Ρύζι: Μειώστε τα επίπεδα του αρσενικού με 4 τρόπους

Πώς το αρσενικό φτάνει στο ρύζι, ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία και τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την έκθεσή μας σε αυτό;
Το ρύζι αποτελεί βασικό τρόφιμο για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της διατροφής σε πολλές κουλτούρες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ανησυχία σχετικά με την παρουσία αρσενικού σε αυτό το δημητριακό. Το αρσενικό, ένα τοξικό στοιχείο που υπάρχει φυσικά στο έδαφος και το νερό, συσσωρεύεται στους κόκκους του ρυζιού, δημιουργώντας πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Διαβάστε ακόμη: 8 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο | Όχι δεν είναι γαλακτοκομικά!
Από που προέρχεται το αρσενικό στο ρύζι;
Το αρσενικό είναι μια ουσία η οποία καταλήγει στο έδαφος ή στο νερό από τα φυτοφάρμακα που απαγορεύτηκαν τη δεκαετία του 1980 αλλά άφησαν υπολείμματα αρσενικού στο έδαφος, καθώς και από ορισμένες ζωοτροφές και λιπάσματα. Επειδή το ρύζι καλλιεργείται σε νερό, το αρσενικό που υπάρχει στο υπέδαφος περνά στους κόκκους του.
Διαβάστε ακόμη: 2 αντιφλεγμονώδεις τροφές που συνιστούν οι διατροφολόγοι
Τι προκαλεί το αρσενικό στον οργανισμό μας;
Το αρσενικό είναι ένα καρκινογόνο συστατικό που προκαλεί καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες και αναπτυξιακά προβλήματα. Η χρόνια έκθεση στο αρσενικό, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Το αρσενικό υπάρχει σε δύο μορφές:
- Ανόργανο αρσενικό, που είναι η πιο τοξική μορφή και συναντάται συχνά στο ρύζι και το νερό.
- Οργανικό αρσενικό, που βρίσκεται κυρίως σε θαλασσινά και θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο.
Η παρατεταμένη κατανάλωση αρσενικού μέσω τροφής ή νερού μπορεί να προκαλέσει:
- Καρκινογόνες επιδράσεις: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και του ήπατος.
- Βλάβες στο νευρικό σύστημα: Μπορεί να προκαλέσει γνωστικά προβλήματα, μειωμένη μνήμη και μαθησιακές δυσκολίες, ειδικά σε παιδιά.
- Καταστολή του ανοσοποιητικού: Η έκθεση στο αρσενικό μπορεί να κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις νοσημάτων.
- Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος: Επηρεάζει τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
- Βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά: Το αρσενικό συσσωρεύεται στα όργανα αυτά, προκαλώντας δυσλειτουργίες.
4 τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι
Για να μειώσετε την πρόσληψη αρσενικού, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
1ος τρόπος: Επιλέγετε ρύζι βιολογικής καλλιέργειας
Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, υπάρχει ένας τρόπος για να μειωθεί δραστικά η ποσότητα του αρσενικού: επιλέξτε κάτι άλλο εκτός από το ρύζι και δοκιμάστε ένα υποκατάστατο. Το κινόα, το κεχρί, ο αμάραντος, το φαγόπυρο ή το farro είναι καλές εναλλακτικές. Όλα έχουν χαμηλά επίπεδα αρσενικού και μια σειρά από πολλά οφέλη για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων πρωτεϊνών και των φυτικών ινών.
Προσέχετε το καστανό ρύζι. Μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή επειδή περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από το λευκό ρύζι, αλλά είναι κακή επιλογή επειδή τα επίπεδα σε αρσενικό είναι πολύ υψηλότερα από το λευκό. Αυτό συμβαίνει επειδή το αρσενικό συσσωρεύεται στον κόκκο και τον φλοιό, τα οποία απομακρύνονται κατά την επεξεργασία του λευκού ρυζιού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα επίπεδα του αρσενικού στο καστανό ρύζι είναι 10 φορές υψηλότερο από ό,τι στο άσπρο.
Επιλέγετε ρύζι βιολογικής καλλιέργειας, που να γνωρίζετε τον τόπο προέλευσής του. Μπορείτε επίσης να επιλέγετε και ποικιλίες με χαμηλότερα επίπεδα αρσενικού, όπως το μπασμάτι ή το γιασεμί.
2ος τρόπος: Ξεπλένετε το με άφθονο νερό
Βάζετε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετέ το πολύ καλά. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του αρσενικού κατά 25 έως 30%. (Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι το νερό που χρησιμοποιείτε δεν είναι χειρότερο από το ίδιο το ρύζι!)
3ος τρόπος: Βράζετέ το σε μεγάλη κατσαρόλα
Παραδοσιακά το ρύζι γίνεται σε αναλογία 2 φλιτζάνια νερό: 1 φλιτζάνι ρύζι. Βάλτε 12 φλιτζάνια νερό για 2 φλιτζάνια ρύζι και στραγγίξτε το νερό αργότερα. Γιατί τόσο πολύ νερό; Επειδή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αρσενικού κατά 50 έως 60%. Τέλος, προσθέστε περισσότερο αλάτι επειδή χρησιμοποιείτε περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως.
4ος τρόπος: Μουλιάζετέ το αποβραδίς
Αφήνετέ το σε ένα μπολ με νερό όλη νύχτα πριν το βράσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε την παρουσία του αρσενικού σε ποσοστό 80%.
Photo credit: Istock