Μανταρίνι: Έχει τόση βιταμίνη C όσο νομίζουμε;
Γλυκό, αρωματικό και πλούσιο σε βιταμίνες, το μανταρίνι είναι ένα μικρό θαύμα της φύσης που ενισχύει το ανοσοποιητικό, χαρίζει ενέργεια και προάγει την υγεία σας.
Το μανταρίνι δεν είναι μόνο νόστιμι αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία σας. Ωστόσο υπάρχει μια διαφορά: Τα μανταρίνια αποτελούν πλουσιότερη πηγή βιταμίνης Α αν και διαθέτουν βιταμίνη C, ενώ τα πορτοκάλια προσφέρουν περισσότερη βιταμίνη C και φυτικές ίνες ανά μερίδα.
Διαβάστε ακόμη: Μανταρίνια: Είναι ασφαλή για τους διαβητικούς; Ποια είναι τα οφέλη τους
Γιατί να εντάξετε το μανταρίνι στη διατροφή σας
Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να τα εντάξετε στη διατροφή σας:
1. Στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, τα μανταρίνια έχουν βιταμίνη C, αφού ένα μεσαίου μεγέθους μανταρίνι μπορεί να καλύψει έως και το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψή της μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και τη διάρκεια κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μειώσει την αντίσταση σε λοιμώξεις. Τα μανταρίνια περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που συμβάλλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού.
Διαβάστε ακόμη: Πότε δεν πρέπει να τρώτε μήλα;
2. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Περιέχει ενώσεις όπως η ναρινγίνη, η ναρινγενίνη, η νοβελιτίνη, η ναριρουτίνη και η εσπεριδίνη, που δρουν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη.
3. Βοηθά στη λειτουργία του εντέρου
Κάθε μανταρίνι (μεσαίου μεγέθους) περιέχει περίπου 1,6 γραμμάρια φυτικών ινών. Η κατανάλωση μανταρινιών υποστηρίζει την τακτική λειτουργία του εντέρου και βελτιώνει την πέψη. Οι φυτικές ίνες προάγουν την κινητικότητα, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, αιμορροΐδων, έλκους στομάχου και εκκολπωματίτιδας.
4. Προστατεύει από πέτρες στα νεφρά
Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται από σκληρά ορυκτά και προκαλούν έντονο πόνο, ναυτία και αίμα στα ούρα. Η κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως τα μανταρίνια, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κιτρικού άλατος στα ούρα και να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας. Έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση εσπεριδοειδών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης νεφρολιθίασης.
5. Υποστηρίζει την καρδιά
Τα μανταρίνια, χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη C, συμβάλλουν στην καρδιακή υγεία. Οι φλαβονόλες που περιέχουν μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες. Μελέτες στην Ιαπωνία έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση εσπεριδοειδών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Η εσπεριδίνη, ειδικότερα, συμβάλλει στη ρύθμιση παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η καθημερινή προσθήκη μανταρινιών στη διατροφή σας μπορεί να ενισχύσει συνολικά την υγεία σας, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό, την καρδιά και το πεπτικό σας σύστημα, ενώ παράλληλα προσφέρει γλυκιά γεύση και φρεσκάδα.
Photo credit: Istock