Η τέχνη του Κώστα Πανιάρα δεν είναι απλώς ένα αισθητικό αποτύπωμα μιας εποχής, αλλά μια ζωντανή παρουσία που πάλλεται στον χρόνο. Η έκθεση “Day and Night, Then Day Again” στην γκαλερί The Breeder στην Αθήνα αποτελεί μια καθηλωτική υπενθύμιση πως το έργο του παραμένει τολμηρό, σωματικό και διαχρονικά σύγχρονο.

Διαβάστε ακόμη: Όταν ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει στο Λος Άντζελες

Το υλικό ως ιδέα

Ο Πανιάρας χρησιμοποίησε το βινύλιο ως βασικό του μέσο, όχι σαν μια απλή επιφάνεια, αλλά σαν ένα δυναμικό σώμα που μεταφέρει ένταση και χειρονομία. Οι πτυχώσεις και οι αναδιπλώσεις του υλικού μοιάζουν σαν στιγμιότυπα μιας χορογραφίας, μια μάχη ανάμεσα στην ύλη και την πρόθεση του δημιουργού. Οι χρωματικές εκρήξεις – το κόκκινο, το μπλε, το πράσινο, το χρυσό – θυμίζουν την ελευθερία και τον αισθησιασμό της ποπ κουλτούρας, αλλά και το βάθος της ζωγραφικής παράδοσης.

 

Η δύναμη του χώρου

Η επιλογή της The Breeder, μιας γκαλερί τοποθετημένης σε μια περιοχή που συνδυάζει την ιστορία με το σύγχρονο αστικό τοπίο, ενισχύει τη σημασία της έκθεσης. Όπως ανέφερε η σύζυγός του, Μέτα Πανιάρα, ο καλλιτέχνης θα ενθουσιαζόταν με αυτή την τοποθεσία – μια γειτονιά με παρελθόν, ενέργεια και γνήσια καλλιτεχνική αίσθηση.

Τα έργα του Πανιάρα δεν είναι μουσειακά αντικείμενα, αλλά παλλόμενες οντότητες. Το επιβλητικό Retour d’Égypte, που δημιουργήθηκε ως προσωπικό δώρο αγάπης, και το λευκό με τις χρυσές αντανακλάσεις In Perpetuum, επιβεβαιώνουν την ανάγκη του καλλιτέχνη να συνδέεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μέσα από την τέχνη του.

Μέρα, νύχτα και ξανά μέρα

Ο τίτλος της έκθεσης υποδηλώνει μια κυκλικότητα, μια διαρκή επιστροφή. Τα έργα αυτά δεν είναι στατικές δημιουργίες, αλλά σημεία αναφοράς που εξελίσσονται στον χρόνο και στον χώρο. Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Νίκος Βαμβουκλής, «τα έργα βρήκαν μόνα τους τη θέση τους», αναδεικνύοντας την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα.

Ο Κώστας Πανιάρας μπορεί να έλεγε πως «το έργο τέχνης είναι ψεύτικο», αλλά η αλήθεια του βρίσκεται στην αίσθηση που αφήνει – μια αίσθηση που συνεχίζει να ζει και να αναπνέει.

Ποιος ήταν ο Κώστας Πανιάρας

Ο Κώστας Πανιάρας (Κιάτο Κορινθίας, 1934 – Αθήνα, 2014) σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Το 1956 πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε λιθογραφία στην École des Beaux-Arts, ζωγραφική με τον André Lhote, και ψηφιδωτό και φρέσκο με τον Gino Severini. Την ίδια χρονιά παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα, ενώ ακολούθησαν πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1961 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Νέα Υόρκη, στη γκαλερί Alexander Iolas, σηματοδοτώντας την αρχή μιας 25ετούς συνεργασίας με τον Αλέξανδρο Ιόλα. Συμμετείχε στη Μπιενάλε του Παρισιού (1961) και στη Μπιενάλε του Τόκιο (1964), καθώς και στις εκθέσεις Art in America (1962, 1966). Αναδρομικές εκθέσεις του πραγματοποιήθηκαν στην Πινακοθήκη Πιερίδη (1984) και στο Μουσείο Μπενάκη (2007).

Ιnfo

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΙΑΡΑΣ – Day and Night, Then Day Again

Τhe Breeder Έως 12 Απριλίου 2025

www.paniaras.com