Η ambassador του Bulgari, Anne Hathaway έλαμπε στα εγκαίνια της νέας έκθεσης του οίκου Bulgari Infinity Serpenti Exhibition στη Σανγκάη στις αρχές Ιανουαρίου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BVLGARI Official (@bvlgari)

Στην έναρξη της Χρονιάς του Φιδιού, η πιο διάσημη συλλογή του οίκου με έμβλημα το ερπετό είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, 77 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή της το 1948.

Κι αν η ουρά του φιδιού Bulgari βρίσκεται στη Σανγκάη, το κεφάλι του βρίσκεται σίγουρα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα.

Δείτε ακόμη: Η υψηλή ωρολογοποίια τιμά την χρονιά του φιδιού

Εμπόδια, ανατροπές και επιτυχία

Ο ιδρυτής του οίκου, Σωτήριος Βούλγαρης γεννήθηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας το Μάρτιο του 1857, με καταγωγή από ένα χωριό των Τζουμέρκων, τους Καλαρρύτες.

Όντας το μοναδικό από τα 11 παιδιά του Γιώργου Βούλγαρη και της Ελένης Στρουγγάρη που κατάφερε να επιβιώσει, ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση στον τομέα της αργυροχρυσοχοΐας. Ο ίδιος κατασκεύαζε εκτός από κοσμήματα, ζώνες, θήκες για σπαθιά και ασημένια κουμπιά.

Μαζί με τον πατέρα του ταξίδεψαν σε όλη την Ήπειρο για να πουλήσουν τις δημιουργίες τους, ενώ το 1870 άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στη γειτονιά της Παραμυθιάς.

Εν μέσω πολιτικών αναταραχών, το κτίριο κάηκε 2 φορές από τους Τούρκους, αναγκάζοντας την οικογένεια να εγκαταλείψει τον τόπο και να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα. Στο Νησί των Φαιάκων ο Σωτήριος Βούλγαρης γνωρίζει τον μετέπειτα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο, αλλά και τη μελλοντική γυναίκα του Ελένη Μπάζιου, με την οποία απέκτησαν έξι παιδιά.

Η οικογένεια ίδρυσε το πρώτο κατάστημα της στη Νάπολη, το οποίο ωστόσο αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο, μετά από πολλές ληστείες.

Το 1881 μετακομίζουν στη Ρώμη – εκεί Βούλγαρης και Κρέμος δουλεύουν ως πλανόδιοι πουλώντας τα κοσμήματά τους σε τουρίστες έξω από το Βατικανό. Με τα χρήματα που κερδίζουν, ανοίγουν στη Via Sistina το δεύτερο κατάστημά τους, το “Οld Curiosity Shop”, εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Charles Dickens.

Έπειτα από διαφωνίες, οι δύο συνεργάτες χώρισαν τους δρόμους τους και ο Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση. Λίγα χρόνια αργότερα μαζί με τους δύο γιους του, Κωνσταντίνο και Τζόρτζιο, άνοιξαν το κεντρικό κατάστημα στη Via dei Condotti.

Το όνομα Bulgari γίνεται γνωστό για τα κοσμήματα που συνδυάζουν στοιχεία βυζαντινής και ισλαμικής τέχνης με παρισινά trends. Μέχρι το 1897 η επωνυμία αριθμούσε άλλα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και έως το 1913, με τη βοήθεια των γιων του, η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς.

To κατάστημα του Σωτήριου Βούλγαρη στη via Condotti, 1894 (https://www.bulgari.com)

Οι συνεχιστές της δυναστείας

Μετά το θάνατο του πατέρα τους του 1932, τα δύο αδέρφια εισάγουν στο λογότυπο το χαρακτηριστικό V αντί του U από τις αρχαϊκές ρωμαϊκές γραφές, συνδέοντας για πάντα την ταυτότητα του οίκου με τις ιταλικές ρίζες του.

Αντί για ασήμι, αρχίζουν να χρησιμοποιούν χρυσό, πλατίνα και διαμάντια στοχεύοντας στην αγορά της high society.

Έως τη δεκαετία του ’70, η Bulgari είχε αποκτήσει καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου: Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μόντε Κάρλο και Γενεύη. Τότε ήταν που το brand άρχισε να έχει παγκόσμια φήμη με διάσημες celebrities να φορούν τα κοσμήματα στις δημόσιες εμφανίσεις τους αλλά και στη μεγάλη οθόνη. Μεταξύ αυτών οι Marilyn Monroe, Sophia Loren, Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman και Grace Kelly. Ο Richard Burton, όταν αγόρασε ένα σμαραγδένιο δακτυλίδι στην Taylor, είχε πει χαρακτηριστικά: «Εγώ έμαθα στην Elizabeth τη μπύρα, αυτή μου έμαθε τη Bulgari»….

Το 1984, τα εγγόνια του Σωτήριου, ο Paolo και o Nicola, ανέλαβαν την εταιρεία, η οποία αρχίζει να επεκτείνεται στους τομείς των αρωμάτων και των αξεσουάρ.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, μετά τη σύμπραξη με τη Luxury Group, μέλος της Marriott International, εγκαινιάζονται τα πρώτα ξενοδοχεία Bulgari.

Η εταιρία εξαγοράστηκε από την LVMH του Bernard Arnault το 2011, αντί 4,3 δισ. ευρώ, αλλά οι Nicola και Paolo εξακολουθούν να έχουν ποσοστό αλλά και ενεργό ρόλο.

Σήμερα η Bulgari αριθμεί περισσότερα από 300 καταστήματα σε πάνω από 85 χώρες, ενώ πρόσφατα η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Mary Katrantzou ανέλαβε δημιουργική διευθύντρια δερμάτινων ειδών και αξεσουάρ του brand.

To μουσείο Bulgari

Παρά τη διεθνή καταξίωση, τα μέλη της οικογένειας δεν ξέχασαν ποτέ τις ηπειρώτικες ρίζες τους.

Το 1937, προσέφεραν περίπου 1 εκατομμύριο δραχμές – ποσό εξαιρετικά υψηλό για την εποχή – για την ανέγερση ενός σχολικού συγκροτήματος που διατηρείται ως σήμερα.

Για δεκαετίες, το σχολείο υπήρξε κέντρο μάθησης και προόδου, φιλοξενώντας στις αρχές του 20ού αιώνα έως και 1.400 μαθητές. Τραγικές ημέρες, δυστυχώς, γνώρισε στην Κατοχή, όταν φιλοξένησε τους 49 προκρίτους της Παραμυθιάς, οι οποίοι φυλακίστηκαν εκεί πριν εκτελεστούν από τους ναζιστές.

Με τη συγκατάθεση της οικογένειας, το κτίριο θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης, ενώ ένας από τους δύο ορόφους θα είναι αφιερωμένος στην ιστορία της Bulgari με φωτογραφικό υλικό, κοσμήματα και άλλα εκθέματα. Τα εγκαίνια του Bulgari School αναμένονται το καλοκαίρι με την παρουσία της οικογένειας και λαμπερών προσκεκλημένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακόμα μία πρωτοβουλία του δήμου είναι η απόκτηση του πρώτου καταστήματος που άνοιξε ο Σωτήρης Βούλγαρης στην Παραμυθιά.

Το μήνυμα που άφησε πίσω του ο δημιουργός της Bulgari είναι να ακολουθούμε το όνειρό μας, χωρίς να αποθαρρυνόμαστε από τις δυσκολίες των καιρών.

Photo credits: Bulgari

Δείτε ακόμη: Mouna Ayoub | Η κορυφαία πελάτης των οίκων της Haute Couture