Με τη Ρόδο έχω προσωπική σχέση. Και οικογενειακή, κυρίως όμως αγαπησιάρικη. Αγαπώ αυτό το μέρος, την ενέργειά του, τα καλοκαίρια και κυρίως τους χειμώνες του. Επίσης, αγαπώ την κουζίνα του. Η Δωδεκανησιακή κουζίνα, ωστόσο, δεν είναι τόσο γνωστή στους Αθηναίους, ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τον πλούσιο Ροδίτικο αμπελώνα. Το Atheree είναι ένα νέο μαγειρείο στο κέντρο της πόλης που έχει αναλάβει να διορθώσει αυτήν την παράληψη.

Η κουζίνα της θείας Παναγιώτας

Πριν γράψω οτιδήποτε άλλο, να κάνω μια απαραίτητη διευκρίνιση, για λόγους διαφάνειας. Το Atheree ανήκει στον πρώτο μου ξάδερφο, τον Νίκο Θυρή (δεν είναι σούπερ το λογοπαίγνιο με το όνομα;). Ο Νίκος είναι ο ιδιοκτήτης ενός από τα πιο ωραία εστιατόρια στην Πόλη της Ρόδου, και σχεδόν οινολόγος (σχεδόν, επειδή εκκρεμεί η πτυχιακή του για το πτυχίο από το τμήμα Οινολογίας της Δράμας). Επίσης, είναι γιος της θείας Παναγιώτας. Και γιατί αυτό είναι σημαντικό, θα ρωτήσετε ευλόγως. Απαντώ άμεσα. Επειδή η θεία είναι από τις πιο συγκλονιστικές μαγείρισσες που ξέρω. Είναι από αυτούς τους ανθρώπους που όταν μπαίνουν στην κουζίνα, τα υλικά μιλούν άλλη γλώσσα στα χέρια τους. Προλαβαίνω την ερώτηση. Όχι, η θεία δεν μαγειρεύει στο Atheree. Όμως το μενού είναι θεία Παναγιώτα-approved. Κι αυτό, πιστέψτε με, σημαίνει πολλά για τις γεύσεις που θα απολαύσετε.

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Pharaoh Athens: Michelin στα κάρβουνα

Η ιστορική στοά Τοσίτσα και το κρασί

Το νέο επιχειρηματικό βήμα στην Αθήνα έχω την τύχη και την τιμή να το ξέρω από όταν ήταν ακόμα ιδέα στο μυαλό του. Όταν βρήκε τον χώρο, το μικρό μαγαζάκι στην στοά Τοσίτσα όπου υπήρχε το καφενείο “Τα Κύθηρα”, ήμουν σίγουρη πως είναι θέμα χρόνου να την υλοποιήσει. Πέραν της κουζίνας, αυτό για το οποίο ήμουν εξίσου σίγουρη είναι πως θα έχει εξαιρετικά κρασιά. Ο Νίκος έχει μεγάλη αγάπη στο κρασί -δεν είναι τυχαίο πως για να γίνει οινολόγος έδωσε ξανά πανελλήνιες στα 35. Εμφιαλώνει και οινοποιεί ο ίδιος, μέσα από το δικό του brand Thyris Wines and Spirits. Και το τσίπουρό του, το Θηρίο, είναι από τα πιο ωραία που έχω πιει. Στο Atheree θα βρείτε ήδη εξαιρετικά κρασιά, αλλά η φιλοδοξία είναι να μπορείτε να τα βρείτε όλα. Όλες οι Ροδίτικες ετικέτες κάτω από μια στέγη, μια σκέψη που ήδη γίνεται πραγματικότητα.

Τι να παραγγείλετε στο Atheree

Τα πάντα. Κυριολεκτικά. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα με κυρίως πιάτα, και κάθε μέρα μπορείτε να βρείτε 5 ή 6 από αυτά. Η διαθεσιμότητα αλλάζει κάθε μέρα, ώστε να υπάρχει ποικιλία. Δεν έχει σημασία το πότε θα πάτε και τί θα πετύχετε. Σε κάθε επίσκεψη μπορείτε να απολαύσετε ένα διαφορετικό από τα εξαιρετικά μαγειρευτά τους. Θα κάνω εύφημο μνεία σε όλα τα όσπρια, που τα μαγειρεύουν αλά Ρόδος και είναι λουκούμι. Επίσης στα σουτζουκάκια και τα γιουβαρλάκια, αλλά και στην κρεατόσουπα με μοσχάρι η οποία είναι υπεράνω περιγραφής. Τελευταίο σχόλιο για την σαλάτα με το παξιμάδι, την τομάτα και την Ροδίτικη κάπαρη. Ακούω ήδη τα σχόλια “σιγά, ένας ντάκος είναι, πως κάνεις έτσι;” Δεν θα σχολιάσω. Το μόνο που θα πω είναι το εξής: δοκιμάστε και τα ξαναλέμε.

The Food Bible Rating

Χώρος: 9,5/10

Service: 9/10

Φαγητό: 9,5/10

Κόστος / άτομο: 15-20 ευρώ (χωρίς το κρασί)

Σχέση ποιότητας/τιμής: 10/10

Info

ΑTHéRee Athens

Καθημερινά, 10:00 – 22:00

Κολοκοτρώνη 29, Σύνταγμα

www.instagram.com/atheree_athens/