Σύμφωνα με υπολογισμούς, η γούνα (συνήθως ψεύτικη, αλλά ενίοτε αληθινή) εμφανίστηκε στο 70% των πρόσφατων επιδείξεων μόδας. Μαζί με αυτό είδαμε έντονους ώμους στον Saint Laurent, μπότες μέχρι τον μηρό στη Stella McCartney και μυτερά σουτιέν στη Miu Miu. Oι συλλογές επιβεβαίωσαν ότι η νέα τάση στη μόδα είναι το Βoom Boom, για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση που επινόησε ο Sean Monahan, επίσης εισηγητής των όρων normcore (2014) και vibe shift (2022).

Δείτε ακόμη: Θα καταφέρει ένα ZARA να γίνει το νέο Μινιόν;

Τι είναι η κουλτούρα Βoom Boom;

Ο Monahan έχει περιγράψει την κουλτούρα Βoom Boom ως «μια καθαρή έκφραση της υπερβολής», έναν κόσμο στον οποίο «οι αξίες όπως ο πλούτος και η λάμψη έχουν επιστρέψει με θόρυβο». Είναι οι άνδρες που φοράνε κοστούμια και loafers χωρίς να εργάζονται σε γραφεία και οι γυναίκες με μεγάλες σιλουέτες και γούνα. Μέχρι πρόσφατα, λέει, «κανείς δεν φορούσε κοστούμι, εκτός αν εργαζόταν στα οικονομικά. Πριν από πέντε χρόνια, οι άνθρωποι θα ακούσαν έντονη κριτική αν φορούσες ακόμα και δέρμα».

Το Boom Boom είναι το στιλ και η νοοτροπία της αίγλης και της απληστίας, που θυμίζει τον βρώμικο κόσμο της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Υπάρχει ένας μηδενισμός, ένα τέλος, μια αίσθηση του να σηκώνουμε άλλο ένα μπουκάλι Moët στον αέρα ενώ ο κόσμος καίγεται γύρω μας. Αλλά πρόκειται επίσης για την προσδοκία και την τεράστια απόσταση μεταξύ του οικονομικού κλίματος που θέλουμε και αυτού που υπάρχει.

BOOM BOOM

American psycho (IMDb)

Ήδη υπάρχουν σημάδια του Βoom Boom που διαχέονται στην κουλτούρα. Πάρτε για παράδειγμα τον Saxon του Patrick Schwarzenegger στην τρίτη σεζόν του The White Lotus, με το χρυσαφένιο μαύρισμα και τα πουκάμισα, και τον βραβευμένο με Όσκαρ ρόλο της Mikey Madison στην ταινία Anora, με το bandage φόρεμα Hervé Léger και το πανάκριβο παλτό. Είναι ο Mark Zuckerberg με το Rolex αξίας 300.000 δολαρίων σε έναν αγώνα πολεμικών τεχνών UFC.  Είναι η Kim Kardashian που ποζάρει δίπλα σε ένα ρομπότ Tesla στο εξώφυλλο του περιοδικού Perfect.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Kardashian (@kimkardashian)

Στη μόδα υπάρχει εδώ και καιρό: είναι το φόρεμα Armani Privé της Demi Moore στα Όσκαρ που πλασάρει την αίγλη του παλιού Χόλιγουντ, αλλά και η γυμνή Bianca Censori που πέταξε το γούνινο παλτό της στα Grammy.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore)

Δείτε ακόμη: White Lotus: Πώς η δημοφιλής σειρά άλλαξε τον τουρισμό

Όλα θυμίζουν το 1987

Πρόσφατα, ο Monahan κατέληξε στο 1987 ως σημείο αναφοράς. Ήταν η χρονιά που ο Donald Trump δημοσίευε το βιβλίο The Art of the Deal και που ο Bill Cosby γινόταν εξώφυλλο του περιοδικού Time, μαζί με τον τίτλο: «Αστείος, διάσημος, πενήντα και πάμπλουτος!».

Με την τεχνολογική και χρηματοπιστωτική αστάθεια και την κλιματική αλλαγή, ήταν κατάλληλη εποχή για την αναβίωση της νοοτροπίας του Boom Boom. Μεταξύ της κρίσης του κόστους ζωής, της στασιμότητας στην αύξηση των μισθών και της ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας, το Boom Boom αφορά τους ανθρώπους που ντύνονται για το εισόδημα που θέλουν να έχουν και όχι για το εισόδημα που ήδη έχουν.

Ο Monahan πιστεύει ότι το Boom Boom είναι τόσο μια αντίδραση ενάντια στο πώς ντυνόμαστε τον τελευταίο καιρό όσο και μια πολιτική δήλωση. Η μαζική casualisation έφτασε στην αποθέωσή της κατά την πανδημία, όταν η εργασία από το σπίτι διαμόρφωσε έναν νέο ενδυματολογικό κώδικα. «Είναι η κλασική ταλάντευση του εκκρεμούς: οι νέοι απορρίπτουν αυτό που κάνουν οι μεγάλοι, ενώ παράλληλα επεξεργάζονται τι σημαίνει να ντύνεσαι ως ενήλικας, και όλα αυτά μπαίνουν σιγά σιγά στη μόδα», σημειώνει.

«Η αμερικανική ελίτ βρίσκεται σε εξέλιξη», λέει. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, επρόκειτο για ανθρώπους που δεν ήθελαν να επιδεικνύουν τον πλούτο. Δεν ήταν σαφές πού βρίσκονται οι άνθρωποι στην ιεραρχία του status. Η ήσυχη πολυτέλεια και το normcore είναι αποφευκτικά: είναι προσπάθειες να μην κάνουν καμία δήλωση». Το Boom Boom είναι ακριβώς το αντίθετο.

Photo credits: Instagram