Η Ύδρα, ένα νησί που μοιάζει ανέγγιχτο από τον χρόνο, στέκει ως ζωντανό μνημείο της ελληνικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Μια βόλτα μέχρι την οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη δεν είναι απλώς μια σωματική άσκηση ανεβαίνοντας τα σκαλιά της, αλλά ένα ταξίδι σε μια Ελλάδα που εξακολουθεί να διατηρεί την αυθεντικότητά της. Από την αυλή της, η θέα του οικισμού και του γαλάζιου της θάλασσας, με τα πλεούμενα να διαγράφουν διακριτικά την επιφάνειά της, προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και αναπόλησης.

Διαβάστε ακόμη: Viktor & Rolf: Η έκθεση “Fashion Statements” για πρώτη φορά στην Αμερική

Και ίσως δεν είναι τυχαίο που στο ίδιο μέρος, στο παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, φιλοξενείται μια έκθεση που αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή της ελληνικής ταυτότητας: τον τουρισμό. Η έκθεση «Διαφημίζοντας την Ελλάδα: Οι απαρχές του ελληνικού τουρισμού» προσφέρει ένα συγκινητικό ταξίδι στο παρελθόν, με σπάνιες και εμβληματικές αφίσες του ΕΟΤ, που καταγράφουν την πορεία της χώρας μας από τα πρώτα βήματα της τουριστικής προβολής μέχρι την εποχή του σύγχρονου marketing.

Διαβάστε ακόμη: Έκθεση για την αθηναϊκή αρχιτεκτονική στο Ινστιτούτο Goethe

Οι δημιουργίες αυτών των αφισών δεν είναι απλώς εικόνες marketing, αλλά μικρά έργα τέχνης που φέρουν την υπογραφή μερικών από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες, φωτογράφους και γραφίστες. Από την πρώτη γνωστή χρονολογημένη αφίσα της Nelly’s το 1929, έως τις πιο σύγχρονες δημιουργίες του Φρέντυ Κάραμποτ και του Μιχάλη Κατζουράκη, η εξέλιξη της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας αντανακλάται σε κάθε σχέδιο και κάθε γραμμή.

Η νοσταλγία, ωστόσο, δεν είναι το μόνο στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτήν την έκθεση. Είναι και μια υπενθύμιση για το πώς η τέχνη μπορεί να επηρεάσει την πραγματικότητα. Οι αφίσες αυτές δεν προώθησαν απλώς την ελληνική ομορφιά στο εξωτερικό. Συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της τουριστικής ταυτότητας της χώρας. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Κάραμποτ, το ταλέντο των δημιουργών αυτών έφερε την Ελλάδα στο προσκήνιο, αλλά και συνέβαλε στην αλόγιστη ανάπτυξη, που σε πολλές περιπτώσεις αλλοίωσε το φυσικό τοπίο.

Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η τουριστική προβολή βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία και την αδιάκοπη ροή εικόνων στα κοινωνικά δίκτυα, αξίζει να αναλογιστούμε τη διαχρονική αξία αυτών των παλαιών αφισών. Σε αυτές βλέπουμε όχι μόνο τη μαγεία της Ελλάδας, αλλά και μια πιο αγνή, ρομαντική προσέγγιση της τουριστικής εμπειρίας.

Η Ύδρα παραμένει ένα από τα λίγα μέρη που έχουν αντισταθεί στην υπερβολική ανάπτυξη, διατηρώντας τη φυσιογνωμία της αναλλοίωτη. Όπως η ποίηση, έτσι και το τοπίο της συνεχίζει να μας ταξιδεύει, να μας εμπνέει και να μας υπενθυμίζει ότι η αυθεντικότητα είναι η μεγαλύτερη ομορφιά.

Info

«Διαφημίζοντας την Ελλάδα. Οι απαρχές του ελληνικού τουρισμού»
Περιοδική έκθεση

Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, Ύδρα
+ 30 22980 52421, lzkt@nhmuseum.gr

Διάρκεια έκθεσης: Έως 31.10.2025

Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ 10:00-16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 10 ευρώ
Φοιτητές και άνω των 65 ετών: 5 ευρώ
Έως 18 ετών: δωρεάν

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό: 18η Μαΐου και 28η Οκτωβρίου