Ήρθε η στιγμή να λύσετε μια καλοκαιρινή απορία που επιστρέφει κάθε χρόνο: τι ακριβώς είναι το gelato και πόσο διαφέρει από το παραδοσιακό παγωτό που ξέρετε και αγαπάτε; Εκτός από τις θερμίδες, που όλοι σκεφτόμαστε μετά την πρώτη μπουκιά, υπάρχει ιστορία, τεχνική και γευστική φιλοσοφία πίσω από αυτά τα δύο παγωμένα θαύματα.

Διαβάστε ακόμη: Παγωτό: 5 άγνωστα οφέλη του στην υγεία │ Το τελευταίο θα σας εκπλήξει

Ποιο εμφανίστηκε πρώτο;

Αν νομίζατε ότι το παγωτό είναι μια σύγχρονη εφεύρεση, ξανασκεφτείτε το. Τα ίχνη του μας πάνε πίσω στην αρχαιότητα, όταν οι Πέρσες πάγωναν χυμούς φρούτων με χιόνι για να δροσίζονται. Όμως το gelato, όπως το ξέρουμε σήμερα, έκανε το ντεμπούτο του στην Ιταλία τον 16ο αιώνα, πιθανόν από τα χέρια του πολυμήχανου καλλιτέχνη Μπερνάρντο Μπουονταλέντι.

Διαβάστε ακόμη: Τι δείχνει η αγαπημένη σας γεύση παγωτού για τον χαρακτήρα σας

Το παγωτό, όπως καθιερώθηκε στη Δύση, γεννήθηκε λίγο αργότερα, όταν Ιταλοί μετανάστες μετέφεραν το gelato στην Αμερική και το προσάρμοσαν στα δικά τους γούστα και τεχνολογικά μέσα. Με την εξέλιξη της ψύξης και της βιομηχανοποίησης, το παγωτό έγινε ευρέως διαδεδομένο και κατέκτησε παγκόσμιες προθήκες.

Οι βασικές διαφορές σε γεύση και υφή

Στο μάτι μπορεί να μοιάζουν, αλλά η γευστική εμπειρία είναι άλλη. Το gelato είναι πιο κρεμώδες, πιο «γεμάτο» στο στόμα και με πιο έντονη γεύση. Αυτό οφείλεται στην αργή του ανάδευση, που ενσωματώνει λιγότερο αέρα και δημιουργεί πιο πυκνή υφή. Αντίθετα, το παγωτό είναι πιο αφράτο, πιο παγωμένο και πολλές φορές πιο γλυκό.

Στο θέμα της θερμοκρασίας, το gelato σερβίρεται πιο ζεστό (κατά μερικούς βαθμούς), ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα οι γεύσεις και να μην παγώνει ο ουρανίσκος σας με την πρώτη κουταλιά.

Και οι θερμίδες;

Εδώ ίσως κρίνεται ο νικητής για όσους μετρούν κάθε κουταλιά: το gelato έχει λιγότερα λιπαρά γιατί περιέχει περισσότερο γάλα και λιγότερη κρέμα. Συχνά δεν περιέχει αυγά (ή περιέχει σε πολύ μικρότερη ποσότητα) και γλυκαίνεται με φυσικά σάκχαρα, κάτι που το κάνει πιο φιλικό σε επίπεδο θερμίδων. Αντίθετα, το παγωτό περιέχει περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, ιδιαίτερα στις εμπορικές του εκδοχές.

Ένα κυπελλάκι βανίλια gelato μπορεί να έχει έως και 30% λιγότερες θερμίδες από ένα αντίστοιχο παγωτό.

Ο τρόπος σερβιρίσματος

Σας έχουν ποτέ σερβίρει gelato σε μπάλες; Αν ναι, κάτι δεν πάει καλά. Το αυθεντικό ιταλικό gelato απλώνεται απαλά με σπάτουλα, για να μη χαλάσει η βελούδινη υφή του. Το παγωτό, αντιθέτως, το ξέρετε σε μπάλες και κουτάλες. Μικρή λεπτομέρεια, αλλά αποκαλυπτική.

Τι να διαλέξετε τελικά;

Αν αναζητάτε μια πιο έντονη, φυσική γεύση χωρίς πολλές ενοχές, τότε μάλλον θα γείρετε προς το gelato. Αν όμως λαχταράτε τη νοσταλγία του παραδοσιακού παγωτού της παιδικής σας ηλικίας, με τη σοκολάτα να σπάει στο δόντι και τη βανίλια να λιώνει αργά, τότε το παγωτό είναι πάντα μια τίμια απόλαυση.

Όπως και να έχει, είτε επιλέξετε το ιταλικό finesse του gelato είτε τη γνώριμη γλυκιά γεύση του παγωτού, το καλοκαίρι είναι φτιαγμένο για να το απολαμβάνετε, κουταλιά – κουταλιά.