Elsa Schiaparelli | Shocking life 52 χρόνια μετά
Σε μία εποχή που τα όρια μεταξύ μόδας και τέχνης είναι πιο θολά από ποτέ, η συνεργασία της Elsa Schiaparelli με καλλιτέχνες όπως ο Salvador Dalí και o Andy Warhol αποδεικνύεται ριζοσπαστική.
Αυτοδίδακτη στο fashion design, η Elsa Schiaparelli ξεκίνησε τον οίκο της στο Παρίσι, το 1927. Κυριάρχησε στη μεσοπολεμική μόδα και συνεργάστηκε με τους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους οι Salvador Dalí, Christian Bérard, Marcel Vertès, Leonor Fini, René Magritte, Pablo Picasso, Meret Oppenheim, Alberto Giacometti και Andy Warhol – τα έργα τους ενέπνευσαν πολλές δημιουργίες της.
Επιπλέον, οι φωτογράφοι Man Ray, George Hoyningen-Huene, Horst P. Horst και Cecil Beaton απαθανάτισαν το όραμα της Schiaparelli για τις σελίδες της Vogue και του Harper’s Bazaar.
Δείτε ακόμη: Οίκος Bulgari | Από την Παραμυθιά της Ηπείρου στη Ρώμη
Salvador Dalí και Jean Cocteau
Αδιαμφισβήτητα η πιο επιτυχημένη συνεργασία ήταν με τον Salvador Dalí με τον οποίον μοιράζονταν ένα κοινό σουρεαλιστικό όραμα. Η πρώτη συνεργασία του διδύμου ήταν μία θήκη για πούδρα που είχε τη μορφή τηλεφωνικού καντράν.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/καντραν.jpg)
Η πούδρα-καντράν (Schiaparelli)
Η έμπνευση για τον τυπωμένο αστακό πάνω στο λευκό φόρεμα από οργάντζα που φόρεσε η Δούκισσα του Windsor, Wallis Simpson, προήλθε από το έργο «Τηλέφωνο Αστακός».
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/αστακος.jpg)
Η Δούκισσα του Windsor με το φόρεμα-αστακό (Cecil Beaton/ Schiaparelli)
Το δίδυμο δημιούργησε και το φόρεμα-σκελετό, μία μαύρη κρεπ δημιουργία με καπιτονέ ύφασμα στην περιοχή των πλευρών που δίνει την εντύπωση τρισδιάστατων οστών.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/skeleton.jpg)
To φόρεμα-σκελετός (Salvador Dalí/ Schiaparelli)
Εξίσου τολμηρό και το φόρεμα με τα δάκρυα, που ανήκε στην ίδια συλλογή. Πρόκειται για μακρύ λευκό φόρεμα με εμπριμέ μοτίβα που μοιάζουν με κομμάτια σάρκας. Η δημιουργία θυμίζει τους πίνακες Necrophiliac Springtime και Three Young Surrealistic Women Holding in Their Arms the Skins of an Orchestra. Τα έργα απεικονίζουν γυναίκες των οποίων τα σώματα και τα ρούχα έχουν λιώσει, χωρίς να ξεχωρίζει το δέρμα από το κουρελιασμένο ύφασμα του φορέματός τους.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/δακρυ.jpg)
To φόρεμα με τα δάκρυα (Salvador Dalí/ Schiaparelli)
Με τον Jean Cocteau, η Schiaparelli σχεδίασε πιο παραδοσιακά ρούχα, αλλά όχι λιγότερο εντυπωσιακά. Χαρακτηριστικό το μπλε παλτό, η πλάτη του οποίου είναι κεντημένη με μία οπτική ψευδαίσθηση. Δύο πρόσωπα σχηματίζουν το περίγραμμα ενός βάζου, πάνω από το οποίο υπάρχουν τρισδιάστατα ροζ τριαντάφυλλα.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/παλτο.jpg)
Παλτό Schiaparelli με πρόσωπα και κεντημένα τριαντάφυλλα (Courtesy Philadelphia Museum of Art/ Schiaparelli)
Pablo Picasso
Μία από τις ιδέες της Schiaparelli για γάντια – βασικά αξεσουάρ στις συλλογές της – προέκυψε από έργο του ζωγράφου Pablo Picasso. O κυβιστής ζωγράφισε τα χέρια της επιμελήτριας Yvonne Zervos ώστε να μοιάζουν με γάντια. Η φωτογραφία από τον Man Ray αποτέλεσε την έμπνευση για ένα ζευγάρι γάντια Schiaparelli με κόκκινα νύχια, που έμοιαζαν με χέρια.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/γαντια-.jpg)
