Από την Αγγλία, τη Γαλλία, το Μαρόκο, την Ισπανία, το Μεξικό και τη Σκοτία, η Maria Grazia Chiuri επέστρεψε στην πατρίδα της για να παρουσιάσει τη Dior Cruise 2026, μια συλλογή εμπνευσμένη από το σινεμά, τη ρωμαϊκή ιστορία και τη θεατρικότητα της μόδας. Δέκα χρόνια μετά την περίφημη «Mirabilia Romae» της εποχής της στο Valentino, τόλμησε ξανά να ανεβάσει ένα υπερθέαμα στη Ρώμη, αυτήν τη φορά για τον οίκο Dior. Ήταν η πρώτη πλήρης επίδειξη του οίκου στη Ρώμη και για τη Chiuri, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αιώνια Πόλη, μια επιστροφή όχι μόνο στον τόπο, αλλά και στη μνήμη, τη φαντασία και τη δική της προσωπική μυθολογία.

Διαβάστε ακόμη: Πριν τον Dior υπήρχε ο Worth: Η άγνωστη ιστορία του πρώτου σχεδιαστή μόδας

Μια βραδινή παράσταση με κινηματογραφική ατμόσφαιρα

Η πασαρέλα στήθηκε στους κήπους της Villa Albani Torlonia, ενός αρχοντικού του 18ου αιώνα, γεμάτο αρχαιότητες, που σπάνια ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Την ώρα που ξεκινούσε η επίδειξη, λεπτή βροχή και τεχνητή ομίχλη σκέπασαν την αυλή, προσθέτοντας μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Ο χώρος, μακριά από τα τουριστικά βλέμματα, αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό για μία φαντασμαγορική επίδειξη που έμοιαζε βγαλμένη από τα στούντιο της Cinecittà.

Διαβάστε ακόμη: Η νέα έκθεση Dior ανθίζει με έμπνευση από τη φύση

Αναγεννησιακές πριγκίπισσες και σινεφίλ ηρωίδες

Η συλλογή ξεπήδησε από αυτό που η ίδια έχει αποκαλέσει «bella confusione» — μια όμορφη σύγχυση — έκφραση που είχε προταθεί από τον σεναριογράφο Ennio Flaiano ως τίτλο για την ταινία του Federico Fellini. Αυτό το πνεύμα της δημιουργικής περιπλοκότητας διαπότισε ολόκληρη την επίδειξη, που θόλωσε τα όρια μεταξύ μόδας και κοστουμιού, ιστορίας και φαντασίας, ζωής και φαντασμάτων.

Τα looks της συλλογής θύμιζαν ευγενείς της Αναγέννησης και femme fatales του σινεμά. Φορέματα σε εκρού και λευκό, βελούδο σε μαύρο και μπορντό, ανδρόγυνα παλτό και ζακέτες που θύμιζαν Marlene Dietrich συνέθεσαν ένα ρεπερτόριο γεμάτο αντιθέσεις. Μια μαύρη δαντελένια δημιουργία συνδυάστηκε με βαρύ λευκό παλτό στρατιωτικού τύπου, ενώ άλλες εμφανίσεις συνοδεύτηκαν από biker jackets και tailcoats (φράκο).

Το λευκό κυριάρχησε αποδομένο σε άπειρα υλικά, από βαριά μπροκάρ μέχρι αέρινα μεταξωτά και απλή μουσελίνα, ως οπτική μεταφορά της ονειρικής ατμόσφαιρας της επίδειξης.

Μια ταινία μικρού μήκους άνοιξε και έκλεισε την επίδειξη

Οι θεατές που παρακολούθησαν το ντεφιλέ διαδικτυακά είδαν ένα πρελούδιο και ένα φινάλε: μια ταινία μικρού μήκους του Ιταλού σκηνοθέτη Matteo Garrone, με χαρακτήρες-φαντάσματα να περιπλανιούνται στους κήπους. Πολλά από τα κοστούμια είχαν δημιουργηθεί από τον ιστορικό οίκο Tirelli και αναπαρήγαγαν ρούχα από ταινίες όπως το «Γατόπαρδος» του Visconti και το «The Age of Innocence» του Martin Scorsese.

Ο κινηματογράφος ως έμπνευση για τη ραπτική

Η Chiuri εξήγησε πως ήθελε να δείξει πόσο κοντά είναι η τεχνική ενός κινηματογραφικού κοστουμιού με την υψηλή ραπτική. Όλη η συλλογή, ανάμεσα σε prêt-à-porter και haute couture, αποτέλεσε φόρο τιμής στις ηρωίδες του σινεμά. Από τη Silvana Mangano μέχρι τους μονομάχους της αρχαίας Ρώμης, κάθε ρούχο είχε μια ιστορία να αφηγηθεί. Μια σειρά από κοντά φορέματα σε μαύρο και κόκκινο βελούδο απέτισαν φόρο τιμής στις αδελφές Fontana που έντυσαν την Anita Ekberg στο La Dolce Vita.

Dress code και θέατρο: Ένα λευκό όραμα

Πριν την επίδειξη, οι καλεσμένοι παρακολούθησαν ένα tableau vivant στο Teatro della Cometa, έναν χώρο-κόσμημα που ανακαινίστηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία της Chiuri. Εκεί, η παράσταση-εισαγωγή αναφερόταν στο περίφημο Bal Blanc του 1930, με όλους τους καλεσμένους, μεταξύ αυτών οι Natalie Portman, Rosamund Pike, Alexandra Daddario και Ashley Park, με dress code: λευκό για τις γυναίκες, μαύρο για τους άντρες.

Η ίδια η σχεδιάστρια τόνισε πως η Ρώμη υπήρξε πάντα ένα «Theatrum Mundi», μια σκηνή για τον κόσμο ολόκληρο. Μέσα στο πλαίσιο του Ιωβηλαίου και του νέου Πάπα, ο Dior πρόσφερε στους καλεσμένους του μοναδικές εμπειρίες: επισκέψεις στο ατελιέ του καλλιτέχνη Pietro Ruffo, στο εργαστήριο του Tirelli και ιδιωτική ξενάγηση στο Domus Aurea.

Φήμες, ρεκόρ και ένα πιθανός αποχαιρετισμός

Οι φήμες πως η Chiuri πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Jonathan Anderson πληθαίνουν, ειδικά μετά την ανάληψη της ανδρικής συλλογής του Dior από τον ίδιο. Αν αυτή η επίδειξη ήταν το κύκνειο άσμα της, σίγουρα στάθηκε στο ύψος μιας συγκινητικής εξόδου. Άλλωστε, υπό τη διεύθυνσή της, τα έσοδα του Dior τριπλασιάστηκαν και το brand κατατάχθηκε πρόσφατα πρώτο στη λίστα με τα ισχυρότερα brands πολυτελείας.

Η Maria Grazia Chiuri, η πρώτη γυναίκα στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου Dior, παρουσίασε για ακόμη μια φορά μια συλλογή που συνδυάζει αφήγηση, πολιτισμική αναφορά και άψογο styling. Αν όντως κλείνει έτσι την εννιάχρονη πορεία της στον οίκο, τότε γράφει το δικό της τέλος με τον πιο θεατρικό και ρωμαϊκό τρόπο.

Καθώς η Chiuri έκανε την τελευταία της βόλτα στους κήπους, η βροχή σταμάτησε, δίνοντας τη θέση της σε έναν ασυννέφιαστο ρωμαϊκό ουρανό, μια συμβολική στιγμή για τη νέα εποχή που έρχεται.

Photo credit: @dior/Instagram – Photo credit: Getty Images