Η Gwyneth Paltrow είναι γνωστή για την αφοσίωσή της στη wellness φιλοσοφία και την υγιεινή διατροφή. Πρόσφατα μοιράστηκε ένα από τα πρωινά της: biscuit sandwich με pancetta, ντομάτα, αβοκάντο και αβγό, ένα γεύμα που συνδυάζει απόλαυση και ισορροπία. Παρότι μπορεί να φαίνεται «αμαρτωλό», στην πραγματικότητα είναι ένα πλήρες, θρεπτικό και χορταστικό πιάτο, ιδανικό για να ξεκινήσετε δυναμικά τη μέρα σας. Ας δούμε γιατί κάθε συστατικό του είναι πολύτιμο για τον οργανισμό:

Διαβάστε ακόμη: Τα 10 καλύτερα φρούτα για δυνατό πρωινό ξεκίνημα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

Pancetta: Πρωτεΐνη και γεύση

Η ιταλική πανσέτα, όταν χρησιμοποιείται με μέτρο, μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά το πιάτο με θερμίδες. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η περιορισμένη ποσότητα λίπους της προσφέρει ενέργεια και βοηθά στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών. Μπορείτε να επιλέξετε να την ψήσετε στον φούρνο ή χωρίς τα πρόσθετα νιτρώδη, για πιο «καθαρό» αποτέλεσμα.

Ντομάτα: Αντιοξειδωτική δύναμη

Η φρέσκια ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Παράλληλα, παρέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλλιο, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Αβοκάντο: Το superfood της ισορροπίας

Το αβοκάντο δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της Gwyneth, και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα superfood πλούσιο σε “καλά” λιπαρά (μονοακόρεστα) που στηρίζουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης και χαρίζουν λαμπερό δέρμα.

Αβγό: Η πιο πλήρης φυσική τροφή

Το αβγό αποτελεί ίσως το πιο πλήρες τρόφιμο της φύσης. Πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνη D, χολίνη και Β12, υποστηρίζει τη μυϊκή ανάπτυξη, τη συγκέντρωση και τη λειτουργία του μεταβολισμού. Ο κρόκος περιέχει συστατικά που προάγουν την υγεία των ματιών, ενώ το ασπράδι παρέχει καθαρή πρωτεΐνη χωρίς λιπαρά.

Διαβάστε ακόμη: Ασπράδια ή ολόκληρα αβγά: Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Το biscuit (ή ψωμάκι): Ενέργεια με μέτρο

Η βάση του sandwich είναι ένα μικρό ψωμάκι, μπορείτε να επιλέξετε ολικής άλεσης ή με βρόμη, για έξτρα φυτικές ίνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας και συμβάλλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό το πρωινό είναι ένα τέλειο παράδειγμα ισορροπίας: συνδυάζει πρωτεΐνες, «καλά» λιπαρά, αντιοξειδωτικά και υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης. Το αποτέλεσμα; Σταθερή ενέργεια, καλή διάθεση και αίσθημα κορεσμού που διαρκεί.

Γιατί αξίζει να τρώτε πρωινό

Η λέξη «breakfast» σημαίνει κυριολεκτικά «να σπάσεις τη νηστεία». Πρόκειται για το πρώτο γεύμα της ημέρας, μετά από μία περίοδο που δεν τρώμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωινό απέκτησε τη φήμη του «σημαντικότερου γεύματος της ημέρας» τη δεκαετία του 1960, όταν η Αμερικανίδα διατροφολόγος Adelle Davis πρότεινε ότι για να διατηρηθεί κάποιος σε καλή φυσική κατάσταση και να αποφύγει την παχυσαρκία, θα πρέπει να «τρώει πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν φτωχός».

Αν και μία πρόσφατη μελέτη σε 30.000 ενήλικες έδειξε ότι το 15% παραλείπει τακτικά το πρωινό, πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το πρωινό προσφέρει στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ώστε να ξεκινήσει την ημέρα νιώθοντας ενέργεια και ευεξία. Επιπλέον, πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους. Αλλά είναι πραγματικά το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα θέματα διατροφής, η απάντηση δεν είναι απλή. Ενώ κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η παράλειψη του πρωινού δεν είναι επιβλαβής, άλλες φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.

Η κατανάλωση τακτικών γευμάτων και σνακ, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας να παρέχουμε στον οργανισμό την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, αν κάποιος μπορεί να προσλάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω άλλων γευμάτων, το πρωινό ίσως να μην είναι το πιο κρίσιμο γεύμα της ημέρας.

Τι υποστηρίζει η επιστήμη υπέρ του πρωινού

Τα περισσότερα από τα οφέλη που αποδίδονται στο πρωινό προέρχονται κυρίως από παρατηρητικές μελέτες, οι οποίες δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιότητα. Για παράδειγμα, μία συστηματική ανασκόπηση του 2021 που συνέκρινε 14 παρατηρητικές μελέτες διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε πρωινό επτά φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο για:

  • καρδιοπάθειες
  • διαβήτη
  • παχυσαρκία
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • κοιλιακή παχυσαρκία
  • θανάτους σχετιζόμενους με καρδιαγγειακά νοσήματα
  • αυξημένη LDL (κακή) χοληστερόλη

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες μόνο υποδεικνύουν ότι όσοι τρώνε πρωινό μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο για τα παραπάνω νοσήματα, χωρίς να αποδεικνύουν ότι το πρωινό είναι η αιτία.

Ωστόσο, ανάλυση δεδομένων από πάνω από 30.000 Βορειοαμερικανούς δείχνει ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό ενδέχεται να μην λαμβάνουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • φυλλικό οξύ
  • ασβέστιο
  • σίδηρο
  • βιταμίνη Α
  • βιταμίνες B1, B2, B3
  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη D

Επιπλέον, μία τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη του 2017 με 18 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 και 18 υγιείς διαπίστωσε ότι η παράλειψη του πρωινού διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό και στις δύο ομάδες. Όσοι παρέλειψαν το πρωινό παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το πρωινό είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του εσωτερικού μας «ρολογιού».

Η παράλειψη του πρωινού προκαλεί αύξηση βάρους;

Αν και πολλοί αναφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού όταν ξεκινούν την ημέρα με πρωινό, μελέτες δείχνουν ότι όσοι παραλείπουν ή καταναλώνουν πρωινό έχουν σχεδόν τα ίδια συνολικά ημερήσια θερμιδικά επίπεδα.

Μία τυχαιοποιημένη μελέτη διάρκειας 4 μηνών σε 309 ενήλικες με υπέρβαρο ή παχυσαρκία που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος σε καθημερινές συνθήκες έδειξε ότι η κατανάλωση ή η παράλειψη του πρωινού δεν είχε σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με ανασκόπηση 13 τυχαιοποιημένων μελετών του 2019 που δημοσιεύτηκε στο BMJ, η προσθήκη του πρωινού δεν αποτελεί απαραίτητα στρατηγική για απώλεια βάρους. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν συνιστούμε το πρωινό για απώλεια βάρους, καθώς μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μία άλλη μελέτη που έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να μειώσει τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες κατά 252, αν και υποβαθμίζει την ποιότητα της διατροφής όταν παραλείπονται γεύματα.

Video & photos editing: Ανδρέας Κωστόπουλος

Video credit: @gwynethpaltrow/IG