10 ταινίες για να μπείτε σε πασχαλινό mood
Aπό το Ben Hur μέχρι το Chocolat, αυτές είναι οι 10 καλύτερες -κλασσικές και μη- ταινίες που θα σας βάλουν στο κλίμα των ημερών.
Το Πάσχα είναι η ιδανική περίοδος για χαλάρωση, επανασύνδεση με αγαπημένα πρόσωπα και… ταινίες. Είτε το περνάτε στο χωριό, είτε στην πόλη, πάντα υπάρχει χρόνος για λίγη κινηματογραφική μαγεία. Επιλέξαμε και σας προτείνουμε 5 κλασικές και 5 εναλλακτικές ταινίες που είτε διαδραματίζονται το Πάσχα είτε πραγματεύονται τη Σταύρωση του Χριστού ή τις ευρύτερες έννοιες της θυσίας, του μαρτυρίου και της πίστης.
Δείτε ακόμη: Flashback: Όταν οι διάσημοι έκαναν Πάσχα αλλιώς
1. Easter Parade
Η ταινία Easter Parade (1948), σε σκηνοθεσία Charles Walters, είναι ένα μιούζικαλ γεμάτο τραγούδι, χορό και ρομαντισμό. Ο Don Hewes (Fred Astaire), ένας κορυφαίος χορευτής, μένει ξαφνικά χωρίς παρτενέρ όταν η σύντροφος στη σκηνή και στη ζωή τον εγκαταλείπει για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Θέλοντας να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει οποιαδήποτε κοπέλα αστέρι, επιλέγει τη νεαρή τραγουδίστρια Hannah Brown (Judy Garland). Μέσα από πρόβες, παραστάσεις και πολλές παρεξηγήσεις, οι δυο τους θα έρθουν κοντά, επαγγελματικά και ερωτικά, με φόντο την Πασχαλινή Παρέλαση στη Νέα Υόρκη. Η ταινία περιλαμβάνει διάσημα τραγούδια του Irving Berlin, όπως το “Easter Parade” και το “Steppin’ Out with My Baby”.
2. Τα Πάθη του Χριστού
Η ταινία Τα Πάθη του Χριστού (The Passion of the Christ, 2004) σε σκηνοθεσία Mel Gibson αφηγείται τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Ιησού Χριστού, από τη Σύλληψή του στον Κήπο της Γεσθημανής έως και τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του. Βασίζεται κυρίως στα Ευαγγέλια, με έμφαση στον σωματικό και ψυχικό πόνο που υπέστη. Παρακολουθούμε την προδοσία του Ιούδα, τη δίκη από τους Φαρισαίους και τον Πόντιο Πιλάτο, τη φρικτή μαστίγωση, το μαρτύριο στο Γολγοθά, και τελικά τη Σταύρωση και την τελευταία Του πνοή, με υπαινιγμό της Ανάστασης. Η ταινία είναι στα Αραμαϊκά, Λατινικά και Εβραϊκά, γεγονός που ενισχύει την αυθεντικότητα. Προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω της έντασης, της βίας και της ωμότητας των σκηνών, αλλά επαινέθηκε για την αφοσίωσή της στη λεπτομέρεια και τη συγκλονιστική απόδοση του Ιησού από τον Jim Caviezel.
3. Βαραββάς
Η ταινία Βαραββάς (Barabbas, 1961) σε σκηνοθεσία Richard Fleischer έχει γίνει πια κλασική. Είναι εμπνευσμένη από τη βιβλική φιγούρα του Βαραββά, του εγκληματία που αφέθηκε ελεύθερος αντί του Ιησού Χριστού, ύστερα από την επιλογή του πλήθους. Ο Βαραββάς (Anthony Quinn), μπερδεμένος και στοιχειωμένος από το γεγονός ότι του χαρίστηκε η ζωή ενώ ο Ιησούς σταυρώθηκε, προσπαθεί να καταλάβει το νόημα της πίστης, της ενοχής και της λύτρωσης. Καθώς η ιστορία προχωρά, γίνεται μάρτυρας της εξάπλωσης του χριστιανισμού, βασανίζεται από την εσωτερική του πάλη και σταδιακά μεταμορφώνεται από σκληρός εγκληματίας σε άνθρωπο που αρχίζει να αναζητά την αλήθεια, μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο διωγμούς και εσωτερικές συγκρούσεις.
