The Way We Look | Το βλέμμα του Wolfgang Tillmans
Η συλλογή "Wolfgang Tillmans: The Way We Look" του οίκου Christie's παρουσιάζει 15 έργα του βραβευμένου φωτογράφου για πρώτη φορά στην αγορά, προτού δημοπρατηθούν το Μάρτιο.
Από τις 12 ως τις 21 Φεβρουαρίου ο οίκος Christie’s μας προσκαλεί να περιηγηθούμε στη συλλογή “Wolfgang Tillmans: The Way We Look”. Τα 15 έργα του Γερμανού φωτογράφου προσφέρονται για πρώτη φορά στην αγορά από ανώνυμο ιδιώτη συλλέκτη και πρόκειται να δημοπρατηθούν στις 6 Μαρτίου. Οι τιμές εκτίμησης κυμαίνονται από 3.000 ως 120.000 λίρες.
Δείτε ακόμη: Πόσες Μαρία Κάλλας αντέχουμε ακόμη;
Η πλειοψηφία των έργων της συλλογής προέρχεται από την πιο επιτυχημένη περίοδο του Tillmans, τη δεκαετία των ‘90s. Αποκορύφωμα το πορτρέτο της Kate Moss για την αμερικανική Vogue, που αποτυπώνει το ανεπιτήδευτο coolness της εποχής. Άλλες φωτογραφίες όπως το Summerstill life (1995) μετατρέπουν την ομορφιά καθημερινών αντικειμένων σε ποιητική σύνθεση, ενώ έργα όπως το Concorde (1996) αποτυπώνουν την τεχνολογική εξέλιξη. Στο Μe in the shower (1990), ο ίδιος ο καλλιτέχνης μπαίνει στο πλάνο σε ηλικία 22 ετών, με τις σταγόνες του νερού να κυλάνε στο πρόσωπό του.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/tillmans_froyta.jpg)
Pumpkin, tomato & pomegranate (Wolfgang Tillmans/ Christie’s)
Ένα από τα highlights της συλλογής είναι το Urgency XIX (2006) με τιμή εκτίμησης 120.000- 180.000 λίρες, το μοναδικό του 21ου αιώνα. Οι ακτίνες του φωτός αποτυπώνουν την συναισθηματική δύναμη του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, επαναπροσδιορίζοντας την τέχνη της φωτογραφίας.
![](https://thefashionbible.gr/wp-content/uploads/2025/02/tillmans_urgency.jpg)
Urgency (Wolfgang Tillmans/ Christie’s)
H διαδρομή του Tillmans ξεκίνησε το 1986, όταν ανακάλυψε τις καλλιτεχνικές δυνατότητες ενός φωτοτυπικού μηχανήματος στη γενέτειρά του, το Ρέμσαϊντ της Δυτικής Γερμανίας. Χρησιμοποιώντας τη συσκευή σαν κάμερα, συνήθιζε να τροποποιεί και να μεγεθύνει εικόνες από εφημερίδες, περιοδικά αλλά και τις δικές του φωτογραφίες, ξεκινώντας την εποχή των πειραματισμών. Μέχρι το 1989 δημοσίευε τις ουτοπικές φωτογραφίες του στο i-D magazine, ενώ στα ‘90s επιμελήθηκε δικές του εκθέσεις και βιβλία. Ο φακός του Tillmans παρακολουθεί τις ιστορικές μεταβάσεις, όπως την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989 και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1993. Όλη η πορεία του έγινε ο λόγος που το 2000 ήταν ο πρώτος φωτογράφος και ο πρώτος μη Βρετανός που τιμήθηκε με το βραβείο Turner.
Photo credits: Christie’s
Δείτε ακόμη: Αthens: AM | Η Αθήνα της νύχτας έρχεται στο φως