Μπορεί να μην έχει την αίγλη των Καννών, αλλά το Φεστιβάλ Βενετίας είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, καθώς ξεκίνησε το 1932. Με συμμετοχές που ξεκινούν από τη δεκαετία του ’50, η Ελλάδα έχει κατορθώσει να αφήσει το στίγμα της όχι μόνο με βραβεία, αλλά και με το ξεχωριστό καλλιτεχνικό της βλέμμα. Το 2025 δεν αποτελεί εξαίρεση – με νέες ελληνικές παραγωγές να συμμετέχουν επίσημα ή παράλληλα, η Βενετία μάς καλεί ξανά σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι με ελληνικό χρώμα από τις 27 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Δείτε ακόμη: Πέτρος Μάρκαρης: Η απάτη είναι το μέλλον 

Bugonia – Γιώργος Λάνθιμος

Δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Χρυσού Λέοντα με το “Poor Things”, ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας για την παγκόσμια πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου “Bugonia”. Πρόκειται για την τέταρτη συνεργασία του σκηνοθέτη με τη μούσα του, Emma Stone και αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στο τέλος Οκτωβρίου.

Το Bugonia είναι ριμέικ της νοτιοκορεατικής κωμωδίας επιστημονικής φαντασίας Save the Green Planet. Πρωταγωνιστές είναι δύο φίλοι με εμμονή στις θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίοι απαγάγουν την υψηλόβαθμη διευθύνουσα σύμβουλο μιας μεγάλης εταιρείας επειδή είναι πεπεισμένοι ότι είναι εξωγήινη που σκοπεύει να καταστρέψει τη Γη. Ο Jesse Plemons, ο οποίος συνεργάστηκε με την Stone και τον Λάνθιμο στο “Kinds of Kindness”, ηγείται του καστ πλαισιωμένος από τον Aidan Delbis, τον Σταύρο Χαλκιά και την Alicia Silverstone.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει «απέναντί του» είκοσι ακόμα διεκδικητές του μεγάλου βραβείου, εκ των οποίων εμβληματικά ονόματα όπως οι Guillermo del Toro (Frankenstein), Kathryn Bigelow (A House of Dynamite), Park Chan-wook (The Other Choice), Jim Jarmusch (Father Mother Sister Brother), Noah Baumbach (Jay Kelly), Paolo Sorrentino (La Grazia) και Ildikó Enyedi (Silent Friend).

Δείτε ακόμη: Ζήτω η βασίλισσα του στιλ: Η μεγαλύτερη έκθεση για την Ελισάβετ

Gorgonà – Εύη Καλογεροπούλου

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της σκηνοθέτριας Εύης Καλογεροπούλου, με τίτλο «Gorgonà», θα κάνει την πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής, το παράλληλο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, αφιερωμένο στις πρώτες και δεύτερες ταινίες από όλον τον κόσμο. Σε μια μικρή ελληνική πόλη, κυριαρχεί ένα γιγάντιο διυλιστήριο που παρέχει τη μοναδική πηγή πλούτου: τη βενζίνη. Οι άντρες, όλοι οπλισμένοι, κατέχουν την απόλυτη εξουσία. Ο ηγέτης Νίκος είναι σοβαρά άρρωστος και πρέπει να αποφασίσει για την διαδοχή του. Η απόφασή του να συμπεριλάβει μέσα στους διαδόχους του τη Μαρία, θα σοκάρει πολλούς. Η μοίρα αυτής της νεαρής γυναίκας θα αλλάξει με την άφιξη της Ελένης, μια τραγουδίστριας στο μπαρ της πόλης.

Η Εύη Καλογεροπούλου υπογράφει μία φεμινιστική ταινία που επαναδιεκδικεί τη γυναικεία παρουσία στο σινεμά. «Στο Gorgonà, παραλληλίζω την πατριαρχία με την περιβαλλοντική καταστροφή. Πάντοτε με τραβούσαν οι ταινίες πολεμικών τεχνών και τα γουέστερν. Ως γυναίκα όμως, δεν ένιωθα ποτέ να συμπεριλαμβάνομαι στις αφηγήσεις τους και φαντασιωνόμουν ταινίες δράσης που θα ανέτρεπαν τα στερεότυπα του είδους και θα εστίαζαν στη γυναικεία εμπειρία», αναφέρει η ίδια η δημιουργός. «Το Gorgonà είναι η εκπλήρωση αυτής της φαντασίωσης, το γράμμα αγάπης μου σε αυτό το είδος σινεμά. Στον πυρήνα του, είναι μια ιστορία χειραφέτησης μέσω της επιθυμίας: η αγάπη μεταξύ δύο γυναικών πυροδοτεί την εσωτερική μεταμόρφωση και προκαλεί έναν κόσμο που έχει φτιαχτεί για να τις καταπιέζει. Στο Gorgonà, παραλληλίζω την πατριαρχία με την περιβαλλοντική καταστροφή. Το έργο διαδραματίζεται στην Ελευσίνα, μια μολυσμένη βιομηχανική πόλη κοντά στην Αθήνα. Ωστόσο, αυτός ο τόπος φιλοξενούσε κάποτε τα παγανιστικά Ελευσίνια Μυστήρια, που εξυμνούσαν τη γυναικεία δύναμη. Αυτό το παράδοξο ενέπνευσε τον κόσμο του Gorgonà, καθώς και τον μύθο της Μέδουσας, της απόλυτης μορφής της γυναικείας οργής και μεταμόρφωσης», συμπληρώνει.

Alexander Payne

Ελληνικό ενδιαφέρον και στην κριτική επιτροπή, καθώς ο ελληνικής καταγωγής βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Alexander Payne, θα απονείμει το Χρυσό Λιοντάρι ως Πρόεδρος. Την επιτροπή συμπληρώνουν η υποψήφια για Όσκαρ Βραζιλιάνα ηθοποιός και συγγραφέας Fernanda Torres, ο καταξιωμένος Ιρανός δημιουργός Mohammad Rasoulof, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης-σεναριογράφος-παραγωγός και κάτοχος Χρυσού Φοίνικα Cristian Mungiu, ο Γάλλος σκηνοθέτης Stéphane Brizé («Out of Season»), η Ιταλίδα σκηνοθέτης Maura Delperoκαι η Κινέζα ηθοποιός και παραγωγός Zhao Tao.