Οι τιάρες αποτελούν ένα από τα αξεσουάρ που αποτελούν σταθερή αξία στα νυφικά χτενίσματα. Κάποιες τιάρες όμως έχουν και μια ιστορία να πουν. Με αφορμή τον επικείμενο γάμο της Χρυσής Βαρδινογιάννη με τον Νικόλαο Ντε Γκρες την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, πολύς λόγος γίνεται για το αν η νύφη θα φορέσει τιάρα και ποια θα προτιμήσει. Θα είναι η ίδια με της πρώτης συζύγου του Νικόλαου Τatiana Blatnik, της Nina Flohr και της Marie-Chantal;

Η ιστορία της τιάρας

Φορεμένες από βασίλισσες, πριγκίπισσες και νύφες, οι τιάρες είναι σύμβολα κομψότητας, δύναμης και χάρης. Οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του χρόνου. Αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, φορούσαν διάφορα είδη στεφανιών και διαδημάτων ως σύμβολα εξουσίας και θεϊκής καταγωγής. Οι Πέρσες βασιλείς, για παράδειγμα, φορούσαν ψηλά καλύμματα κεφαλιού με διακοσμήσεις, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρυσά στεφάνια.

Κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση οι τιάρες εξελίχθηκαν σε πιο περίτεχνα και περίπλοκα αντικείμενα. Φοριούνταν από ανώτερης τάξης γυναίκες και βασίλισσες για να επιδείξουν την κοινωνική τους θέση και τον πλούτο τους. Οι τιάρες ήταν συχνά στολισμένες με μαργαριτάρια, πολύτιμους λίθους και περίτεχνα φιλιγκράν σχέδια, τα οποία συμβόλιζαν το θεϊκό δικαίωμα να κυβερνούν.

Η Βικτωριανή εποχή θεωρείται η χρυσή εποχή των τιαρών. Η Βασίλισσα Βικτώρια ήταν παθιασμένη συλλέκτρια και λάτρης τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρουσίαζαν περίτεχνα σχέδια, φυτικά μοτίβα και ήταν στολισμένες με διαμάντια, ζαφείρια και σμαράγδια. Έγιναν δημοφιλές γαμήλιο αξεσουάρ, συμβολίζοντας την αγνότητα και τη θηλυκότητα και μεταβιβάζονταν από γενιά σε γενιά ως οικογενειακά κειμήλια. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι τιάρες αγκάλιασαν τα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής. Οι τιάρες Art Nouveau παρουσίαζαν ρευστογραμμικές γραμμές, μοτίβα εμπνευσμένα από τη φύση και πολύτιμους λίθους όπως οπάλια και μαργαριτάρια. Η περίοδος του Art Deco έφερε ένα πιο γεωμετρικό και συμμετρικό στυλ στις τιάρες, με διαμάντια και πολύχρωμους πολύτιμους λίθους ενσωματωμένους σε πλατίνα. Οι τιάρες έγιναν σύμβολο της μοντέρνας εποχής και της κομψότητας.

Στην εποχή μας οι τιάρες συνεχίζουν να φοριούνται σε ειδικές περιστάσεις, όπως βασιλικοί γάμοι και επίσημες εκδηλώσεις.  Οι σύγχρονες τιάρες συνδυάζουν συχνά παραδοσιακά σχέδια με σύγχρονα στοιχεία, παρουσιάζοντας κομψές γραμμές με ασυνήθιστα υλικά.

