Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι παντού, στα σούπερ μάρκετ, στα εστιατόρια, αποτελώντας περίπου το 55% της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτά τα τρόφιμα ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Διαβάστε ακόμη: Kombucha: Δροσιστικό trend ή επικίνδυνη παγίδα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, και η πλειονότητα των περιπτώσεων αποδίδεται στο κάπνισμα. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει επίσης την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον παθητικό καπνό, το ραδόνιο και τον αμίαντο με τη νόσο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax δείχνει ότι είναι πιθανό η διατροφή να παίζει επίσης κάποιο ρόλο.

Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τρόφιμα που εντάσσονται στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων είναι, γενικά, προϊόντα με υψηλό βαθμό βιομηχανικής επεξεργασίας. Ως αποτέλεσμα, περιέχουν ελάχιστες ποσότητες ολόκληρων τροφών και φυτικών ινών, ενώ περιέχουν διάφορα πρόσθετα και χημικά τροποποιημένα συστατικά καθώς και σημαντικές ποσότητες αλατιού, λιπαρών και γλυκαντικών ουσιών.

Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όμως η νέα μελέτη για τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ανέδειξε μια σειρά από κοινά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι πιθανό να έχετε ήδη στην κουζίνα σας: χοτ ντογκ, πίτσα, έτοιμα μπέργκερ, αναψυκτικά, αναψυκτικά με ζάχαρη, στιγμιαία noodles, δημητριακά πρωινού, ψωμιά, αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα, καραμέλες, έτοιμες σάλτσες και σούπες, κρέμα τυριού, αλμυρά σνακ, παγωτά και μαργαρίνη.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, οι διαταραχές ύπνου, το άγχος, η κατάθλιψη, οι καρδιοπάθειες και η παχυσαρκία.

Διαβάστε ακόμη: Λίπος στο συκώτι πριν τα 40: Τα πρώτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε 

Τι έδειξε η έρευνα

Δεδομένου ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο του παγκρέατος, του μαστού και του παχέος εντέρου, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν αυτά τα τρόφιμα ενδέχεται να σχετίζονται και με την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν δεδομένα από την αμερικανική μελέτη Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trial, η οποία περιλαμβάνει συμμετέχοντες ηλικίας 55 έως 74 ετών. Σχεδόν 102.000 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής. Κατά τη διάρκεια περίπου 12 ετών παρακολούθησης, 1.706 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα. Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα και έλαβαν υπόψη εξωτερικούς παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε τις περισσότερες υπερ-επεξεργασμένες τροφές είχε 41% υψηλότερη πιθανότητα να διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με την ομάδα με τη μικρότερη κατανάλωση. Ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε τόσο σε καπνιστές όσο και σε μη καπνιστές.

Ωστόσο, η σύνδεση παραμένει ακόμη στα αρχικά της στάδια, δήλωσε ο Tim Rebbeck, PhD, Καθηγητής Πρόληψης του Καρκίνου στο Harvard T.H. Chan School of Public Health και στο Dana-Farber Cancer Institute. Η βασική ιδέα είναι ότι τα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε συντηρητικά, ενδέχεται να προκαλούν φλεγμονή και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό—σε αντίθεση με ένα απλό μήλο για παράδειγμα. Επιπλέον, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες τέτοιων τροφίμων, ίσως χάνετε τα αντικαρκινικά οφέλη των πιο υγιεινών τροφών. Παρόλο που παραμένουν πολλά ερωτήματα, ο Rebbeck δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι ενθαρρυντική, καθώς υποδεικνύει ότι ο περιορισμός των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή μας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Photo credit: iStock