Η ατάκα της Miranda Priestly στην ταινία Devil Wears Prada είναι πλέον εμβληματική και ναι, ειρωνική: «Λουλούδια; Την άνοιξη; Πρωτοποριακό!». Όμως, μια ματιά στην ιστορία της μόδας αποδεικνύει ότι ο floral κόσμος της δεν είναι ποτέ «αναμενόμενος». Είναι ένα δημιουργικό παιχνίδι με το χρόνο, την ιστορία και την αισθητική, που παραμένει ανεξάντλητα συναρπαστικό. Λουλούδια: σύμβολα ομορφιάς, θηλυκότητας, φύσης, άνοιξης, ακόμα και επανάστασης. Είναι ένα πολιτισμικό φαινόμενο με ιστορικό βάθος, ταξικό υπόβαθρο και στιλιστική ανθεκτικότητα, που επιβιώνει αιώνες τώρα, εξελισσόμενο μαζί με την κοινωνία, την τεχνολογία και τη μόδα.

Μπορείτε να διαβάσετε: Τα floral φορέματα που φέρνουν την άνοιξη

Από την εκλεπτυσμένη δεκαετία του 1930 έως την εκκεντρική των 90ς και τη νέα χιλιετία, τα λουλούδια δεν αποτελούν απλώς μοτίβα, αλλά δηλώσεις στιλ, θηλυκότητας και πολιτισμού. Μεταμορφώνονται ανάλογα με την εποχή και το βλέμμα του σχεδιαστή, κρατώντας πάντα κάτι από το παρελθόν αλλά επανασυστήνοντάς το στο σήμερα.

Μπορείτε να διαβάσετε: Άνδρες με τα floral τους στην επίδειξη του Paul Smith στο Τόκιο

Ένας κήπος από στιλιστικά σύμβολα

Αν στις δεκαετίες του ’30 και του ’40, τα floral prints εκφράζουν ρομαντισμό και κομψότητα, στα 60s μετατρέπονται σε ποπ εικαστικές αναφορές της νεανικής επανάστασης.

Στα ’80s συναντάμε τη μεγαλοπρέπεια και την υπερβολή: τεράστια λουλούδια, φουσκωτά μανίκια, εντυπωσιακά χρώματα.

Και έπειτα, στα ’90s, όλα αλλάζουν: ο μινιμαλισμός έρχεται, αλλά το floral βρίσκει τον τρόπο να επιβιώσει. Πιο σιωπηλά, πιο καθαρά, πιο στυλιστικά στοχευμένα. Είναι σαν να λέει: «είμαι εδώ, απλώς πιο εκλεπτυσμένα».

Και ύστερα ήρθε η εποχή της ειρωνείας. Για παράδειγμα το 1997, το εξώφυλλο του L’Officiel  με δημιουργία Moschino, ένα λουλουδάτο φόρεμα γεμάτο χρώμα και αυτοαναφορικό χιούμορ, γίνεται απόδειξη ότι τα florals μπορούν να είναι και τολμηρά και έξυπνα. Να «μιλούν» με χαμόγελο αλλά και ένταση.

Μεταξωτό ύφασμα του 1741. Artist Haritsu Ogawa. Photo: Getty Images

Η ιστορία του floral print: Από τα αυτοκρατορικά παλάτια στην πασαρέλα

Η ιστορία του floral ξεκινά πολύ πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα (618–907 μ.Χ.), τα υφάσματα με λουλουδένια μοτίβα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους αριστοκρατικούς κύκλους. Τα άνθη συμβόλιζαν πλούτο, υγεία και καλή τύχη, και η μεταξοτυπία επιτρεπόταν μόνο στους ευγενείς.