4. Ο Χιτών
Η ταινία Ο Χιτών (The Robe, 1953) σε σκηνοθεσία Henry Koster είναι ένα βιβλικό δράμα βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Lloyd C. Douglas. Η υπόθεση ακολουθεί τον Μάρκελλο Γάλλιο (Richard Burton), έναν Ρωμαίο εκατόνταρχο που συμμετέχει στη σταύρωση του Ιησού Χριστού. Μετά την εκτέλεση, κερδίζει με τυχαίο τρόπο τον χιτώνα του Ιησού στα ζάρια. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να βασανίζεται από ενοχές, τύψεις και οράματα. Το ρούχο φαίνεται να έχει μια μυστηριώδη, μεταμορφωτική δύναμη που οδηγεί τον Μάρκελλο σε μια βαθιά εσωτερική αναζήτηση και τελικά στη μεταστροφή του στον Χριστιανισμό. Η ταινία είναι γνωστή ως η πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε CinemaScope, με εντυπωσιακή εικόνα και σκηνοθεσία. Συνδυάζει το ρωμαϊκό μεγαλείο με τα πρώτα βήματα της χριστιανικής πίστης, μέσα από ένα ταξίδι λύτρωσης, μετάνοιας και πνευματικής αναγέννησης.
5. Ben Hur
Φυσικά, δεν νοείται Πάσχα χωρίς την εμβληματική ταινία Ben Hur (1959), σε σκηνοθεσία του William Wyler. Η υπόθεση ακολουθεί τον Ιουδαίο πρίγκιπα Ιούδα Μπεν Χουρ (Charlton Heston), ο οποίος προδίδεται από τον παιδικό του φίλο, τον Ρωμαίο αξιωματικό Μεσάλα (Stephen Boyd). Mετά από βασανιστήρια και σκλαβιά σε ρωμαϊκή γαλέρα, τελικά αποκτά την ελευθερία του κι επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση. Παράλληλα, η ιστορία διασταυρώνεται με εκείνη του Ιησού Χριστού, με έντονα μηνύματα πίστης, συγχώρεσης και λύτρωσης. Η ταινία ξεχωρίζει για τις εντυπωσιακές σκηνές, ειδικά την κούρσα με τα άρματα, και έχει βραβευτεί με 11 Όσκαρ, τα περισσότερα στην ιστορία του κινηματογράφου μαζί με τις ταινίες Τιτανικός και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά.
Δείτε ακόμη: Γιατί οι πασχαλινές διακοπές μπορεί να δοκιμάσουν τις φιλίες μας;
6. Το Σώμα
Η ταινία The Body (Το Σώμα, 2001), σε σκηνοθεσία Jonas McCord, είναι ένα θρησκευτικό θρίλερ με στοιχεία μυστηρίου και πολιτικοθρησκευτικής έντασης. Η υπόθεση ξεκινά στην Ιερουσαλήμ, όταν μια αρχαιολόγος (Olivia Williams) ανακαλύπτει έναν αρχαίο τάφο που φαίνεται να περιέχει τα λείψανα ενός σταυρωμένου άνδρα από τον 1ο αιώνα, με ενδείξεις ότι μπορεί να είναι ο Ιησούς Χριστός. Το Βατικανό, ανήσυχο για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια ανακάλυψη στη χριστιανική πίστη, στέλνει έναν ιερέα και πρώην στρατιώτη, τον πατέρα Matt Gutierrez (Antonio Banderas), για να διερευνήσει την υπόθεση. Καθώς η έρευνα προχωρά, ο πατέρας Matt παλεύει ανάμεσα στην πίστη του και στα επιστημονικά στοιχεία που φαίνεται να τη διαψεύδουν. Η ταινία θέτει υπαρξιακά ερωτήματα γύρω από τη θρησκεία, την αλήθεια, την πίστη και την εξουσία, μέσα σε ένα σκηνικό γεμάτο ένταση, μυστήριο και πολιτικο-θρησκευτικές συγκρούσεις.
7. Σιωπή
Η ταινία Σιωπή (Silence, 2016), σε σκηνοθεσία Martin Scorsese, είναι ένα βαθιά υπαρξιακό και θρησκευτικό δράμα βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Shūsaku Endō. Η ιστορία διαδραματίζεται τον 17ο αιώνα και ακολουθεί δύο νεαρούς Πορτογάλους Ιησουίτες ιεραπόστολους, τον πατέρα Rodrigues (Andrew Garfield) και τον πατέρα Garupe (Adam Driver), που ταξιδεύουν στην Ιαπωνία για να εντοπίσουν τον δάσκαλό τους, πατέρα Ferreira (Liam Neeson), ο οποίος φημολογείται ότι αρνήθηκε την πίστη του υπό την πίεση βασανιστηρίων από τις αρχές. Κατά την αναζήτησή τους, έρχονται αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή του χριστιανισμού στην Ιαπωνία, βλέποντας φρικτές διώξεις πιστών και καλούμενοι να επιλέξουν ανάμεσα στη σιωπηλή πίστη και την ανοιχτή μαρτυρία. Ο τίτλος παραπέμπει όχι μόνο στην κοινωνική σιωπή, αλλά κυρίως στη σιωπή του Θεού μπροστά στον ανθρώπινο πόνο — και ακριβώς γι’ αυτό, αγγίζει την καρδιά του πασχαλινού μυστηρίου.
