Θεία έμπνευση: Γιατί η μόδα επιστρέφει στην θρησκεία;
Από την εκλογή του νέου Πάπα μέχρι την πασαρέλα και το κόκκινο χαλί, η... θρησκευτική μόδα επιστρέφει δυναμικά στη μόδα. Τυχαίο; Ή μήπως σημάδι των καιρών;
Όλα ξεκίνησαν, τουλάχιστον για το ευρύ κοινό, με μια καμινάδα. Λευκός καπνός. Νέος Πάπας. Και ξαφνικά, όλα τα βλέμματα στράφηκαν προς το Βατικανό. Όχι μόνο για το ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά και για τη μεγαλοπρέπεια των τελετουργικών και, φυσικά, τα ιερατικά ενδύματα. Μπορεί να μοιάζει επιφανειακό, αλλά σε έναν κόσμο που διψά για συμβολισμούς και αναζητά βαθύτερα νοήματα, η εικόνα μετρά.
Διαβάστε ακόμη: Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ενέπνευσε τη Rihanna
Ταυτόχρονα, στον κόσμο της μόδας, η θρησκευτική αισθητική έχει ήδη αρχίσει να αποκτά εξέχουσα θέση: από σταυρούς και ροζάρια, μέχρι ρούχα με μοτίβα βιτρό, εικόνες της Παναγίας και σύμβολα ιερών καρδιών. Η συλλογή της μάρκας Who Decides War με φούτερ και φούστες που θυμίζουν βιτρό εκκλησίας ή τα T-shirts της Palace με το πρόσωπο της Παναγίας είναι μόνο μερικά παραδείγματα.
Διαβάστε ακόμη: Ντύνοντας τον επόμενο Πάπα – πριν ακόμη εκλεγεί
View this post on Instagram
Κι έπειτα ήρθε το Met Gala. Εκεί, ο Colman Domingo εμφανίστηκε με βασιλικό μπλε μανδύα και περίτεχνο γιακά, ενώ ο σχεδιαστής Willy Chavarria φόρεσε κολιέ με σταυρούς και έναν ξύλινο εσταυρωμένο να κρέμεται από τη ζώνη του. Η τραγουδίστρια Chappell Roan, με μαύρο φόρεμα και έναν σταυρό σε μέγεθος statement, δεν πήγαινε σε κάποια εκκλησία, κι όμως, το στιλ της ήταν “θρησκευτικό”.
Όταν η μόδα εμπνέεται από την θρησκεία
Δεν είναι η πρώτη φορά που η μόδα εμπνέεται από τη θρησκεία. Ο Cristóbal Balenciaga είχε βασίσει πολλές δημιουργίες του στις μακριές ρόμπες των καρδιναλίων. Ο Christian Lacroix είχε παρουσιάσει σακάκι με κεντημένους πολύτιμους σταυρούς ήδη από το 1999. Όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα μοιάζει να ξεπερνά το αισθητικό ή το προκλητικό.
Όπως αναφέρει ο επιμελητής και συγγραφέας Iain R. Webb στην TheGuardian, “σε αυτήν τη νέα σκοτεινή εποχή, οι άνθρωποι αναζητούν κάτι πνευματικό που να τους γεμίζει και να τους δίνει νόημα.” Πράγματι, η επιστροφή στη θρησκευτικότητα δεν είναι μόνο μόδα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 45% των νέων 18-24 ετών δηλώνει πίστη στον Θεό, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 2019.
View this post on Instagram
Αυτή η μεταστροφή καθρεφτίζεται και στις επιδείξεις μόδας. Ο Chavarria παρουσίασε τη συλλογή του σε καθεδρικό ναό στο Παρίσι, με τα μοντέλα να κρατούν κομποσκοίνια. Η Tolu Coker στο Λονδίνο έκανε το ίδιο, ενώ το brand GmbH στο Βερολίνο ακολούθησε την ίδια γραμμή.
Η τάση, ωστόσο, δεν είναι χωρίς προβληματισμούς. Ενώ παλιότερα τα θρησκευτικά σύμβολα χρησιμοποιούνταν για ειρωνεία ή πρόκληση, σήμερα εκπέμπουν ειλικρίνεια. Συχνά λειτουργούν ως μέσο αναζήτησης ταυτότητας και ριζών, αλλά και αντίδρασης απέναντι στην πολιτική οικειοποίηση της πίστης. Στην πασαρέλα του, ο Chavarria έπαιξε δημόσια τον λόγο της επισκόπου Mariann Budde, που κάλεσε τον τότε πρόεδρο Trump να δείξει έλεος προς τους μετανάστες και τα LGBTQ+ άτομα. Η απάντηση του Trump ήταν να την αποκαλέσει “ριζοσπαστική αριστερή”.

Chavarria
Μόδα με νόημα
Η νέα «θρησκευτική στροφή» της μόδας δεν αφορά μόνο σταυρούς, ρόμπες και αγιογραφικά μοτίβα. Είναι μια απόπειρα να δώσουμε νόημα σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα και μας αφήνει συχνά μετέωρους. Είναι μια πρόσκληση, όχι για μετάνοια, αλλά για ενδοσκόπηση. Και αν η μόδα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, τότε ίσως αυτή η επιστροφή στο ιερό να είναι το πιο ειλικρινές trend των τελευταίων χρόνων.
Photo credit: Instagram