Καθώς το εμπόριο μεταξιού άνθιζε, αυτά τα μοτίβα ταξίδεψαν με καραβάνες προς τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, όπου εξελίχθηκαν περαιτέρω. Στην Ινδία, τα περίφημα chintz, βαμβακερά υφάσματα ζωγραφισμένα στο χέρι ή μπλοκ-τυπωμένα με φυτικά μοτίβα, έγιναν περιζήτητα από την ευρωπαϊκή αριστοκρατία του 17ου και 18ου αιώνα. Η Γαλλία μάλιστα απαγόρευσε την εισαγωγή τους για να προστατεύσει τη δική της υφαντουργία, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Στον 19ο αιώνα, με την έλευση της εκτύπωσης υφασμάτων με ατμοκίνητα μηχανήματα, τα floral έγιναν πιο προσιτά και πιο μαζικά. Η βικτωριανή αισθητική λάτρεψε τις ρομαντικές ανθοσυνθέσεις, συχνά με σκοτεινή παλέτα, μαύρα τριαντάφυλλα, σκούρα μοβ και μπορντό λουλούδια, συνδέοντας για πρώτη φορά το floral με το πένθος, τη μελαγχολία και την εσωστρέφεια.

Το floral επέστρεψε ανανεωμένο με το κίνημα των χίπις. Το «flower power» δεν ήταν απλώς ένα σλόγκαν αλλά ένας ειρηνικός τρόπος αντίστασης. Η αισθητική των ’70s αγκάλιασε τα έντονα, ψυχεδελικά μοτίβα σε έντονα χρώματα, δίνοντας στα λουλούδια πολιτική διάσταση — αντιπολεμική, φεμινιστική, απελευθερωτική.

Σήμερα, το floral print παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή σχέδια στη μόδα, από τις ανοιξιάτικες κολεξιόν υψηλής ραπτικής μέχρι τα καθημερινά φορέματα του Zara. Οίκοι μόδας όπως οι Dolce & Gabbana, ο Erdem και ο Dries Van Noten επανερμηνεύουν το λουλουδένιο μοτίβο μέσα από baroque λεπτομέρειες, ιαπωνικές επιρροές ή μοντέρνα γεωμετρικά σχήματα. Ταυτόχρονα, το floral έχει ενσωματωθεί πλήρως στο ψηφιακό lifestyle: αποτυπώνεται σε wallpapers κινητών, σε nail art, στα φίλτρα των social media. Είναι «πολύ» και ταυτόχρονα ουδέτερο. Ρομαντικό αλλά και pop. Κοριτσίστικο, αλλά όχι αθώο.

Γιατί να ξαναφορέσετε τα λουλούδια;

Η άνοιξη είναι η εποχή της ανανέωσης, όχι μόνο της φύσης αλλά και του προσωπικού σας στιλ. Τα λουλούδια είναι ο πιο ευανάγνωστος κώδικας επικοινωνίας. Μιλούν για ζωή, εποχικότητα, μεταμόρφωση. Μπορούν να είναι γλυκά ή δηκτικά, διακριτικά ή statement. Ίσως λοιπόν ήρθε η στιγμή να ανακαλύψετε (ή να ξανασυστηθείτε με) το floral με μια πιο τολμηρή ματιά. Ξεχάστε τα «γλυκανάλατα» μοτίβα: τα λουλούδια του σήμερα φέρουν μνήμη και νόημα. Μπορείτε να τα φορέσετε σε oversized σακάκια, να τα συνδυάσετε με αυστηρές γραμμές ή να τα αφήσετε να κυριαρχήσουν σε ένα ρομαντικό φόρεμα.

Το floral δεν είναι ποτέ απλώς τάση. Είναι ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στο τότε και το τώρα. Κι όπως μας δείχνει η ιστορία, το μυστικό δεν είναι να ακολουθείτε τη μόδα, αλλά να την ξαναγράφετε με προσωπικό ύφος.

Έμπνευση από το παρελθόν, στιλ για το παρόν

Τα παλιότερα floral σχέδια δεν είναι παλαιομοδίτικα, είναι εργαλεία δημιουργίας. Αν λοιπόν αναζητάτε το επόμενο statement κομμάτι σας, μη φοβηθείτε να κάνετε μια βουτιά στο παρελθόν. Εκεί, στις σελίδες ενός παλιού περιοδικού ή στο σχέδιο ενός vintage ρούχου, ίσως κρύβεται το πιο φρέσκο και ανοιξιάτικο στιλιστικό σας «ναι».

Άλλωστε, όπως κάθε εποχή ανακυκλώνεται, έτσι και τα florals επιστρέφουν, μόνο που κάθε φορά ανθίζουν αλλιώς.

Photo credits: Getty Images, Chertsey museum