Ο ήλιος και η ζέστη μπορεί να είναι υπέροχα όταν τα απολαμβάνετε στον κήπο σας, αλλά στην κουζίνα, και ειδικά στο ντουλάπι τροφίμων, τα πράγματα αλλάζουν. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία μπορούν να επιταχύνουν την αλλοίωση των τροφών, να λιώσουν σοκολάτες, να κολλήσουν τα μπαχαρικά, να αλλοιώσουν τη γεύση ακόμα και των πιο “ανθεκτικών” προϊόντων και να εμφανιστούν σκώροι τροφίμων. Με αυτές τις συμβουλές, θα μάθετε πώς να κρατάτε το ντουλάπι σας δροσερό, ώστε τα τρόφιμα και τα σνακ σας να διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να τακτοποιείτε τα κολιέ χωρίς να μπερδεύονται

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Farrow & Ball (@farrowandball)

1. Επιλέξτε σωστά τη θέση του ντουλαπιού

Η δροσιά ξεκινά από τον σωστό σχεδιασμό. Αν σχεδιάζετε ή ανακαινίζετε την κουζίνα σας, φροντίστε να τοποθετήσετε το ντουλάπι τροφίμων στο πιο σκιερό και δροσερό σημείο του χώρου. Αποφύγετε θέσεις κοντά σε φούρνους, εστίες ή πλυντήρια πιάτων, καθώς αυτά δημιουργούν θερμά σημεία που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. Ιδανικά, προτιμήστε έναν εσωτερικό τοίχο ή μια γωνία που δεν βλέπει απευθείας τον ήλιο.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να επιλέξετε σωστά τα χρώματα στη διακόσμηση | 5 βασικοί κανόνες

2. Επενδύστε σε πέτρινες επιφάνειες

Τα υλικά παίζουν μεγάλο ρόλο στη θερμοκρασία του ντουλαπιού σας. Το μάρμαρο, ο γρανίτης, ο σχιστόλιθος ή ακόμη και το Corian είναι “φυσικά δροσερά” και διατηρούν τη χαμηλή θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν φτιάχνετε ράφια ή πάγκο εργασίας, επιλέξτε πέτρα. Θα διαπιστώσετε ότι βοηθά όχι μόνο στη διατήρηση της δροσιάς αλλά και στην καλύτερη αποθήκευση προϊόντων όπως ζύμες ή σοκολάτες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WECK (@weck_official)

3. Φροντίστε για τον αερισμό

Η σωστή κυκλοφορία του αέρα είναι το μυστικό. Ακόμη και ένα μικρό άνοιγμα στο πάνω και κάτω μέρος της πόρτας ή διακριτικοί αεραγωγοί μπορούν να εμποδίσουν τη συγκέντρωση θερμότητας και υγρασίας. Αν η θερμοκρασία στο σπίτι σας είναι χαμηλότερη από αυτή μέσα στο ντουλάπι, αφήστε την πόρτα ανοιχτή για λίγη ώρα.

4. Σκεφτείτε τη μόνωση

Αν το ντουλάπι σας βρίσκεται σε σημείο που “βλέπει” ήλιο ή κοντά σε εξωτερικό τοίχο, προσθέστε μόνωση πίσω από τα ντουλάπια για να περιορίσετε τη μεταφορά θερμότητας. Υπάρχουν θερμομονωτικές πλάκες και ανακλαστικά υλικά που θα κάνουν σημαντική διαφορά. Επίσης, αν έχετε ενδοδαπέδια θέρμανση, βεβαιωθείτε ότι δεν περνά κάτω από το ντουλάπι τροφίμων. Και μην ξεχνάτε: κρατήστε τον ήλιο έξω με στόρια ή κουρτίνες.

5. Διαλέξτε πόρτες που “αναπνέουν”

Οι πόρτες δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, παίζουν και ρόλο στη θερμοκρασία. Πόρτες με περσίδες (louvre) ή πτυσσόμενες επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί χωρίς να χάνετε το στιλ της κουζίνας. Έτσι, το ντουλάπι σας παραμένει δροσερό, ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες.

6. Οργανώστε σωστά τα προϊόντα σας

Ακόμη και σε ένα καλά μονωμένο και αεριζόμενο ντουλάπι, η σωστή οργάνωση βοηθά. Κρατήστε τα ευαίσθητα προϊόντα, όπως σοκολάτες, ξηρούς καρπούς, καφέ και μπαχαρικά, στα πιο δροσερά σημεία, χαμηλά ή κοντά σε πέτρινες επιφάνειες. Προϊόντα που αντέχουν περισσότερο, όπως κονσέρβες ή ζυμαρικά, μπορούν να μπουν ψηλότερα.

7. Ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία

Ένα μικρό θερμόμετρο εσωτερικού χώρου μπορεί να σας δείξει αν οι προσπάθειές σας αποδίδουν. Η ιδανική θερμοκρασία για το ντουλάπι τροφίμων είναι μεταξύ 10°C και 21°C. Αν διαπιστώσετε ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει σταθερά πάνω από αυτό το εύρος, εξετάστε την πιθανότητα μεταφοράς των πιο ευαίσθητων προϊόντων στο ψυγείο.

8. Αντιμετωπίστε την υγρασία

Η ζέστη συχνά φέρνει και υγρασία και αυτή είναι εχθρός της φρεσκάδας. Χρησιμοποιήστε φακελάκια silica gel ή απορροφητικά υγρασίας ειδικά για χώρους τροφίμων, ώστε να μειώσετε την υγρασία και να αποτρέψετε την εμφάνιση μούχλας.

9. Μικρά έξτρα tips που κάνουν τη διαφορά

  • Τοποθετήστε μια μικρή πλάκα μαρμάρου στο κάτω ράφι για να δημιουργήσετε “ζώνη δροσιάς”.
  • Αποφύγετε τη στοίβαξη πάρα πολλών προϊόντων που εμποδίζουν τη ροή αέρα.
  • Αερίζετε το ντουλάπι σας μία φορά την εβδομάδα, αφήνοντάς το ανοιχτό για λίγη ώρα.
  • Βάλτε αυτοκόλλητα-παγίδες για τους σκώρους τροφίμων.
  • Κλείνετε αεροστεγώς, σε βάζα ή σε σακούλες με ζιπ, τις ανοιχτές συσκευασίες.

Με λίγη προσοχή στον σχεδιασμό, την επιλογή υλικών και την καθημερινή φροντίδα, μπορείτε να κρατήσετε το ντουλάπι σας δροσερό και τα τρόφιμά σας φρέσκα, ακόμη και στις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να πετάτε αλλοιωμένα προϊόντα και θα απολαμβάνετε την κουζίνα σας χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Photo credit: Istock