Χέρια ζωγραφισμένα από τον Picasso (Man Ray/ Schiaparelli)
Η συνεργασία τους όμως δε σταμάτησε εκεί, καθώς η σχεδιάστρια έγινε η μούσα του πίνακα του Picasso με τίτλο Birds in Cage, καθώς η ίδια φαίνεται να αισθανόταν πολλές φορές έτσι. Μάλιστα, ο Picasso ήταν αυτός που σχεδίασε το εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας της με τίτλο Shocking Life.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/birds.jpg)
Birds in a cage, λάδι σε καμβά (Pablo Picasso/Adagp, Paris 2015/ Christie’s Images/Bridgeman Images/ Sciaparelli)
René Magritte
Το 1940 η Schiaparelli κυκλοφορεί το ανδρικό άρωμα Snuff. Το μπουκάλι είχε σχήμα πίπας και ήταν τοποθετημένο μέσα σε συσκευασία που θύμιζε θήκη τσιγάρων. Έμπνευση για τη σχεδιάστρια αποτέλεσε ο διάσημος πίνακας του René Magritte La Trahison des Images (H Προδοσία των Εικόνων), με την επιγραφή “Ceci n’est pas une pipe” (Αυτό δεν είναι μία πίπα). Επιπλέον ο πίνακας του ζωγράφου με τίτλο Love Disarmed ενέπνευσε τη σχεδιάστρια να δημιουργήσει μαύρες σουέντ μπότες με γούνα.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/snuff.jpg)
Μπουκάλι του αρώματος “Snuff” (Schiaparelli)
Meret Oppenheim και Alberto Giacometti
H Schiaparelli συνεργάστηκε επίσης με τους σχετικά άγνωστους αλλά πολλά υποσχόμενους Meret Oppenheim και Alberto Giacometti. Η πρώτη δημιούργησε κοσμήματα με γούνα, ενώ ο δεύτερος σχεδίασε καρφίτσες και κουμπιά. Μάλιστα, ο Giacometti, σε συνεργασία με τον διακοσμητή Jean-Michel Frank, σχεδίασε τo κτίριο του οίκου στην πλατεία Vendôme, που λειτουργούσε ως μπουτίκ και ατελιέ.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/βραχιολι.jpg)
Μεταλικό βραχιόλι με γούνα (Meret Oppenheim/Courtesy Clo et Marcel Fleiss, Paris/ Adagp Paris, 2016/ Schiaparelli)
Andy Warhol
To 1953, o νεαρός Andy Warhol εικονογράφησε μια διαφήμιση για γάντια Schiaparelli (κατασκευασμένα από την Fownes Brothers & Co). Τοποθέτησε τα αξεσουάρ δίπλα σε έναν ροζ μονόκερο, με το σλόγκαν «η τελειότητα είναι γεγονός, όχι φαντασία». Ο πρωτοπόρος της pop art εμπνεύστηκε επίσης έναν από τους γνωστούς πίνακές του από μία Vespa στη βιτρίνα της μπουτίκ Schiaparelli στην πλατεία Vendôme.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/warhol.jpg)
Εικονογράφηση για τα γάντια Schiaparelli (The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Adagp, Paris 2016/ Schiaparelli)
Η σχεδιάστρια έκλεισε τον οίκο της το 1954, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να ανταγωνιστεί την επιτυχία των οίκων Dior και Chanel. Παρόλα αυτά παρέμεινε εξέχουσα μορφή, που συνέχισε να ασκεί την δική της επιρροή στους σχεδιαστές, αποδεικνύοντας ότι η σχέση μεταξύ μόδας και τέχνης είναι συμβιωτική και αέναη. Το όραμά της – άρρηκτα συνυφασμένο με τον μοντερνισμό και τον σουρεαλισμό – προσπαθεί να συνεχίσει ο σημερινός creative director Daniel Roseberry, μετά την αναβίωση του brand.
Photo credits: Schiaparelli
Δείτε ακόμη: It’s Christian Lacroix, sweetie!