Μνήμη: 5 τρόποι για να την προστατεύσετε

Αν τα παιχνίδια που παίζει η μνήμη σας κάποιες φορές έχουν αρχίσει να σας κουράζουν, υπάρχουν τρόποι για να την βελτιώσετε και να την προστατεύσετε.
Κλειδιά, γυαλιά, κινητό, πορτοφόλι, ατζέντα, ονόματα, τηλέφωνα, ραντεβού. Το να ξεχνάτε τα πάντα σας έχει κουράσει. Κι όμως, μπορείτε να δώσετε στη μνήμη σας χείρα βοηθείας με συγκεκριμένες ασκήσεις και τεχνικές που προτείνουν οι ειδικοί. Οι δυσκολίες στη συγκέντρωση ή το γεγονός πως η μνήμη σας πολλές φορές σας προδίδει δεν σημαίνει απαραιτήτως πρόβλημα. Ωστόσο, έχει νόημα να την βοηθάτε και να την εξασκείτε όσο και όπως μπορείτε.
Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: 8 απλές συνήθειες αυτοφροντίδας που επιβραδύνουν τη γήρανση
5 τρόποι για να προστατεύσετε αποτελεσματικά τη μνήμη σας
- Ρουτίνα
- Σημειώσεις
- Συνειρμοί
- Λίστες
- Άσκηση
1. Ρουτίνα
Καλό είναι να έχετε πάντα συγκεκριμένη θέση για τα αντικείμενά σας (π.χ. στο τραπεζάκι δίπλα στην πόρτα), αλλά και συγκεκριμένη χρονική στιγμή που τα βάζετε εκεί (π.χ. αμέσως μόλις μπείτε στο σπίτι).
2. Σημειώσεις
Δεν είναι υποτιμητικό να κρατάτε σημειώσεις ακόμα και για τις πιο απλές ή συνηθισμένες καθημερινές υποχρεώσεις. Αν δεν είστε καλοί στα γραπτά, υπάρχει πάντα και η τεχνολογία. Μπορείτε να σετάρετε υπενθυμίσεις και να φτιάξετε κανονικό πρόγραμμα στο κινητό, στον υπολογιστή ή στο tablet.
3. Συνειρμοί
Χρήσιμοι κυρίως στην συναναστροφή με ανθρώπους. Δοκιμάστε να συνδυάζετε ονόματα και πρόσωπα με οικείες καταστάσεις ή εικόνες. Για παράδειγμα, δεν ξεχνάτε το όνομα του σερβιτόρου στο εστιατόριο που πάτε συχνά, επειδή είναι το ίδιο με του πατέρα σας. Είναι σημαντικό να κάνετε συνειδητά ανάλογους συνειρμούς, ακόμα κι αν δεν έχετε, θεωρητικά, πρόβλημα μνήμης. Δείτε το σαν ένα είδος προληπτικής άσκησης που μόνο καλό μπορεί να κάνει.
4. Λίστες
Σημαντικές ειδικά για τις περιόδους που στην προσωπική ή επαγγελματική σας ζωή υπάρχει φόρτος εργασιών, π.χ. οργανώνετε τη βάφτιση του παιδιού σας, ή πρέπει να ρυθμίσετε κάποια έκτακτη συναλλαγή με το Δημόσιο.
5. Άσκηση
Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, αλλά και ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο που έχουν ως αντικείμενό τους τη μνήμη, η άσκηση είναι από τα πιο σημαντικά όπλα στον πόλεμο με τις διάφορες παθήσεις που “χτυπούν” στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Αυτή είναι μια γνώση που αξίζει τον κόπο να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Όσο νεότεροι/ες αρχίσετε να γυμνάζεστε, τόσο καλύτερα για το μυαλό σας.
Ο ρόλος της διατροφής
Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω όχι μόνο για τη μνήμη, αλλά για την υγεία σε συνολικό επίπεδο. Επίσης, είναι αυτονόητο πως όσα συμπληρώματα κι αν βάλετε στο πρόγραμμα, αν η βάση της διατροφής δεν είναι σωστή, δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, πάντως, ο δρόμος προς την καλύτερη μνήμη, είναι στρωμένος με… μούρα!
Λιπαρά οξέα
Ειδικά τα Ω3 θεωρούνται σημαντική τροφή για τη μνήμη. Υπάρχουν κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί κλπ).
Αντιοξειδωτικά
Τα βρίσκουμε σε διάφορες τροφές και κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα (πιπεριές, καρότα, μπρόκολα κλπ)
Σέλινο, μούρα και καρύδια
Τρία τρόφιμα που έχουν πάρει τον τίτλο memory champions σύμφωνα με σχετικές μελέτες.
Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: 10 απίστευτα facts για τον ύπνο
Η μνήμη σε αριθμούς
Προβλήματα με τη μνήμη δεν σημαίνει απαραιτήτως και εμφάνιση Alzheimer’s. Το Alzheimer’s είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος, εξαιρετικά σοβαρή, για την οποία η απώλεια της μνήμης είναι απλώς το πρώτο στάδιο. Παρόλα αυτά έχουμε συνηθίζει να ταυτίζουμε σε απόλυτο βαθμό τη νόσο με την κατάσταση. Όπως σε όλον τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα, η εξέλιξή της είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια, και η εμφάνισή της όλο και πιο συχνή σε νεότερα άτομα.
- 65: μετά από αυτήν την ηλικία κάνουν συνήθως την πρώτη τους εμφάνιση προβλήματα μνήμης, βασικό σύμπτωμα της νόσου Alzheimer’s.
- 85: σε αυτήν την ηλικία, σχεδόν 1 στους 2 ηλικιωμένους έχει πιθανότητα να εμφανίσει Alzheimer’s.
- 145-150.000: ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer’s στην Ελλάδα.
- 12: τα χρόνια που ζει κατά μέσο όρο ένας ασθενής μετά την αρχική εμφάνιση της νόσου.
- 12-18: οι μήνες που καθυστερεί, χάρη στη φαρμακευτική αγωγή, η ανάγκη για ολική φροντίδα του ατόμου με Alzheimer’s.
Photo credits: Istock