Το όνομά του είναι από τη φράση Deus ex machina που σημαίνει από μηχανής θεός. Και μάλλον αυτό ήταν το εστιατόριο του σεφ Άνταμ Κοντοβά για την γαστρονομική σκηνή στην Αθήνα. Ένας από μηχανής θεός για να δείξει τον τρόπο που ένα εστιατόριο μπορεί να ενσωματώσει trends όπως το zero food waste. Και μάλιστα χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στη δημιουργικότητα ή στην ποιότητα. Zero food waste σημαίνει μηδενική σπατάλη τροφίμων. Ως trend ξεκίνησε για να δείξει πως είναι δυνατό τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο στην κουζίνα. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Όταν η πληροφορία συνδυάστηκε με την ταυτότητα των υλικών, τότε το Ex Machina απέκτησε την πλήρη προσοχή μου.

Διαβάστε ακόμη: Koumkan | Το νέο glam noir εστιατόριο της Κηφισιάς

Ταυτότητα υλικών

Όπως διαβάζω στο site του εστιατορίου, η μαγειρική στο Ex Machina έχει ως βάση τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, με επιρροές από την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Τα μπαχαρικά είναι από την αγορά Khan el-Khalili στο Κάιρο, ενώ το εστιατόριο παραλαμβάνει ψάρια ημέρας κάθε πρωί. Το χοιρινό είναι βιολογικό Ibérico από τη φάρμα Kermes στην Αρχαία Ολυμπία. Τα πουλερικά και τα αυγά από τη φάρμα Izampo στη Μεσσηνία, ενώ το ελαιόλαδο από τους Γαργαλιάνους. Το λες και all star.

Privé γεύματα στο Cloud Room

Αν επιθυμείτε μια πιο exclusive εμπειρία, το εστιατόριο διαθέτει ένα privé χώρο, ο οποίος έχει το όνομα Cloud Room και βρίσκεται στον πρώτο όροφο, ακριβώς πάνω από την κεντρική σάλα. Το “δωμάτιο στα σύννεφα” (μετάφραση του cloud room) μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 άτομα για πάρτυ, αλλά και κάθε είδους ιδιωτική εκδήλωση. Bonus, η δυνατότητα να εξερευνήσουν με ησυχία τον χώρο που απομονώνεται ο σεφ, να ξεφυλλίσουν βιβλία και memorabilia. Ο καλύτερος τρόπος για να έχουν εικόνα της έμπνευσης πίσω από τα πιάτα του Ex Machina.

Τι να παραγγείλετε στο Ex Machina

Ως λάτρης των ψαριών δεν θα μπορούσα να προσπεράσω το ωμό ψάρι της ημέρας. Την ημέρα που πήγα είχε ολόφρεσκη παλαμίδα που έδεσε άψογα με την πικάντικη βινεγκρέτ, τα κάσιους και την ταπιόκα. Από κοντά και οι γαρίδες ταρτάρ, με σάλτσα αμυγδάλου όνειρο και bastirma. Αν σας μοιάζει οικεία η λέξη, είναι. Bastirma είναι ο αιγυπτιακός παστουρμάς και πάει τόσο με τις γαρίδες όσο δεν μπορούσα να φανταστώ. Τα δύο πιάτα ανήκουν στα ορεκτικά, και συνδυάζουν 2 πράγματα που αγαπώ: το ψάρι και τα ωμά. Αν δεν είστε του ωμού, ή του ψαριού, ή αμφοτέρων, υπάρχει η νόστιμη τάρτα της μελιτζάνας, με miso και παλαιωμένο τυρί.

Θα προτείνω επίσης τη No Man’s Pasta, ένα πιάτο χωρίς κρέας ή ψάρι, με ζυμαρικά βρασμένα μέσα σε σάλτσα κακαβιάς. Αν πρέπει να παραγγείλετε μόνο ένα πιάτο από αυτό το εστιατόριο και κανένα άλλο, ας είναι αυτό. Η γεύση του είναι τόσο ιδιαίτερη, που αξίζει και μόνο ως εμπειρία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι και πεντανόστιμο.

Αν είστε vegetarian (αλλά κι αν δεν είστε), το κουνουπίδι με εσπρέσσο είναι must. Για τους υπόλοιπους, το must είναι το EX λουκάνικο.

Γλυκό δεν έφαγα, αλλά έβλεπα τους απέναντι να απολαμβάνουν μια λαχταριστή τάρτα σοκολάτας. Noted για την επόμενη φορά.

The Food Bible Rating:

Χώρος: 9/10

Service: 9,5/10

Φαγητό: 9,5/10

Κόστος / άτομο: 35-40 ευρώ (χωρίς κρασί)

Σχέση ποιότητας/τιμής: 9/10

Info

Ex Machina

Δευτέρα-Σάββατο 18:30-1:30

Κυριακή 13:00 – 18:00

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι, Αθήνα

www.exmachinagreece.com

Photo credits: @exmachina.athens / Instagram