Εάν είστε από εκείνους που οι καθημερινές ειδήσεις σας έχουν μαυρίσει την ψυχή και απογοητευμένοι πιστεύετε ότι λίγα πράγματα πια μπορούν να σας εκπλήξουν θετικά, τότε κάντε το εξής: Μπείτε στο αυτοκίνητό σας, οδηγήστε μέχρι την Χαλκίδα και μετά πάρτε τον δρόμο για Καθενούς. Σε είκοσι λεπτά, περνώντας από τοπία που κυριαρχούν οι ελαιώνες και με το ονομαστό όρος Δίρφυς στο βάθος να δεσπόζει, θα έχετε φτάσει στο πρώτο Γαστρονομικό Πάρκο της Ελλάδας!

Διαβάστε ακόμη: Το ταπεινό χορταρικό της Κατοχής είναι το καλύτερο superfood σήμερα

Μια προσπάθεια που οραματίστηκαν με αγάπη ο Θανάσης Μαστρογιάννης και ο Λευτέρης Λαχουβάρης, έχοντας κατά νου έναν κοινό σκοπό: την ανάδειξη της σημασίας των μανιταριών στη φύση, στο περιβάλλον και στη διατροφή μας. Το πρωτοποριακό αυτό project, χρειάστηκε τρία χρόνια για να υλοποιηθεί αλλά το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες και τους κόπους. Σε μια καταπράσινη έκταση επτά στρεμμάτων με ελιές και ελεύθερο πράσινο, θα συναντήσετε πάνω από 300 ρεαλιστικά μανιτάρια που μοιάζουν σαν να φύτρωσαν εκείνη τη στιγμή, έναν βοτανικό κήπο, υπαίθριες καλλιέργειες μανιταριών, θεματικά μονοπάτια καθώς και το εστιατόριο «mycena», εκεί όπου γεωπόνοι και chef συναντήθηκαν και συνεργάζονται με αποτελέσματα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι Ιάπωνες αλλάζουν φύλο στα ψάρια;

Από την έμπνευση στο πεδίο

Συνάντησα από κοντά τον Λευτέρη, λίγο καιρό πριν ανοίξει το Πάρκο και γίνει επισκέψιμο. Αμέσως κατάλαβα γιατί αυτό που έβλεπα με εντυπωσίασε, και για ακόμα μία φορά πείστηκα ότι πίσω από κάθε τι όμορφο, υπάρχουν πάντα εμπνευσμένοι άνθρωποι . Γεωπόνος ο ίδιος με εξειδίκευση στα μανιτάρια, αεικίνητος και εξαιρετικά ευγενικός, μιλάει για το Πάρκο και λάμπει το πρόσωπό του. Ακόμα και όταν μου εξομολογείται τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν και έπρεπε να ξεπεράσουν για να στηθεί όλο αυτό.

Όπως μου ανέφερε, η πρωτοβουλία αυτή, δεν έχει αντίστοιχο ούτε στην Ευρώπη. «Η ιδέα γεννήθηκε αυθόρμητα μέσα από το ενδιαφέρον του κόσμου και την ανάγκη να γνωρίσουν τον κόσμο των μανιταριών. Για αρκετά χρόνια, φίλοι και πελάτες που επισκέπτονταν τη μονάδα παραγωγής, μας ζητούσαν να ζήσουν κάτι περισσότερο• να δοκιμάσουν τις γεύσεις, να ακούσουν ιστορίες, και να μάθουν τα μυστικά της ανάπτυξης των υπέροχων αυτών οργανισμών. Κάπως έτσι, γεννήθηκε το πρώτο αγροτουριστικό Πάρκο στην Ελλάδα αφιερωμένο στα μανιτάρια, μια ιδέα που χρειάστηκε τρία χρόνια για να υλοποιηθεί και σκοπό έχει να αφήσει μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές».

Το Μονοπάτι των Μανιταριών

Κεντρικό στοιχείο του Πάρκου αποτελεί το Μονοπάτι Αναγνώρισης Μανιταριών, το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη. Εκεί, μέσα σε ένα φυσικό σκηνικό, εκτίθενται μοναδικά ομοιώματα μανιταριών που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες, καθώς και ζωντανές καλλιέργειες μανιταριών μέσα από κορμούς δένδρων και άλλων οργανικών υλικών με σύγχρονες μυκητολογικές μεθόδους, σε συνεργασία με επιστήμονες μυκητολόγους και υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιου Ζερβάκη.

Τα εκθέματα δεν είναι απλές αναπαραστάσεις. Ο Λευτέρης περιγράφει τη διαδικασία σαν μία μορφή τέχνης: «Συλλέγουμε ένα ζωντανό μανιτάρι, το αποτυπώνουμε σε εκμαγείο σιλικόνης και δημιουργούμε ένα πιστό αντίγραφο με ειδικό κράμα λευκού τσιμέντου και ινών. Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο ανθεκτικό στις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, ήλιος) σχεδόν ζωντανό».

Τελευταία, πειραματίζονται και με μανιτάρια φτιαγμένα από πηλό, ένα πανάρχαιο φυσικό υλικό που ταιριάζει με την αισθητική του χώρου, μια δημιουργική συνάντηση της φύσης με την κεραμική τέχνη. Καθώς περπατά κανείς στο μονοπάτι, ανακαλύπτει τους επίσημους πρωταγωνιστές, όπως είναι οι μαύρες τρομπέτες που αρωματίζουν τη σάλτσα στο χοιρινό φιλέτο, τα περίφημα Βασιλομανίταρα ή αλλιώς porcini που απογειώνουν τη ρεβιθάδα και το γιουβέτσι, και φυσικά τη Λεντινούλα (shiitake), το χαρακτηριστικό μανιτάρι-σύμβολο της Δίρφυς, αφού η επιχείρηση πρώτη στην Ελλάδα ξεκίνησε να το καλλιεργεί το έτος 2006.

