Το φετινό Met Gala φέρει τον τίτλο “Superfine: Tailoring Black Style” και αποτίει φόρο τιμής στην παράδοση του Black dandyism. Εμπνευσμένη από το βιβλίο της Monica L. Miller “Slaves to Fashion”, η εκδήλωση εξερευνά πώς η μόδα λειτούργησε ως μέσο έκφρασης, αντίστασης και πολιτιστικής ταυτότητας για τη Μαύρη διασπορά. Είναι γνωστό ότι το Met Gala χαρακτηρίζεται ως η πιο λαμπερή βραδιά της μόδας, ενώ παράλληλα έχει και φιλανθρωπικό σκοπό. Ωστόσο, κάποια άλλα στοιχεία είναι λιγότερο γνωστά:

1. Το πρώτο Met Gala ήταν ένα δείπνο που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1948, με τα εισιτήρια να κοστίζουν 50 δολάρια (44 ευρώ) το καθένα. Ξεκίνησε αρχικά ως μια φιλανθρωπική εκδήλωση που δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Eleanor Lambert για να συγκεντρώσει χρήματα για το νεοϊδρυθέν τότε Ινστιτούτο Κοστουμιών.

2. Μέχρι το 1971, η εκδήλωση δεν πραγματοποιείτο στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Met) της Νέας Υόρκης, αλλά σε διάφορα τοπόσημα της Νέας Υόρκης.

3. Η Anna Wintour ανέλαβε την προεδρία το 1995, επιβλέποντας την εκδήλωση και τη λίστα των καλεσμένων, η οποία περιορίζεται σε περίπου 650 έως 700 άτομα κάθε χρόνο. Άλλαξε επίσης την ημερομηνία διεξαγωγής του Met Gala από τον Δεκέμβριο στην πρώτη Δευτέρα του Μαΐου.

4. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά events της Νέας Υόρκης. Πέρσι, συγκέντρωσε περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια (25 εκατ. ευρώ).

5. Φέτος είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ανδρική μόδα. Η πρώτη ήταν το 2003. Το θέμα Bravehearts: Men in Skirts ήταν μια συνέχεια της έκθεσης του επιμελητή Andrew Bolton στο V&A το 2002.

6. Από το 1948, το Met Gala διοργανώνεται κάθε χρόνο, εκτός από τις χρονιές 1957, 2000 και 2002. Το 2020 η τελετή αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Επέστρεψε το 2021 αλλά το Σεπτέμβριο αντί για το Μάιο.

7. Το 2019 η Lady Gaga άλλαξε όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις εμφανίσεις καθώς το σύνολο του Brandon Maxwell μεταμορφωνόταν.

8. Το «κόκκινο» χαλί είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ταιριάζει με το θέμα και την αισθητική της βραδιάς, όπως το ροζ χαλί για το “Camp: Notes on Fashion” του 2019 και το κόκκινο, λευκό και μπλε χαλί για το “In America: An Anthology of Fashion” του 2022. Το 2024, την είσοδο διακοσμούσε ένα υπόλευκο χαλί που πλαισιωνόταν από φυλλώματα που είχαν σχεδιαστεί με αερογράφο, ταιριάζοντας στο θέμα Sleeping Beauty: Reawakening Fashion.

9. Με την πάροδο του χρόνου, οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν δραματικά. Το κόστος εισόδου στο Met Gala του 2025 για ένα άτομο ανέρχεται στα 75.000 δολάρια (66.000 ευρώ). Τα τραπέζια για πολλούς καλεσμένους ξεκινούν από 350.000 δολάρια (308.000 ευρώ).

10. Το πιο ακριβό φόρεμα που έχει φορεθεί στην ιστορία του Met Gala θεωρείται το φόρεμα της Kim Kardashian το 2022. Πρόκειται για το αυθεντικό φόρεμα της Marilyn Monroe με το οποίο είχε τραγουδήσει το περίφημο Happy Birthday, Mr. President στον John F. Kennedy το 1962. Με περισσότερα από 6.000 κεντημένα κρύσταλλα, το φόρεμα του σχεδιαστή Jean Louis αγοράστηκε από το μουσείο Ripley’s Believe It or Not! για 4,8 εκατομμύρια δολάρια το 2016.

11. Η διακόσμηση του Met Gala συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο περίτεχνη, προσπαθώντας συχνά να ξεπεράσει την προηγούμενη χρονιά. Για το “Anglomania” του 2006, ο David Monn κάλυψε το Charles Engelhard Court με γρασίδι, 35.000 νάρκισσους και 12.000 υάκινθους. Το 2023, η Μεγάλη Αίθουσα διακοσμήθηκε με μια εγκατάσταση από χιλιάδες ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια νερού.

12. Ενώ οι αφίξεις στο κόκκινο χαλί συνήθως τελειώνουν στις 8 μ.μ., υπάρχουν μερικές φορές μερικές καθυστερημένες αφίξεις. Η Rihanna είναι γνωστή για τις αφίξεις της τελευταίας στιγμής. Το 2023, η τραγουδίστρια και ο σύντροφός της A$AP Rocky έφτασαν στις 10:15 μ.μ., πολύ μετά τη λήξη της ζωντανής μετάδοσης του κόκκινου χαλιού.

13. Από το 2018, άτομα κάτω των 18 ετών δε επιτρέπεται να παρευρίσκονται. Ωστόσο, μπορεί να γίνουν εξαιρέσεις για ανηλίκους που συνοδεύονται από τους γονείς τους. Πριν από τον κανόνα, αρκετοί πιο νεαροί αστέρες εμφανίζονταν, όπως οι Jaden και Willow Smith, η Elle και η Dakota Fanning και η Hailee Steinfeld.

14. Τα τηλέφωνα και οι selfies δεν επιτρέπονται. Παρόλο που πολλές διάσημες προσωπικότητες και αστέρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περπατούν στο κόκκινο χαλί του Met Gala, δεν θα δείτε Instagram stories ή βίντεο TikTok από το εσωτερικό της εκδήλωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια πολύ αυστηρή “no phone” πολιτική. Η ιδιωτική ξενάγηση, το δείπνο και οι παραστάσεις δεν καταγράφονται ούτε μοιράζονται με το κοινό. Παρόλο που αυτός ο κανόνας λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ορισμένοι σταρ εξακολουθούν να τον παραβιάζουν δημοσιεύοντας φωτογραφίες ή βίντεο. Οι περισσότερες από αυτές τις selfies συμβαίνουν συνήθως από την τουαλέτα.

15. Το κρεμμύδι, το σκόρδο και ο μαϊντανός δεν επιτρέπονται, ώστε κανείς να μην έχει κακή αναπνοή ή κάτι κολλημένο στα δόντια του.

Photo credit: Getty Images