Αν και δεν είναι νέο πρόβλημα, οι ειδικοί αναφέρουν την τρομολαγνεία των ειδήσεων, το στρες και τις μέρες του χειμώνα (που προκαλούν έλλειψη βιταμίνης D λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας) ως αιτίες για το συλλογικό αίσθημα εξάντλησης. Ποιες είναι οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και να σταματήσετε να είστε κουρασμένοι.

Διαχειριστείτε το στρες

Το χρόνιο στρες είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν σε αίσθημα συνεχούς κόπωσης και εξάντλησης. Φαίνεται παράδοξο, αφού το στρες είναι μια κατάσταση εγρήγορσης, όμως η παρατεταμένη έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Το στρες μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, διακοπτόμενο ύπνο ή να οδηγήσει σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να μην αναπαύεται επαρκώς ο οργανισμός.
Επίσης, όταν βιώνουμε στρες, ο οργανισμός μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για να μας προετοιμάσει για δράση. Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να εξαντλήσει τα ενεργειακά μας αποθέματα.

Το στρες μπορεί να δυσκολέψει τη συγκέντρωση και την ολοκλήρωση των καθημερινών μας εργασιών, αυξάνοντας το αίσθημα της εξάντλησης ενώ η συνεχής ένταση των μυών λόγω του στρες μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους και πονοκεφάλους, οι οποίοι συμβάλλουν στην αίσθηση της κόπωσης.

Είναι σημαντικό να εντοπίσετε τις πηγές του στρες και να αναπτύξετε αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισής του, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, η άσκηση, η αναπνοή και η συμβουλευτική.

Κοιμηθείτε επαρκώς

Ένας από τους πιο προφανείς λόγους που είμαστε κουρασμένοι είναι επειδή δεν κοιμόμαστε αρκετά ή δεν κοιμόμαστε αρκετά και ποιοτικά. Ο κιρκάδιος ρυθμός μας, γνωστός και ως το εσωτερικό ρολόι του σώματος, παίζει έναν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου μας. Είναι ουσιαστικά ένας φυσικός μηχανισμός που μας βοηθά να διατηρούμε έναν υγιή κύκλο ύπνου-αφύπνισης, προσαρμοσμένο στις 24 ώρες της ημέρας. Αυτό που κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτών των 24 ωρών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που κοιμόμαστε. Βγείτε έξω ή ανοίξτε ένα παράθυρο αν δεν μπορείτε. «Το φως του ήλιου και ο καθαρός αέρας βοηθούν στη ρύθμιση του εσωτερικού μας ρολογιο.

Τρώτε το δείπνο σας το αργότερο τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε και να αποφεύγετε τον έντονο φωτισμό και το μπλε φως όταν ετοιμάζεστε για ύπνο για να ενεργοποιήσετε τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Προσπαθήστε επίσης να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα. Ο ύπνος σας θα είναι πιο αποτελεσματικός.

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Η ομίχλη του εγκεφάλου ή η “θολούρα” (brain fog), αν και είναι ιδιαίτερα συχνή κατά την εμμηνόπαυση ή την προεμμηνόπαυση,  συχνά προκαλείται από διάφορους λόγους, όπως άγχος, φλεγμονή, κακός ύπνος, ορμονικές αλλαγές, άγχος και κατάθλιψη. Ενώ η σωματική κόπωση ωφελείται από την ανάπαυση, αυτός ο τύπος πνευματικής κόπωσης συχνά βοηθάει με την ανάληψη δράσης.

Η έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας αναζητά το διαφορετικό και συναρπαστικό. Εάν κάνετε έστω και μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα, ανανεώνει τον εγκέφαλό σας, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και την πνευματική ενέργεια. Δοκιμάστε λοιπόν να φάτε το μεσημεριανό σας έξω και όχι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Ισορροπήστε τα επίπεδα κορτιζόλης σας

Μπορεί να κοιμάστε αρκετά, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι. Όλοι υποφέρουμε από εξάντληση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ειδήσεων, η οποία κρατά το νευρικό μας σύστημα σε πλήρη εγρήγορση και επηρεάζει τα επίπεδα κορτιζόλης μας. Διατηρήστε την ορμόνη του στρες σε ισορροπία για να παραμείνετε ενεργητικοί.

Δοκιμάστε να πάρετε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου.  Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έλλειψη μαγνησίου και όσο πιο αγχωμένοι είμαστε τόσο πιο κουρασμένοι θα είμαστε. Τα προσαρμογόνα βότανα όπως το ashwagandha διατηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα κορτιζόλης και αυξάνουν την ανθεκτικότητά μας στο στρες. Όπως και το ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα. Για να το έχετε σε ισορροπία τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, προσθέστε καλά λιπαρά στο πιάτο σας και λάβετε υδατάνθρακες από φρούτα και λαχανικά για παρέχετε στον οργανισμό σας φυτικές ίνες.

Αποφύγετε τον λήθαργο

Η επίμονη κούραση μπορεί να είναι μια παρενέργεια της διατροφής που ακολουθείτε. Ασχολούμαστε με πολλαπλές εργασίες επομένως ετοιμάζουμε έναν πρωινό καφέ για να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση και πίνουμε ένα ποτό το βράδυ για να ηρεμήσουμε. Αλλά η καφεΐνη διαταράσσει τα επίπεδα κορτιζόλης. Καταναλώστε ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λίπη για πρωινό για να αποφύγετε τον λήθαργο. Και αποφύγετε το κρασί, γιατί η ζυμωμένη ζάχαρη προκαλεί κούραση.

Εάν η κούραση επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ενδέχεται η κούραση να είναι σημάδι κάποιας νόσου.