To κρασί Beaujolais Nouveau μόλις έφτασε: Πού θα το απολαύσετε στην Αθήνα;
Beaujolais Nouveau: Η μεγάλη γιορτή του φρέσκου κρασιού και οι καλύτερες στάσεις στην Αθήνα για να το απολαύσετε.
Κάθε Νοέμβριο, πριν καλά-καλά αρχίσουμε να σκεφτόμαστε γιορτές και φωτάκια, ένα διαφορετικό κάλεσμα μάς ξεσηκώνει: η άφιξη του Beaujolais Nouveau. Η τρίτη Πέμπτη του μήνα μετατρέπεται σε μια μικρή παγκόσμια γιορτή του κρασιού, με επίκεντρο ένα κόκκινο, παιχνιδιάρικο κρασί που κατάφερε να γίνει σύμβολο του «ζήσε τη στιγμή».
Διαβάστε ακόμη: Μήπως να επισκεφτούμε τη Γαλλία για το Beaujolais Nouveau;
Ένα κρασί που φτάνει νωρίς και το γιορτάζουν όλοι
Το Beaujolais Nouveau δεν μοιάζει με τα περισσότερα γαλλικά κρασιά που χρειάζονται χρόνο, υπομονή και παλαίωση. Αντίθετα, ζυμώνεται γρήγορα, εμφιαλώνεται σχεδόν αμέσως μετά τον τρύγο και σε λίγους μόλις μήνες είναι έτοιμο να κάνει τον πρώτο του θριαμβευτικό γύρο στον κόσμο. Αυτή η αμεσότητα είναι και το μυστικό της γοητείας του: είναι φρέσκο, μοσχομυριστό, οικονομικό και απόλυτα ανεπιτήδευτο.
Η πατρίδα του βρίσκεται στο Beaujolais, μια περιοχή στα νότια της Βουργουνδίας. Αν και γεωγραφικά ακουμπά στη Βουργουνδία, οι γνώμες σχετικά με το αν αποτελεί κομμάτι της είναι διχασμένες. Αυτό όμως που δεν αμφισβητείται είναι η σύνδεσή του με την ποικιλία Gamay. Η Gamay, ένα σταφύλι ζωηρό και εκρηκτικό σε φρούτο, βγάζει εδώ τον καλύτερό της εαυτό, δίνοντας κρασιά με ένταση στη μύτη και δροσιά στο στόμα.
Διαβάστε ακόμη: Το πορτοκαλί κρασί είναι το νέο ροζέ
Μια ολοκληρη εμπειρία
Το Beaujolais δεν είναι μία μονάχα κατηγορία κρασιού, είναι ολόκληρη εμπειρία. Από το ελαφρύ και ευκολοπλησίαστο Nouveau μέχρι τα πολύπλοκα Cru, η περιοχή παράγει διαφορετικές εκφράσεις της Gamay.
- Beaujolais Nouveau: η πιο φρέσκια, πιο αθώα και πιο εορταστική εκδοχή.
- Beaujolais: κρασιά που προέρχονται κυρίως από το νότιο κομμάτι της περιοχής και προορίζονται για άμεση απόλαυση.
- Beaujolais-Villages: από 38 χωριά με πιο εκλεκτά αμπελοτόπια και πιο συγκεντρωμένο στυλ.
- Beaujolais Cru: η κορυφή της πυραμίδας, από δέκα περιοχές με ιδιαίτερο terroir και συχνά δυνατότητα παλαίωσης.
Τα δέκα Cru, από το Saint-Amour μέχρι το Brouilly, είναι διαφορετικοί μικρόκοσμοι: άλλα πιο ανθικά, άλλα πιο γήινα, άλλα πιο δομημένα. Όλα όμως αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά του Gamay, πολύ πιο απαιτητική και περίπλοκη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Georges Duboeuf, ο άνθρωπος που σφράγισε τη φήμη της περιοχής, καθιέρωσε τη διάσημη φράση «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!». Μία ανακοίνωση που κάθε Νοέμβριο κάνει τον γύρο των social media, των wine bars και των τραπεζιών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ένα κρασί για όλα τα πιάτα, από ψάρι μέχρι bourguignon
Επειδή το Beaujolais Nouveau έχει ελάχιστες τανίνες και εκρηκτική φρουτώδη γεύση, συνδυάζεται σχεδόν με τα πάντα. Από ψάρια και λευκά κρέατα μέχρι street food, αλλαντικά και κάρι. Είναι από τα λίγα κόκκινα που μπορείτε άνετα να βάλετε ακόμη και δίπλα σε τηγανητά ή πικάντικα πιάτα.
Τα Beaujolais Cru, πιο ολοκληρωμένα και γεμάτα σώμα, στέκονται άνετα δίπλα σε πιάτα με πλούσιες σάλτσες, μαγειρευτά και κρεατικά που θέλουν κόκκινο κρασί στο ποτήρι για να λάμψουν.
Αθήνα: πού θα πιείτε Beaujolais Nouveau
Στην Αθήνα, η άφιξη του Beaujolais Nouveau αποκτά κάθε χρόνο όλο και περισσότερους φίλους. Οι κάβες προμηθεύονται τις νέες ετικέτες, συχνά με τιμές από 10 ευρώ και πάνω, ενώ αρκετά εστιατόρια οργανώνουν μικρές, ανεπίσημες γιορτές.
Spiros & Vasilis
Ένα εστιατόριο με βαθιά γαλλική ψυχή, που κάθε χρόνο τιμά το Nouveau με ξεχωριστή φροντίδα. Η ξύλινη μπάρα του γεμίζει με μπουκάλια από τη νέα χρονιά, έτοιμα να συνοδεύσουν δροσερές σαλάτες με chèvre ή ένα φιλέτο πιπεράτο σε απόλυτη αρμονία με τη φρουτώδη οξύτητα του κρασιού.
VeriTable, Alain Parodi
Ο Alain Parodi βλέπει το Beaujolais ως το ιδανικό κρασί για comfort food. Πιάτα όπως το μοσχαράκι bourguignon, μαγειρεμένο υπομονετικά σε κόκκινο κρασί, αναδεικνύονται όταν στο ποτήρι υπάρχει Gamay. Η κάβα του VeriTable είναι πλούσια σε ετικέτες Beaujolais, τόσο λευκές όσο και κόκκινες, ενώ τα προτεινόμενα συνοδευτικά είναι ένας μικρός ύμνος στις γαλλικές γεύσεις: πλατό αλλαντικών, κατσικίσια τυριά, camembert, Coulommiers, pâté en croûte, αυγά ποσαρισμένα σε κόκκινο κρασί και λουκάνικο με φακές.
Ένα κρασί που έρχεται κάθε χρόνο για να μείνει
Αν έχετε διάθεση για μια γιορτή χωρίς πολλά πρωτόκολλα, για ένα κρασί που δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και για μια αφορμή να βγείτε τον Νοέμβριο από το σπίτι, το Beaujolais Nouveau είναι ό,τι πρέπει. Ένα ποτήρι του είναι αρκετό για να θυμηθείτε ότι η χαρά βρίσκεται συχνά στα απλά: σε μια γουλιά, σε μια παρέα, σε μια μικρή παράδοση που επαναλαμβάνεται κάθε φθινόπωρο.
Εμμανουέλα Μαθιουδάκη