Αν υπάρχει κάποια καλλιτέχνιδα που μπορεί να μετατρέψει το κόκκινο χαλί του Met Gala σε performance τέχνης, αυτή είναι η Janelle Monáe. Πιστή στο avant-garde αισθητικό της σύμπαν, η Monáe έκλεψε τις εντυπώσεις στο φετινό Met Gala με μια οπτική ψευδαίσθηση που τιμούσε το θέμα της βραδιάς, «Superfine: Tailoring Black Style». Η εμφάνισή της ήταν αποτέλεσμα μιας συνεργασίας-έκπληξης μεταξύ του διάσημου Αμερικανού σχεδιαστή Thom Browne και του βραβευμένου σχεδιαστή κοστουμιών Paul Tazewell, γνωστού από τα θεατρικά του έργα όπως Hamilton, In the Heights και The Color Purple.

Το look της Monáe δεν ήταν απλώς εντυπωσιακό. Ήταν ένα πολυεπίπεδο fashion statement που συνδύαζε αυστηρή ραπτική με θεατρική υπερβολή. Η μία πλευρά του κοστουμιού ήταν μαύρη με λευκές ρίγες – αναφορά στο power tailoring και το αστικό στυλ – ενώ η άλλη πλευρά είχε έντονες κόκκινες αποχρώσεις και γεωμετρικά λευκά σχέδια που παρέπεμπαν σε pop art και σουρεαλισμό. Οι έντονοι ώμοι και το τετραγωνισμένο σχήμα της σιλουέτας δημιουργούσαν μια σχεδόν «καρτουνίστικη» αίσθηση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janelle Monáe (@janellemonae)

Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο Paul Tazewell ανέφερε:

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε τη δημιουργική διαδικασία, ήταν καθοριστικό το tailoring να είναι στο επίκεντρο. Εξερευνώντας το όμορφο και σημαντικό θέμα του Black dandy, η συνεργασία με την Janelle και τον Thom Browne υπήρξε μόνο η αρχή».

Το στιλιστικό αποτέλεσμα είναι πράγματι μια γιορτή του Black dandyism, της μαύρης αισθητικής που χρησιμοποιεί το επίσημο ντύσιμο ως εργαλείο έκφρασης, ελευθερίας και αντίστασης. Το Dandyism δεν είναι απλώς στιλ, είναι μια δήλωση ταυτότητας και μια πολιτισμική κληρονομιά που πηγάζει από τις κοινότητες της αφροαμερικανικής διασποράς και τα σαλόνια της Ευρώπης του 19ου αιώνα. Με μια τόσο θεατρική αλλά προσεγμένη ερμηνεία του, η εμφάνιση της Monáe τιμά όχι μόνο τη μόδα αλλά και την ιστορία.

Screenshot

Πίσω από την επιμέλεια του look βρισκόταν η Alexandra Mandelkorn, στιλίστρια της Monáe, η οποία ανέφερε πως η έμπνευση προήλθε από την αισθητική του Dandy και το παιχνίδι της ταυτότητας μέσω της μόδας. Η ίδια σημείωσε ότι η Monáe «πάντα αφηγείται ιστορίες με το ντύσιμό της» και αυτό το Met Gala δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Στη σκηνή της μόδας, όπου συχνά κυριαρχούν οι υπερβολές για χάρη του εντυπωσιασμού, η Monáe καταφέρνει να κρατά το νόημα ζωντανό. Με ένα κοστούμι που ήταν ταυτόχρονα θεατρικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό, υπενθύμισε ότι η μόδα μπορεί και πρέπει να είναι εργαλείο διαλόγου, όχι μόνο διακόσμηση.

Photo credit: @Janelle Monáe/Instagram