Δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος ειδικές γνώσεις για να μπορεί να ισχυριστεί πως η γούνα ήταν ένα από τα πρώτα μέσα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για την ένδυσή του. Ο Homo Sapiens και ο Άνθρωπος του Νεάντερταλ διέθεταν τουλάχιστον μια στη γκαρνταρόμπα τους και ήταν οι πρώτοι που διετύπωσαν τον ηθικό κανόνα “from fur to the bone”, καθότι προτού φορέσουν, για παράδειγμα τη γούνα ενός μαμούθ, το κατανάλωναν προηγουμένως μέχρι το κόκκαλο!

Διαβάστε ακόμη: Εβδομάδα Μόδας Λονδίνου: Ο Harris Reed εξυμνεί την dark πλευρά της βρετανικής μόδας

ΓΟΥΝΕΣ

Πιο λεπτομερείς αναφορές έχουμε από τους αρχαίους Αιγύπτιους, 100.000+ χρόνια αργότερα, όταν ιερείς και ευγενείς απεικονίστηκαν να φορούν γούνες λεοπάρδαλης ώστε να διαφοροποιούνται από τους κοινούς θνητούς. Στο ενδιάμεσο επιτελέστηκε μια ουσιαστική διαφοροποίηση: ο άνθρωπος αρχικά πρωτοφόρεσε τη γούνα με το τρίχωμα προς τα μέσα, να ακουμπάει το δέρμα του, ώστε να ζεσταίνεται, στην περίπτωση των αρχαίων Αιγυπτίων όμως χρησιμοποιήθηκε ανάποδα: το εντυπωσιακό τρίχωμα εξωτερικά να φαίνεται! Η γούνα από χρήσιμο ρούχο, μετατράπηκε σε ένδυμα επίδειξης! Και ως έτσι παρέμεινε για αιώνες, απαραίτητο συμπλήρωμα της κάθε βασιλικής ενδυμασίας, σύμβολο της εξουσίας…

ΓΟΥΝΕΣ

Γούνας το εγκώμιο

Η γούνα παρουσιάζει εκπληκτικές ιδιότητες. “Αναπνέει”, ζεσταίνει, είναι εξαιρετικά ευχάριστη στην αφή και όμορφη στο μάτι και είναι απίστευτα ανθεκτική. Ίσως το μόνο είδος ενδύματος που μπορεί να κληρονομηθεί, χωρίς να φέρει ορατά σημάδια της προηγούμενης χρήσης…

Είναι βιοδιασπώμενη και στον καιρό μας είναι προϊόν βιώσιμης ανάπτυξης. Έχει όμως και ένα μεγάλο αρνητικό: είναι “ανήθικη”! Ζώα εκτρέφονται και θανατώνονται αποκλειστικά και μόνο για τη γούνα τους, γεγονός που έχει ευαισθητοποιήσει, όχι μόνο τους φιλόζωους, αλλά και οποιονδήποτε άνθρωπο.

Οι πλαστικές γούνες, οι faux furs, που εμφανίστηκαν στα μισά του προηγούμενου αιώνα ως φθηνό και “ηθικό” υποκατάστατο της αληθινής γούνας. είχαν τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Η τρίτη κατηγορία που εμφανίστηκε πρόσφατα αφορά τις φυτικές γούνες και διαθέτει όλα τα ηθικά credits, εκτός από ένα. Καλλιεργήσιμη γη που σπανίζει που σκοπό έχει να θρέψει την ανθρωπότητα και πολύτιμο νερό που ξοδεύεται μόνο και μόνο για να κάνει κάποιος μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο Γκστάαντ! Κι αυτό για τον πλανήτη μας συνιστά απαράδεκτη πολυτέλεια.

Διαβάστε ακόμη: Jean Desses | Τι δεν γνωρίζουμε για τον κορυφαίο Έλληνα σχεδιαστή;

ΓΟΥΝΕΣ

Η γούνα διχάζει τη μόδα

Μετά από δεκαετίες συντονισμένων εκστρατειών, που περιελάμβαναν διαμαρτυρίες και ακόμη και επιθέσεις έξω από καταστήματα και επιδείξεις μόδας, σε χώρους εργασίας και σε σπίτια, το κίνημα κατά της γούνας, με επικεφαλής οργανώσεις όπως η PETA, φαινόταν να έχει αλλάξει τελικά το ρεύμα υπέρ τους.

