Ντύνοντας τον επόμενο Πάπα – πριν ακόμη εκλεγεί
Καθώς οι ράφτες της Ρώμης ετοιμάζουν τα νέα άμφια για τους κληρικούς, οι ειδικοί λένε ότι τα ρούχα του Πάπα θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για το όραμά του.
Για τους πρίγκιπες της Καθολικής Εκκλησίας, όπως αποκαλούνται οι καρδινάλιοι, το κονκλάβιο δεν αφορά μόνο την εκλογή του Πάπα. Πρόκειται επίσης για την ανανέωση της γκαρνταρόμπας. Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί έχουν περάσει από τα φημισμένα ραφτάδικα της κεντρικής Ρώμης πριν από το κονκλάβιο για να περιηγηθούν και να αγοράσουν εκλεπτυσμένα εκκλησιαστικά ρούχα που είναι δύσκολο να βρεθούν αλλού. Η οικογένεια Gammarelli είναι από τις πιο περιζήτητες επωνυμίες. Οι τεχνίτες της ράβουν άμφια για τους Πάπες τα τελευταία 100 χρόνια και ενδύματα για ιερείς, επισκόπους και καρδινάλιους από τον 18ο αιώνα.
Δείτε ακόμη: Ποια κρύβεται πίσω από τo dress code του Volodymyr Zelenskyy;
Αλλά ο Stefano Gammarelli, η έκτη γενιά Gammarelli που διευθύνει το κατάστημα, δήλωσε ότι οι ράφτες του δεν θα ντύσουν ακόμη τον επόμενο Πάπα. Το Βατικανό ενημέρωσε φέτος την οικογένεια ότι θα επαναχρησιμοποιήσει ράσα από προηγούμενες εκλογές – μια κίνηση που κάποιοι θεωρούν ότι τιμά την αγάπη για το περιβάλλον και την ταπεινότητα του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πέθανε στις 21 Απριλίου. «Θα ελπίζουμε για το επόμενο κονκλάβιο», δήλωσε ο Gammarelli.
3 μεγέθη για να ταιριάζουν σε όλους
Όπως και με τα προηγούμενα κονκλάβια και προτού τους ανακοινωθεί ότι δεν υπήρχε ανάγκη για τις υπηρεσίες τους, η ομάδα ραφτών του Gammarelli είχε συγκεντρώσει τα μέτρα των καρδιναλίων που ήταν μεταξύ των πελατών της και είχε δημιουργήσει ράσα για εκείνους που πίστευαν ότι είχαν πολλές πιθανότητες να εκλεγούν ως ο επόμενος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας. Αν ένας καρδινάλιος έχει καιρό να επισκεφθεί έναν ράφτη, εκείνοι τείνουν να ψάχνουν στο διαδίκτυο για να διαπιστώσουν αν ο κληρικός έχει πάρει ή χάσει μερικά κιλά από την τελευταία του αγορά. «Παίρνουμε όλες τις μετρήσεις και κάνουμε τα μαθηματικά για να το πετύχουμε – και μετά σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας για τη θεία βοήθεια», δήλωσε ο Gammarelli.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι πάντα μια αποτελεσματική στρατηγική.Όταν εξελέγη ο Πάπας Ιωάννης XXIII το 1958, οι δεκάδες χιλιάδες πιστοί που τον υποδέχθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μάλλον δεν γνώριζαν ότι στεκόταν στη βεράντα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου με το ράσο του σκισμένο στο πίσω μέρος. «Κάποιος του είχε δώσει λάθος μέγεθος», δήλωσε ο Gammarelli. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι ράφτες ανέμεναν να ντύσουν τον Πάπα που θα έδειχνε ο λευκός καπνός, ετοίμαζαν ένα μικρό, ένα μεσαίο και ένα μεγάλο μέγεθος της στολής, προσευχόμενοι να μην είναι XL.
Δείτε ακόμη: Πώς οι πρωτοπόροι Γιαπωνέζοι σχεδιαστές άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που ντυνόμαστε
Κάθε Πάπας έχει το στιλ του
Ο Raniero Mancinelli, ένας άλλος ράφτης του οποίου το κατάστημα παρέχει ρούχα στους Πάπες για περισσότερα από 70 χρόνια, δεν έλαβε επίσης κλήση να κατασκευάσει τα ράσα για τη σημαντική ημέρα. Αυτό όμως δεν τον απέτρεψε από το να ετοιμάσει τα άμφια. Αποφάσισε να παραμείνει πιστός στην παράδοση.
Όταν ένας νέος Πάπας εκλέγεται και εμφανίζεται στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, φοράει μια χειροποίητη ελαφριά μάλλινη φούστα, μια λευκή ρόμπα, μια μεταξωτή ζώνη και ένα λευκό καπέλο – γνωστό ως zucchetto – το οποίο είναι κόκκινο για τους καρδιναλίους, μωβ για τους επισκόπους και μαύρο για τους ιερείς.
Και ενώ δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για διαφοροποιήσεις στο στιλ, κάθε Πάπας είχε τις προτιμήσεις του. «Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ικανοποιημένος με ένα φτηνό ελαφρύ μαλλί. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ χρησιμοποίησε πιο κομψό υλικό μεταξύ μαλλιού και μεταξιού», δήλωσε ο Mancinelli.
Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’, ο άμεσος προκάτοχος του Φραγκίσκου, έγινε πρωτοσέλιδο για το στιλ του. Συμπεριλήφθηκε ακόμη και στη λίστα του Esquire με τους καλύτερα ντυμένους άνδρες το 2007. Τα κόκκινα παπούτσια του δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους σχολιαστές μόδας. Κάποια στιγμή, το Βατικανό αναγκάστηκε να προβεί σε δήλωση που διέψευσε τις φήμες ότι τα υποδήματά του είχαν σχεδιαστεί από την Prada. Στην πραγματικότητα, ο Γερμανός ποντίφικας, ο οποίος πίστευε ότι η καλλιέργεια των πιο ένθερμων πιστών της εκκλησίας ήταν ο τρόπος για την ενίσχυση του θεσμού, ήταν ένας μορφωμένος ιστορικός που απολάμβανε να αναβιώνει τις παλιές παπικές ενδυματολογικές παραδόσεις. Αυτό ίσχυε για τα κόκκινα παπούτσια του, το χιτώνα του που χρονολογείται από τον 16ο και τον 17ο αιώνα και το κόκκινο βελούδινο καπέλο του, στολισμένο με ερμίνα (γνωστό ως camauro), που δεν είχε χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες.
Αλλά όταν ο Φραγκίσκος εξελέγη το 2013, τα πράγματα άλλαξαν. O Φραγκίσκος ήταν πολύ κοντά στη δράση, στο να φέρει την εκκλησία στους δρόμους: πράξεις και όχι λόγια. «Ο Φραγκίσκος όντως άλλαξε τον τόνο της παποσύνης μέσω του ντυσίματός του», δήλωσε η δήλωσε η Carol Richardson, ιστορικός εκκλησιαστικής και τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.. «Δεν υπήρχε τίποτα κρυφό σε αυτό που φορούσε, ενώ νομίζω ότι ο Βενέδικτος μας έλεγε ότι ήθελε μια πιο καθαρή εκκλησία πιο πιστή στις ρίζες της, ακόμη και αν αυτό σήμαινε τον αποκλεισμό κάποιων ανθρώπων».
Photo credits: Gammarelli