Ο καύσωνας είναι μια περίοδος σκληρής δοκιμασίας για τα ζώα, τον οποίο ποτέ δεν πρέπει να τον περνάνε ποτέ μόνα τους. Οι σκύλοι τον περνάνε λίγο πιο δύσκολα από τους ανθρώπους και οι γάτες λίγο ευκολότερα: και τα δύο αυτά είδη ζώων δεν ιδρώνουν όπως ο άνθρωπος και γι’ αυτό δυσκολεύονται να ρυθμίσουν από μόνα τους την εσωτερική τους θερμοκρασία. Εξ άλλου δεν ζουν μόνα τους στη φύση, όπου έχουν τρόπους ώστε να προστατευθούν ικανοποιητικά, αλλά σε περιβάλλοντα διαμορφωμένα και επιβαρυμένα από τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και χρειάζονται τακτική εποπτεία. Σε περίπτωση που λόγω εργασίας αυτή δεν είναι τακτική, απευθυνθείτε σε κάποιο συγγενή ή φίλο για να ρίχνει μια ματιά, ενόσω εσείς εργάζεστε.

Διαβάστε ακόμη: Καύσωνας: Τι προκαλεί η υπερβολική ζέστη στο σώμα μας;

1. Δημιουργήστε τους ένα δροσερό καταφύγιο

Σε περίπτωση που οι αγαπημένοι σας συγκάτοικοι ζουν σε εξωτερικούς χώρους γύρω από το σπίτι -αυλές, κήπους, βεράντες, μπαλκόνια- φροντίστε ώστε το “σπιτάκι” τους να εκτίθεται όσο το δυνατόν λιγότερο στον ήλιο και να είναι στραμμένο προς το μέρος απ’ όπου φυσάει. Αν το ζώο σας μένει σε μπαλκόνι όπου υπάρχει εξωτερική μονάδα κλιματιστικού (ή περισσότερες) να μην ξεχνάτε πως όταν αυτή είναι σε λειτουργία αποβάλλει πρόσθετη ζέστη, που επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.
Ποτέ μην καταβρέχετε τους χώρους όπου διαβιούν όσο υπάρχει ηλιοφάνεια: το νερό εξατμίζεται και χειροτερεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Πάντοτε ένας ανεμιστήρας τα βοηθάει να αντιμετωπίζουν ευκολότερα ένα καύσωνα.

Διαβάστε ακόμη: Καύσωνας; 5 έτοιμες προτάσεις για να είστε δροσερές στο γραφείο

2. Τροφή και νερό

Φροντίστε ώστε τα αγαπημένα σας ζώα να έχουν μόνιμη πρόσβαση σε δροσερό και διαρκώς ανανεούμενο νερό: αυτό ισχύει για όλα τα κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των πουλιών. Αντί για δύο μεγάλα γεύματα προτιμήστε να τους δίνετε μικρότερα και πιο τακτικά. Ανακατέψτε την ξηρά τροφή τους με νερό, μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος πολτός, προσθέστε και λίγο νερό ακόμη και στην υγρή τροφή τους.

3. Βόλτες και μεταφορά

Όλοι μας έχουμε στη μνήμη μας την πυροβασία που υποβαλλόμαστε προκειμένου να διασχίσουμε την απόσταση από την ομπρέλα μας ως τη θάλασσα: το ίδιο ακριβώς μαρτύριο υφίστανται και οι σκύλοι όταν τους βγάζουμε βόλτα στην καυτή άσφαλτο ή στις πλάκες του πεζοδρομίου (και χωρίς το happy end μιας βουτιάς στο δροσερό νερό). Αλλάξτε λοιπόν τις ώρες της βόλτας τους: προτιμήστε νωρίς το πρωί ή αργά το βραδάκι και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό. Συμπεριφερθείτε στο αγαπημένο σας ζώο ως μωρό παιδί: ποτέ μην τα αφήνετε σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ακόμη και υπό σκιά, ακόμη και για λίγο.

4. Πρόσθετη περιποίηση

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα βουρτσίζετε τακτικά τους μικρούς σας φίλους, όμως μην τους κουρεύετε, τουλάχιστον όσους το τρίχωμα τους λειτουργεί προστατευτικά (μονωτικά). Με το βούρτσισμα αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες και δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες αερισμού του δέρματός τους.

5. Θερμοπληξία

Εάν παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα: γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια), ταχυκαρδία, αδυναμία στήριξης στα άκρα, έντονα κόκκινους ή ωχρούς βλεννογόνους ή αφρώδες έκκριμα από τη μύτη και το στόμα, τότε μεταφέρετε το ζώο σας αμέσως σε κτηνίατρο. Η θερμοπληξία εφόσον δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Photo credit: Ιstock