8. Chocolat
Η ταινία Chocolat (2000), σε σκηνοθεσία Lasse Hallström, είναι μια γλυκόπικρη δραμεντί με φόντο μια συντηρητική γαλλική επαρχιακή πόλη τη δεκαετία του ’50. Η υπόθεση ξεκινά όταν η μυστηριώδης Vianne Rocher (Juliette Binoche) φτάνει στην πόλη μαζί με την κόρη της και ανοίγει ένα σοκολατοποιείο – την περίοδο της Σαρακοστής, όταν οι κάτοικοι νηστεύουν και αποφεύγουν τις απολαύσεις. Οι λαχταριστές σοκολάτες της, όμως, αρχίζουν να “σπάνε” τη σκληρή επιφάνεια των κατοίκων και να τους φέρνουν πιο κοντά στις επιθυμίες και τη χαρά της ζωής. Αυτό θα τη φέρει κοντά με τον γοητευτικό Roux (Johnny Depp) αλλά θα προκαλέσει αντιπαλότητα με το δήμαρχο (Alfred Molina) που τη βλέπει σαν απειλή. Πρόκειται μια ιστορία για τη σύγκρουση μεταξύ απόλαυσης και καταπίεσης, πίστης και ελευθερίας, μέσα σε ένα γευστικό και ανοιξιάτικο σκηνικό γεμάτο σοκολάτα.
9. Ανθισμένες μανόλιες
Η ταινία Ανθισμένες Μανόλιες (Steel Magnolias, 1989) σε σκηνοθεσία Herbert Ross είναι ένα συγκινητικό γυναικείο δράμα με δόσεις χιούμορ. Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Λουιζιάνα και ακολουθεί μια ομάδα γυναικών διαφορετικών ηλικιών που συναντιούνται τακτικά στο κομμωτήριο. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Shelby (Julia Roberts), μια νεαρή γυναίκα με διαβήτη, που παρόλες τις ιατρικές προειδοποιήσεις επιλέγει να κάνει παιδί. Η ταινία παρακολουθεί τις χαρές και τις τραγωδίες της ζωής της και πώς οι φίλες της τη στηρίζουν — με αγάπη, ειλικρίνεια και συχνά με πικάντικο χιούμορ. Η ταινία ξεκινά και κλείνει κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτασμών, με κυνήγι αυγών. Αυτά τα αυγά, σύμβολα της νέας ζωής και της γονιμότητας, είναι κάτι περισσότερο από απλά σκηνικά- αντιπροσωπεύουν τα κεντρικά θέματα της ταινίας, τη γέννηση και την ανάπτυξη. Ακριβώς όπως το Πάσχα γιορτάζει την υπόσχεση της νέας ζωής, η ταινία εξερευνά την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος, ακόμη και όταν αυτό σπάει.
10. Η Αδελφή μου κι Εγώ
Η ταινία Η Αδελφή μου κι Εγώ (Μy Sister’s Keeper, 2009), σε σκηνοθεσία Nick Cassavetes είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Jodi Picoult. Η ιστορία ακολουθεί την Anna Fitzgerald (Abigail Breslin), ένα κορίτσι που γεννήθηκε μέσω γενετικής επιλογής για να αποτελέσει συμβατό δότη για τη μεγαλύτερη αδελφή της, Kate (Sofia Vassilieva), η οποία πάσχει από λευχαιμία. Όλη της η ζωή περιστρέφεται γύρω από ιατρικές διαδικασίες για να σώσει την Kate — μέχρι που, σε ηλικία 11 ετών, προσλαμβάνει δικηγόρο για να διεκδικήσει το δικαίωμα να έχει λόγο στο σώμα της. Πρόκειται για μια ιστορία βαθιά ανθρώπινη, που αναδεικνύει την δύναμη της αγάπης, της συγχώρεσης και της θυσίας— αξίες που βρίσκονται στην καρδιά του Πάσχα.
Photo credits: IMDb