Η Άννα-Μαρία με την The Greek Emerald Parure (Photo by Henry Clarke/Condé Nast via Getty Images)

Τα οικογενειακά κειμήλια και η αμύθητη βασιλική συλλογή

Η κληρονομιά που περνάει από τις προγιαγιάδες, στις κόρες, στα παιδιά, στα εγγόνια, για να ζωντανέψει με κάθε επισημότητα, σε γάμους, σημαντικές στιγμές, φωτογραφικά άλμπουμ, εξώφυλλα περιοδικών, τώρα και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποιες τιάρες ανήκουν στη βασιλική συλλογή;

Antique Corsage Tiara

Κάποτε ανήκε στη βασίλισσα Βικτώρια της Σουηδίας και ήταν αρχικά κορσάζ, που σχηματιζόταν από τμήματα φυλλώματος διαμαντιού με σταγόνες μαργαριταριών. Η εγγονή της Βασίλισσας Ίνγκριντ της Δανίας κληρονόμησε το κόσμημα και το μετέτρεψε σε τιάρα για την κόρη της πριγκίπισσα Anne-Marie στα 18α γενέθλιά της. Το κειμήλιο με διαμάντια και μαργαριτάρια είναι το αγαπημένο της οικογένειας και δανείστηκε στη Marie-Chantal, στην Tatiana Blatnik και στη Nina Flohr για να το φορέσουν την ημέρα του γάμου τους.

Η Tatiana Blatnik με τον Νικόλαο Ντε Γκρες φοράει την Antique Corsage Tiara (Photo by Chris Jackson/Getty Images)

Ruby Parure

Η ιστορία της «γράφεται» με τη βασίλισσα Όλγα. Μόλις παντρεύτηκε τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ το 1867, εκείνος της αγόραζε για την επέτειο του γάμου τους, κάθε χρόνο, ένα ρουμπίνι σε βαθύ, κόκκινο χρώμα όπως το “αίμα των περιστεριών”. Πολύτιμοι λίθοι στολίζουν σήμερα την τιάρα που θυμίζει δάφνινο στεφάνι-σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας, έφτασε στα χέρια της βασίλισσας Φρειδερίκης που κι εκείνη, τη χάρισε με τη σειρά της στη νύφη της, πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, όταν παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο, το 1964.

The Khedive of Egypt Tiara

Το 1905, ο Δούκας και η Δούκισσα του Κόνοτ, βρέθηκαν στην Αίγυπτο. Εκεί η μεγαλύτερη κόρη τους, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον διάδοχο της Σουηδίας και ως γαμήλιο δώρο, ο κυβερνήτης της Αιγύπτου και του Σουδάν, παρήγγειλε στον ιστορικό οίκο Cartier μια τιάρα από πλατίνα και διαμάντια σε μοτίβα μαργαρίτας. Την τιάρα κληρονόμησε η βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας, μητέρα της Άννας-Μαρίας.

Miller Fringe

Αγοράστηκε σε δημοπρασία από τους γονείς της Marie-Chantal για να την… κληρονομήσει η «ινφλουένσερ» Maria Olympia στη βάφτισή της. Το κλασικό σχέδιο με κρόσσια με διαμάντια μιμείται το kokoshnik, ένα παραδοσιακό ρωσικό κάλυμμα κεφαλής, το οποίο φορούσαν κυρίως γυναίκες. Έχει σχήμα λοφοειδές, συνήθως με κορδέλες που δένονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η τιάρα είχε φορεθεί μόνο από τη Marie Chantal μέχρι που η κόρη της, η πριγκίπισσα Olympia, θαμπώθηκε με αυτήν στα 50ά γενέθλια του πρίγκιπα Φρέντερικ της Δανίας στην Κοπεγχάγη. Φήμες λένε ότι η τιάρα δόθηκε στην πριγκίπισσα ως δώρο βάπτισης από τον παππού και τη γιαγιά της – η μητέρα της ήθελε να τη φορέσει μέχρι η Ολυμπία να φτάσει στα 18 της.

Greek Emerald Parure

Πέρασε από τη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα, εγγονή του Νικολάου Α΄ της Ρωσίας, στη βασίλισσα Ελισάβετ, και μετά στη βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδας που θέλησε να τη χαρίσει στην 18χρονη τότε πριγκίπισσα Άννα-Μαρία για τα πρώτα επίσημα πορτρέτα της.

Η Marie-Chantal Miller με τον πατέρα της Robert Miller, φοράει την Antique Corsage Tiara. (Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)