίγκιπας Rainier III του Μονακό. Το δαχτυλίδι που φόρεσε η ηθοποιός στην τελευταία της ταινία προτού παντρευτεί τον πρίγκιπα, έχει δοθεί δανεικό από την πριγκιπική συλλογή του Μονακό!

Photo credits: Cartier

Δείτε ακόμη: Cristóbal Balenciaga | Ο μαέστρος της υψηλής ραπτικής