Επίσης, προεξέχουσα θέση έχει και το «δαχτυλίδι της μάγισσας» που δημιουργούν τα μανιτάρια στη φύση, και απαθανατίζεται σε αυτό τον ζωντανό, σχεδόν μουσειακό, χώρο. Όλο αυτό λειτουργεί σαν μια γέφυρα ανάμεσα στη γαστρονομία και τη μυκητολογία, όπου η γνώση μετατρέπεται σε εμπειρία.

Το εστιατόριο mycena: Η Φύση στο πιάτο!

Στην καρδιά του Πάρκου λειτουργεί το εστιατόριο «mycena», που αντλεί το όνομά του από ένα γένος Βασιδιομυκήτων, μια οικογένεια μανιταριών με πάνω από 600 είδη, γνωστά για τη λεπτότητά τους και την αινιγματική τους βιοφωταύγεια. Ο Λευτέρης εξηγεί ότι «ως μυκητολόγοι, γνωρίζουμε, πάνω από 1000 είδη μανιταριών και προσπαθήσαμε ένα από τα είδη που έχουμε μελετήσει, να είναι το όνομα του εστιατορίου μας. Από όλα τα λατινικά ονόματα μας ταίριαξε περισσότερο το mycena το οποίο προφέρεται Μικένα».

Το όνομα «mycena» συνδυάζει την αρχαία ελληνική λέξη μύκης (μανιτάρι) με τη λατινογενή cena (δείπνο), σχηματίζοντας έναν ποιητικό συμβολισμό που σημαίνει «το δείπνο μου». Το λογότυπο του εστιατορίου απεικονίζει το αποτύπωμα των σπορίων ενός μανιταριού πλαισιωμένο από μια ελιά, ιδανικός φόρος τιμής στον ελαιώνα που περιβάλλει το Πάρκο. «Χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες του τόπου μας, βότανα από τον κήπο, ολόφρεσκα μανιτάρια ημέρας, ντόπια λαχανικά και κρέατα. Δεν υπάρχει πιστεύω, άλλο εστιατόριο που να το κάνει αυτό, με τέτοια συνέπεια. Οι γεύσεις αλλάζουν με τις εποχές, όπως και η φύση γύρω μας».

Η προσφορά του Πάρκου στην κοινωνία

Το Γαστρονομικό Πάρκο σχεδιάστηκε με την σκέψη να αποτελέσει έναν δρόμο πάνω στον οποίο θα συναντηθούν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικοί μεταξύ τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Έτσι, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα δράσεων προκειμένου να καλυφθεί ένα εύρος ενδιαφερόντων. Μερικές από αυτές τις δράσεις περιλαμβάνουν:

  • Ξεναγήσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια.
  • Εργαστήρια και σεμινάρια καλλιέργειας μανιταριών.
  • Ημερήσιες Εξορμήσεις για αναζήτηση μανιταριών στη φύση.
  • Κυνήγι τρούφας.
  • Κοινωνικές εκδηλώσεις ( εταιρικές δεξιώσεις, παρουσιάσεις, γάμοι κλπ).

Ας μην ξεχνάμε ότι το Πάρκο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από δάση με εκπληκτική βιοποικιλότητα καθώς και κοντά στο μοναδικό όρος Δίρφυς, που εκτός από το ομώνυμο νερό που εμφιαλώνεται από τις πηγές του, αποτελεί και μοναδικό τόπο στον οποίο φύονται πάρα πολλά είδη μανιταριών.

Το Μανιταροπωλείο: Η γεύση που παίρνεις μαζί σου

Όταν επισκεφθείτε το Πάρκο, αφού περιηγηθείτε στους χώρους, και δοκιμάσετε κάποια από τα πιάτα στο mycena, φεύγοντας δεν είναι δυνατόν να μην σταματήσετε να δείτε το Μανιταροπωλείο. Ένα κατάστημα που λειτουργεί χρόνια και αποτέλεσε την πρώτο βήμα γνωριμίας του κοινού με τα μανιτάρια και τις απίστευτες δυνατότητές τους να προσφέρουν στον άνθρωπο. Με κύρια αναφορά στην αυθεντικότητα της περιοχής, θα βρείτε τα προϊόντα που παράγουν τα Μανιτάρια Δίρφυς, αλλά και προτάσεις από συνεργαζόμενους παραγωγούς, όπως φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια, ζυμαρικά, σάλτσες τρούφας, κριθαρότο, πλιγούρι, όσπρια, σύκα, τοπικά κρασιά και τσίπουρο. Όπως σημειώνει ο Λευτέρης, «είναι ένα πρατήριο που συνδέει τη γη με τον επισκέπτη, μέσα από προϊόντα αληθινά και προσιτά».

Όταν επέστρεψα, μαγείρεψα στο σπίτι ένα φανταστικό ριζότο (φυσικά με μανιτάρια Δίρφυς) και λάδι τρούφας. Και καθώς έτρωγα, σκεπτόμουν πως η Ελλάδα δεν μας πληγώνει ποτέ εάν δεν την πληγώσουμε εμείς πρώτοι. Μας σέβεται και μας αγαπά, απόδειξη ότι μας φιλοξενεί χιλιάδες χρόνια τώρα στην υπέροχη γη της, παρά τις πληγές που τις ανοίγουμε κάθε τόσο. Ας στηρίξουμε ανθρώπους σαν τον Λευτέρη Λαχουβάρη και τον Θανάση Μαστρογιάννη που με τα έργα τους μας δείχνουν τον τρόπο.