Πριν βιαστείτε να γνέψετε καταφατικά όλοι εσείς, οι λάτρεις των ζυμαρικών, αξίζει να μάθετε τι λένε τα επιστημονικά δεδομένα. Τα ζυμαρικά αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα και «comfort» πιάτα για πολλούς από εμάς, κάτι που πολλοί θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια. Αλλά μπορεί ένα πιάτο με μακαρόνια ή άλλο είδος ζυμαρικών να βελτιώσει πραγματικά τη διάθεσή μας; Σύμφωνα με πρόσφατη ιταλική μελέτη, η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «ναι».

Διαβάστε ακόμη: Πικρές τροφές: Τι χάνετε αν δεν τις τρώτε

Τι έδειξε η έρευνα;

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Università Cattolica del Sacro Cuore στην Πάρμα και υποστηρίχθηκε από τον Όμιλο Barilla, εξετάζει τις ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζυμαρικών. Με επικεφαλής τον καθηγητή Francesco Pagnini, κλινικό ψυχολόγο που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Harvard, η μελέτη αναδεικνύει έναν ενδιαφέροντα δεσμό: τα ζυμαρικά συνδέονται με την ευτυχία, τη χαλάρωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε ακόμη: 12 τροφές που σας χορταίνουν περισσότερο από τη βρόμη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Francesco Pagnini, «η απλή πράξη του να μοιράζεστε ένα γεύμα με ζυμαρικά μπορεί να δημιουργήσει βαθιές συναισθηματικές συνδέσεις και να προσφέρει μια αίσθηση θαλπωρής και οικειότητας, που δύσκολα συγκρίνεται με άλλες εμπειρίες καθημερινότητας». Δεν είναι απλώς η γεύση ή η θρεπτική αξία των ζυμαρικών, αλλά η κοινωνική διάσταση που τα συνοδεύει τα οικογενειακά τραπέζια, οι στιγμές με φίλους, οι συζητήσεις γύρω από ένα πιάτο μακαρόνια, που τα καθιστούν τόσο ξεχωριστά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, κανένα άλλο φαγητό πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, το ψωμί ή η πίτσα, δεν επιτυγχάνει τόσο σημαντική αύξηση της ευτυχίας όταν καταναλώνεται μέσα σε κοινωνικό πλαίσιο, όσο τα ζυμαρικά. Ο συνδυασμός της γευστικής απόλαυσης με την κοινωνική αλληλεπίδραση δημιουργεί ένα είδος συναισθηματικής πληρότητας που λειτουργεί σαν φυσική πηγή χαράς και χαλάρωσης.

Η συγκεκριμένη μελέτη με τίτλο «Ζυμαρικά, τι συναίσθημα! Η συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ζυμαρικών και ευτυχίας», βασίστηκε σε μια εκτενή ανάλυση 1.532 Ιταλών διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών ομάδων. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν με σαφήνεια τον βαθύ δεσμό που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο φαγητό και τα συναισθήματά μας, παρουσιάζοντας τα εξής εντυπωσιακά ευρήματα:

  • Το 41% των συμμετεχόντων συνδέει τα ζυμαρικά κυρίως με την έννοια της οικογένειας και των στιγμών που μοιράζονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα,  αυτές οι κοινές γευστικές εμπειρίες φαίνεται να ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας και αγάπης.
  • Το 21% συνδέει τα ζυμαρικά με θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά και η ικανοποίηση, που προκύπτουν όχι μόνο από τη γεύση αλλά και από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται γύρω από το γεύμα.
  • Το 10% τα συνδέει με απλή απόλαυση, την ηδονή της καλής γεύσης που μπορεί να απογειώσει ακόμα και την πιο συνηθισμένη μέρα.
  • Το 7% τα συνδέει με χαλάρωση και άνεση, εκείνη τη γαλήνια στιγμή μετά το γεύμα όπου το σώμα και το πνεύμα ηρεμούν.

Παράλληλα, η κατανάλωση ζυμαρικών συσχετίστηκε σημαντικά με:

  • Μείωση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων, κάτι που καθιστά τα ζυμαρικά όχι μόνο μια τροφή για το σώμα αλλά και μια… διατροφική αγωγή για το μυαλό.
  • Αύξηση των επιπέδων ευτυχίας και ενσυνείδησης, δηλαδή της ικανότητας να βιώνουμε το παρόν και τις αισθήσεις μας με πλήρη επίγνωση και απόλαυση.
  • Έντονη συναισθηματική πληρότητα, ειδικά όταν το γεύμα μοιράζεται με αγαπημένους, γεγονός που ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς και το αίσθημα του ανήκειν.

Επιπλέον, το 23,9% των συμμετεχόντων δήλωσε πως καταναλώνει ζυμαρικά συχνά, δηλαδή 2 έως 3 φορές την εβδομάδα ή ακόμα και καθημερινά, και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτή η συχνότητα έχει σχεδόν… θεραπευτική επίδραση.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν έντονα συναισθήματα κορεσμού (34%) και ικανοποίησης (29%), στοιχεία που δείχνουν πως το φαγητό αυτό δεν καλύπτει μόνο την πείνα, αλλά και την ανάγκη για συναισθηματική αναζωογόνηση και ψυχική γαλήνη.

Αυτό που ξεχωρίζει, λοιπόν, είναι πως τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελέσουν μια καθημερινή πηγή μικρών απολαύσεων, μια εμπειρία που θρέφει το σώμα και την ψυχή ταυτόχρονα, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά.

Αν σκεφτείτε λοιπόν το πιάτο σας όχι μόνο ως γεύμα αλλά ως μια εμπειρία που θρέφει και την ψυχή, ίσως βρείτε την απάντηση στο καθημερινό ερώτημα: «Τι θα φάμε σήμερα;». Ένα πιάτο ζυμαρικά με καλή παρέα, μπορεί να είναι η μικρή ευτυχία που χρειαζόμαστε.