Τα μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί, είναι μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία μας και τη θάλασσα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα οφέλη τους, ενώ τα μικρά ψάρια κερδίζουν έδαφος και στις τάσεις της γαστρονομίας.

Διαβάστε ακόμη: Αυτή είναι η συνταγή για μπακαλιάρο από το Gucci Osteria

Γιατί να προτιμήσετε τα μικρά ψάρια;

Οι ΗΠΑ καταναλώνουν περίπου 7,2 κιλά θαλασσινών ετησίως, με τα δύο τρίτα αυτών να προέρχονται από τόνο, ενώ μόνο 0,3 κιλά αφορούν μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και οι αντζούγιες. Τα μικρά ψάρια είναι εξαιρετικά, καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης και καλών λιπαρών, όπως τα ωμέγα-3, που είναι απαραίτητα για την καρδιοαγγειακή υγεία. Επίσης, η κατανάλωση μικρών ψαριών μειώνει την έκθεσή μας σε τοξίνες, όπως ο υδράργυρος, ο οποίος συσσωρεύεται στα μεγαλύτερα ψάρια της τροφικής αλυσίδας, όπως ο τόνος.

Διάβασε ακόμη: 8 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο | Όχι δεν είναι γαλακτοκομικά!

Προβλήματα με τα ψάρια εκτροφής

Αν και τα ψάρια εκτροφής φαίνονται ως καλύτερη εναλλακτική, εξακολουθούν να εξαρτώνται από μικρότερα ψάρια για να λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και στην εκτροφή, εκατομμύρια τόνοι μικρών ψαριών χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

Αντίθετα, η κατανάλωση μικρών ψαριών, όπως οι σαρδέλες, μειώνει τον αντίκτυπο στη θάλασσα και στον ωκεανό, αφού αυτοί οι πληθυσμοί ανακάμπτουν γρηγορότερα και είναι πιο ανθεκτικοί στην υπεραλίευση. Τα μεγάλα ψάρια συχνά υπόκεινται σε υπεραλίευση και οι πληθυσμοί τους είναι πιο ευάλωτοι. Η αλίευσή τους μπορεί επίσης να έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο λόγω υπεραλίευσης και διαταραχών στον οικοτόπο.

Πλεονεκτήματα για την υγεία μας

Τα μικρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, η αθερίνα και η μαρίδα, είναι πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, και εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Η κατανάλωση αυτών των ψαριών μειώνει επίσης την έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), που συσσωρεύονται στα μεγαλύτερα ψάρια της τροφικής αλυσίδας.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12, και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο.

Η κατανάλωση αυτών των ψαριών συμβάλλει στην πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και υποστηρίζει την υγεία των οστών.

Η κατανάλωσή τους μαζί με τα κόκαλα, προσφέρει επιπλέον ασβέστιο και βιταμίνη D. Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική κατανάλωση μικρών ψαριών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μακροζωία και την καλή υγεία.

Τα μικρά ψάρια συμβάλλουν στην καλή πέψη: Λόγω των καλών λιπαρών και της ευκολίας τους στην πέψη, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για το πεπτικό σύστημα.

Τέλος, τα μικρά ψάρια εκτός της υψηλής διατροφικής τους αξίας αποτελούν και μια πιο οικονομική επιλογή σε σχέση τα μεγαλύτερα.

Ενσωματώνοντας τα μικρά ψάρια στη διατροφή μας, επωφελούμαστε από τα θρεπτικά τους συστατικά και υποστηρίζουμε την υγεία μας.

Photo credit: Istock