Μπορεί να έχετε ξοδέψει χρήματα σε θεραπείες λεύκανσης ή να φροντίζετε σχολαστικά την υγιεινή του στόματός σας, ωστόσο εξακολουθείτε να παρατηρείτε κιτρινίλες ή δυσχρωμίες στα δόντια. Η αλήθεια είναι ότι δεν ευθύνεται πάντα η κακή στοματική υγιεινή και ένα λαμπερό χαμόγελο δεν εξαρτάται μόνο από την οδοντόβουρτσα ή τις λευκαντικές θεραπείες, αλλά και από τις διατροφικές σας επιλογές. Αν γνωρίζετε ποια τρόφιμα «μαυρίζουν» το σμάλτο και πώς να περιορίσετε τις επιπτώσεις τους, μπορείτε να απολαμβάνετε την καθημερινή σας διατροφή χωρίς να θυσιάζετε τη λάμψη των δοντιών σας.

Διαβάστε ακόμη: Οι πιο απίθανοι αριθμοί του σώματός σας που δεν σας είπε κανείς

Λεκέδες στα δόντια!

Οι καθημερινές διατροφικές μας επιλογές αλλοιώνουν το φυσικό λευκό του σμάλτου. Οι λεκέδες προκαλούνται κυρίως από χρωστικές ουσίες που υπάρχουν φυσικά σε τρόφιμα και ποτά. Αυτές «εγκλωβίζονται» στους μικροσκοπικούς πόρους της αδαμαντίνης, προκαλώντας με τον καιρό αποχρωματισμό. Ακόμη και οι πιο εξελιγμένες οδοντόκρεμες λεύκανσης έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα, αν δεν περιορίσετε τα τρόφιμα που συμβάλλουν καθημερινά στη δυσχρωμία.

Διαβάστε ακόμη: Τι είναι το oil pulling που χαρίζει λευκά δόντια; Το TikTok επαναφέρει μια αρχαία πρακτική

Ποιες είναι οι τροφές που λεκιάζουν τα δόντια σας;

Ακολουθούν πέντε «ένοχες» τροφές και ποτά που πιθανόν δεν φαντάζεστε ότι επηρεάζουν το χαμόγελό σας.

1. Ο καφές και το τσάι

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο καφές σκουραίνει τα δόντια, όμως η αιτία είναι πιο επιστημονική: οι ταννίνες, φυτικές πολυφαινόλες που υπάρχουν στον καφέ και στο μαύρο τσάι, διεισδύουν στους πόρους του σμάλτου, αφήνοντας μόνιμους λεκέδες.

Συμβουλή: Προτιμήστε καφέ ή τσάι με λίγο γάλα, καθώς οι πρωτεΐνες του μειώνουν την προσκόλληση των χρωστικών. Επίσης, καταναλώστε λίγο τυρί ή γιαούρτι μετά τον καφέ για φυσική «επαναφορά» της λευκότητας.

2. Σάλτσες σόγιας και άλλες ασιατικές σάλτσες

Οι σκουρόχρωμες σάλτσες, όπως η σόγια, η oyster ή η hoisin, είναι πλούσιες σε χρωστικές που εναποτίθενται στα δόντια. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο μειώνει και τη ροή του σάλιου, που φυσιολογικά «καθαρίζει» την οδοντική επιφάνεια.

Συμβουλή: Πίνετε άφθονο νερό όταν καταναλώνετε ασιατικά πιάτα και συνοδεύστε τα με τραγανά λαχανικά, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή σάλιου και βοηθούν στον φυσικό καθαρισμό των δοντιών.

3. Βαλσαμικό ξίδι

Το βαλσαμικό είναι γευστικό και «υγιεινό» καρύκευμα, αλλά συνδυάζει δύο ιδιότητες που βλάπτουν τα δόντια: είναι όξινο και σκουρόχρωμο. Η οξύτητα αποδυναμώνει προσωρινά την αδαμαντίνη, κάνοντάς την πιο ευάλωτη στη διείσδυση χρωστικών. Αν έχει προστεθεί και ζάχαρη (σε γλάσα), το πρόβλημα εντείνεται.

Συμβουλή: Προτιμήστε λευκό ξίδι ή μηλόξιδο, που αφήνουν λιγότερους λεκέδες, αν και παραμένουν όξινα. Επομένως καλό είναι να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό μετά την κατανάλωση.

4. Αναψυκτικά και ροφήματα με χρωστικές

Είτε πρόκειται για κλασικά αναψυκτικά, είτε για light ή ακόμη και «υγιεινά» αρωματισμένα νερά, η χρωστική και η οξύτητά τους λειτουργούν καταστροφικά για τη λευκότητα των δοντιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να μειώσει έως και κατά 40% τη φωτεινότητα των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε καλαμάκι για να μειώσετε την επαφή του υγρού με τα δόντια, αλλά το πιο αποτελεσματικό είναι να περιορίσετε συνολικά την κατανάλωσή τους.

5. Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι γνωστός «ένοχος», αφού περιέχει ισχυρές ταννίνες και χρωστικές. Επιπλέον, η συνήθεια να κρατάμε το κρασί στο στόμα για να απολαύσουμε το άρωμα και τη γεύση παρατείνει την επαφή με τα δόντια.

Συμβουλή: Αν δεν θέλετε να το στερηθείτε, εναλλάξτε το με λευκό κρασί, ή συνδυάστε το με τυρί, που βοηθά στην προστασία της αδαμαντίνης.

Πώς να μειώσετε τους λεκέδες στα δόντια

  • Πίνετε πολύ νερό μετά από κάθε γεύμα ή ποτό με έντονες χρωστικές.
  • Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να αυξήσετε την παραγωγή σάλιου.
  • Μην βουρτσίζετε αμέσως τα δόντια μετά από όξινα τρόφιμα, περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά για να αποφύγετε τη διάβρωση. Αν βουρτσίσετε αμέσως, το οξύ πιέζεται μέσα στην αδαμαντίνη, που την κάνει πιο μαλακή. Η αναμονή δίνει στο σάλιο χρόνο να απομακρύνει τα οξέα με φυσικό τρόπο.
  • Φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο. Μην παραλείπετε τους καθαρισμούς και τους ελέγχους ρουτίνας.

Οι διαφορετικές αποχρώσεις στα δόντια και τι σημαίνουν

Μερικές φορές, το χρώμα των λεκέδων στα δόντια βοηθά να εντοπιστεί η αιτία:

  • Κίτρινοι λεκέδες: Συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων με έντονο χρώμα. Το κιτρίνισμα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη γήρανσης ή ανεπαρκούς στοματικής υγιεινής.
  • Καφέ λεκέδες: Σχετίζονται συχνά με το κάπνισμα ή τη χρήση καπνού μάσησης. Αν συνοδεύονται από μικρές τρύπες, πιθανόν υποδηλώνουν τερηδόνα που δεν έχει αντιμετωπιστεί.
  • Μοβ λεκέδες: Εμφανίζονται κυρίως σε άτομα που καταναλώνουν συχνά κόκκινο κρασί.
  • Γκρι απόχρωση: Μπορεί να σημαίνει ότι το νεύρο μέσα στο δόντι έχει νεκρωθεί. Συχνά σχετίζεται με οδοντικό τραύμα.
  • Λευκά στίγματα: Ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη υπερβολικής κατανάλωσης φθορίου κατά την παιδική ηλικία ή να υποδηλώνουν αρχικά στάδια τερηδόνας.
  • Μαύρα σημεία: Συνήθως δείχνουν περιοχές με σοβαρή τερηδόνα.

Photo credit: Pinterest