Γιατί οι άνδρες αποφεύγουν τις φούστες;
![Γιατί οι άνδρες αποφεύγουν τις φούστες;](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/01/fousta-the-fashion-bible-gr-harrison-ford-968x1024.jpg)
Όταν κάποιος άνδρας αναφέρει ότι είναι φεμινιστής του κάνω πάντα τρεις ερωτήσεις. Χρειάζομαι μόνο ένα «ναι» για να περάσει το τεστ μου, και όμως λίγοι απαντούν θετικά. Οι ερωτήσεις είναι:
-
- Αν παντρευτείς μια γυναίκα, θα έπαιρνες το επώνυμό της ή θα το παραχωρούσες στο παιδί σας;
- Εάν είχατε παιδιά θα άφηνες την καριέρα σου για να φροντίσεις το σπίτι και την οικογένειά σου;
- Και, την πιο απλή από όλα, θα φορούσες φούστα δημόσια;
Οι ερωτήσεις δεν προορίζονται να στοχεύσουν στην καρδιά του φεμινιστικού κινήματος, αλλά είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσοι άνδρες απαντούν με έκπληξη ή και αηδία και στις τρεις ερωτήσεις «όχι». Παρά τη μεγάλη προφανή πρόοδο προς την ισότητα των φύλων, το πώς οι άνδρες νιώθουν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται και να ντύνονται δείχνουν τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις γυναίκες.
Το κιλτ του Harrison Ford
Η συζητηση ανοίγει με αφορμή την καμπάνια Once Upon a Time in Scotland, η οποία αποτελείται από μια σειρά επεισοδίων σε σκηνοθεσία Joel Edgerton, δημιουργικό διευθυντή τον Justin O’Shea, φωτογράφο τον Lachlan Bailey ενώ η αρχισυντάκτρια της Vogue Australia Christine Centenera ανέλαβε το styling.
Αφηγείται την ιστορία του Ford που ταξιδεύει στο Tain, στα Highlands της Σκωτίας, όπου στεγάζεται το αποστακτήριο Glenmorangie. Χαλαρώνει στο κάστρο, μαθαίνει πώς φτιάχνεται το Glenmorangie και πώς να το προφέρει (Glen-MOR-uhn-jee). Η γκάιντα που ακούγεται προέρχεται από το The Fugitive του 1993. Και εστιάζουμε στην σκωτσέζικη κιλτ που φοράει, η οποία σχεδιάστηκε για αυτόν από το brand streetwear Palace. Μας κάνει όμως εντύπωση που φοράει φούστα; Χάνει σε στιλ ή αρρενωπότητα ο Harrison Ford; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν “όχι”, αφού η κιλτ είναι ένα καθαρά ανδρικό ένδυμα, συνυφασμένο με την εικόνα του Παλατιού και τον πολιτισμό της Σκωτίας.
Γιατί οι άνδρες δεν φορούν φούστες;
Τους τελευταίους αιώνες, τα παντελόνια κυριαρχούν στις ανδρικές ντουλάπες. Και τα τελευταία χρόνια, πολλοί σχεδιαστές και fashion brands έχουν εξερευνήσει την ουδετερότητα του φύλου ως «τάση» για να δείξουν ένα διαφορετικό είδος αρρενωπότητας, ντύνοντάς του με παραδοσιακά θηλυκά στιλ, ιδιαίτερα με φούστες.
Γιατί λοιπόν οι άνδρες δεν τις προτιμούν, όπως οι γυναίκες τα παντελόνια; Γιατί είναι πιο εύκολο για τις γυναίκες να ντύνονται με ανδρικά στιλ, το οποίο χαρακτηρίζεται ακόμη και ως απελευθερωτικό και ενδυναμωτικό, αλλά είναι δύσκολο για τους άνδρες να κάνουν το ίδιο με μια φούστα; Κι ενώ κάποιοι celebrities, όπως ο Brad Pitt και ο μπασκετμπολίστας των LA Lakers, Russell Westbrook, έχουν φορέσει φούστες σε εκδηλώσεις στο κόκκινο χαλί (και ο δικός μας Σάκης Ρουβάς), εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σπάνιο να βλέπεις καθημερινούς άνδρες να φορούν φούστες.
Οι άνδρες που δεν έχουν φορέσει ποτέ φούστα ισχυρίζονται ότι δεν είναι πρακτική, αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι φούστες είναι φανταστικά ευέλικτες: πτυχωτές και άνετες το χειμώνα, ελαφριές και δροσερές το καλοκαίρι. Έχουν μια τεράστια γκάμα σχημάτων και στιλ, αφήνοντας πίσω την παγωμένη παλέτα χρωμάτων των μαύρων, μπλε και καφέ που κυριαρχεί στις περισσότερες ανδρικές μόδας.
Εύκολα όμως μπορεί να αναρρωτηθείτε: τι γίνεται με τις τσέπες; Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια μακρά και σεξιστική ιστορία στη γυναικεία μόδα και δεν υπάρχει χώρος για τις τσέπες. Ωστόσο η Margaret Howell και η Vivienne Westwood έβαζαν τσέπες στις φούστες τους πριν από δεκαετίες, και αυτές τις μέρες μπορείτε να βρείτε φούστες με τσέπες σε διάφορα fashion brands.
Η ιστορία μιας φούστας
Οι ρίζες της ανδρικής φούστας χάνονται στα βάθη του χρόνου. Οι άνδρες στην αρχαία Αίγυπτο φορούσαν συχνά κιλτ, μια φούστα από λινό που τυλιγόταν γύρω από τη μέση ενώ οι Σουμέριοι στη Μεσοποταμία φορούσαν kaunakes, ένα είδος φούστας από γούνα. Στην αρχαία Ελλάδα, αν και ο χιτώνας ήταν το πιο κοινό ένδυμα, οι άνδρες φορούσαν και φούστες, ειδικά οι αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, οι ανδρικές ενδυμασίες ήταν πιο περίπλοκες και περιλάμβαναν διάφορα είδη παντελονιών και κολάν. Ωστόσο, η φούστα δεν εξαφανίστηκε εντελώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνδρες φορούσαν κοντές φούστες ή παντελόνια που θύμιζαν φούστα.
Στην Ελλάδα η φουστανέλα συνδέθηκε με την εθνική μας ταυτότητα ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα, οι άνδρες που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις άρχισαν να φορούν φούστες ως ένδειξη αντίστασης στα παραδοσιακά αρσενικά στερεότυπα.
Ένα ένδυμα που εξελίσσεται
Η ιστορία της ανδρικής φούστας είναι μια ιστορία αλλαγής, προσαρμογής και αποδοχής. Είναι μια ιστορία που μας δείχνει ότι τα ρούχα δεν είναι απλά αντικείμενα, αλλά αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές μας ανησυχίες. Και καθώς η μόδα συνεχίζει να εξελίσσεται, η φούστα θα παραμείνει ένα ενδιαφέρον και συζητήσιμο θέμα.
Photo credit: Από την καμπάνια Scotch whisky single malt Glenmorangie/instagram