Στη μόδα, τουλάχιστον όπως την ορίζουν οι μεγάλοι οίκοι, οι εξελίξεις ήλθαν με καθυστέρηση. Ο Calvin Klein απαγόρευσε τη γούνα το 1994 και ο Ralph Lauren το 2006. Ο οίκος της Stella McCartney που ιδρύθηκε το 2001 από την πρώτη ημέρα της ύπαρξής του δεν έχει χρησιμοποιήσει ζωικά προϊόντα για τις δημιουργίες του.

Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλοί ακόμη. Η Gucci ανακοίνωσε το 2017 ότι καταργεί την πραγματική γούνα από τις συλλογές της και ακολούθησαν οι μεγάλοι οίκοι μόδας και ειδών πολυτελείας: Prada, Marc Jacobs, Versace, Tom Ford, Michael Kors, Burberry και άλλοι. Η Fendi, η οποία ιδρύθηκε στη Ρώμη ως μπουτίκ γούνας και δέρματος, παραμένει ένα από τα τελευταία πολυτελή brand που συνεχίζει να παρουσιάζει δημιουργίες με αληθινές γούνες.

Το 2021, η Kering, η μητρική εταιρεία που περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της πολλούς μεγάλους οίκους όπως οι Gucci, Balenciaga, Saint Laurent και McQueen, απαγόρευσε τη χρήση της γούνας σε ολόκληρο τον όμιλο. Τα πολυκαταστήματα Macy’s, Bloomingdale’s και Neiman Marcus σταμάτησαν επίσης να πουλάνε νέες γούνες.
Τέλος, το 2023 η πολιτεία της Καλιφόρνια έθεσε σε ισχύ νόμο που απαγορεύει την πώληση νέων προϊόντων γούνας.

Η βιομηχανία γούνας έχει συρρικνωθεί εδώ και χρόνια. Η παγκόσμια παραγωγή της μειώθηκε κατά 85% την τελευταία δεκαετία και περίπου 20 εκατομμύρια ζώα θανατώθηκαν ως μέρος του εμπορίου γούνας το 2023 έναντι 140 εκατομμυρίων μια δεκαετία νωρίτερα.

ΓΟΥΝΕΣ

Η επιστροφή της γούνας

Σήμερα η γούνα αποτολμά την επανεμφάνισή της με άλλο τρόπο, εκτός από τα φυτικά υποκατάστατά της.
Η Rihanna φωτογραφήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο φορώντας vintage βιζόν με την υπογραφή του John Galliano. Πρόσφατα η Kendall Jenner φόρεσε επίσης vintage γούνα αλεπούς Balenciaga στο Άσπεν, δημοφιλές θέρετρο πολυτελών χειμερινών διακοπών στην Αμερική. Παρόμοιες εμφανίσεις με γούνες έκαναν και η αδελφή της Kylie, όπως και η Hailey Bieber, όμως ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος εάν επρόκειτο για αληθινές ή ψεύτικες.

Για χρόνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ευρώπη, η χρήση γούνας θεωρούνταν ταμπού. Ξαφνικά, ο έρωτας του ανθρώπου προς τη γούνα αναζωπυρώθηκε. Με τον μανδύα του “vintage” και με δεδομένο πως κανένα ζώο δεν σκοτώθηκε πρόσφατα και πως η ανακύκλωση παλαιών ρούχων αποτελεί μια ηθική ενέργεια, τις φόρεσαν ξανά.

Η αναζωπύρωση του γούνινου look δεν πέρασε απαρατήρητη από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων. Η PETA δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένη με την αύξηση της ψεύτικης γούνας, αλλά θεωρεί ότι όσοι επιλέγουν vintage γούνες κάνουν λάθος, παρότι μπορεί να έχουν καλές προθέσεις. “Αυτοί δεν θα ονειρεύονταν ποτέ να αγοράσουν μια νέα γούνα επειδή δεν θέλουν να υποστηρίξουν μια βίαιη, σκληρή βιομηχανία», δηλώνει η Ashley Byrne, διευθύντρια επικοινωνίας της PETA, “ασυνείδητα υποστηρίζουν την ιδέα ότι είναι αποδεκτό να σκοτώνουμε με σκληρό τρόπο τα ζώα για τις γούνες τους”.

«Όταν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων δίνουν διαλέξεις σε ανθρώπους και προσπαθούν να τους απαγορεύσουν πράγματα που εκείνοι θέλουν, νομίζω ότι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα», συμπεραίνει ο Mark Oaten, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας.