Μια αναπάντεχη συνταγή για σοκολατένια αβγά

Η σοκολάτα έχει κυρίως φανατικούς φίλους και ελάχιστους εχθρούς. Παράλληλα, εκτός των ήδη γνωστών, έχει και διαφορετικούς τρόπους να την απολαύσετε, ακόμη και στα σοκολατένια αβγά.
“Απόλαυση για τον ουρανίσκο”, “γλυκός πειρασμός”, “ό,τι χειρότερο για τη σιλουέτα”. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αντιφατικά προσωνύμια που έχει κατά καιρούς η βασίλισσα των υλικών της ζαχαροπλαστικής. Πέρα από τις απόψεις των καταναλωτών, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η σοκολάτα είναι ένα σύνθετο τρόφιμο. Το βασικό της συστατικό, το κακάο, παράγεται από την επεξεργασία των καρπών του κακαόδεντρου. Πως θα φτιάξετε φέτος τα σοκολατένια αβγά σας;
Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Πού θα βρείτε τα πιο ευφάνταστα σοκολατένια αβγά στην Αθήνα
Η σοκολάτα του Χριστόφορου Κολόμβου
Το δέντρο αυτό ανακαλύφθηκε από τους Μάγιας και αποθεώθηκε από τους Αζτέκους, οι οποίοι μάλιστα ανάγκαζαν όλες τις περιοχές που είχαν κατακτήσει να πληρώνουν το φόρο υποτέλειας σε σάκους καρπών κακάο. Για πολλούς αιώνες ο καρπός ήταν άγνωστος στον υπόλοιπο κόσμο, ως τη στιγμή που ο Χριστόφορος Κολόμβος τον έφερε δώρο στους βασιλείς της Ισπανίας. Σιγά σιγά, ο καρπός με την ιδιαίτερη γεύση έγινε πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους Ευρωπαίους, οι οποίοι μάλιστα πήγαν το ρόφημα ένα βήμα παραπέρα.
Δείτε ακόμη: Πώς θα πετύχετε το chocolate makeup
Aφαίρεσαν την καυτερή πιπεριά με την οποία αρωμάτιζαν το κακάο οι Αζτέκοι. Στη συνέχεια, την αντικατέστησαν με βανίλια και πρόσθεσαν ζάχαρη και γάλα. Κάπως έτσι ήταν η πρώτη μορφή του ροφήματος σοκολάτας, όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα. Η πρώτη πλάκα σοκολάτας έγινε στην Ευρώπη στο τέλος του 18ου αιώνα. Τότε, οι Βορειοευρωπαίοι, κυρίως οι Ελβετοί, οι Δανοί και οι Βέλγοι έδειξαν από την αρχή την πίστη τους στο νέο προϊόν, επενδύοντας σε μεθόδους επεξεργασίας της σοκολάτας. Κάπως έτσι η σοκολάτα έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, ένα εξαιρετικά δημοφιλές τρόφιμο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι τύποι της σοκολάτας
Η σοκολάτα κυκλοφορεί στο εμπόριο σε διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τη σύνθεσή της. Οι βασικοί τύποι σοκολάτας είναι οι εξής:
- Μαύρη: εκτός από το βούτυρο κακάο, περιέχει ζάχαρη και κακαόμαζα, σε ποσοστό ως και 75%.
- Κουβερτούρα: είναι όπως η μαύρη σοκολάτα, με τη διαφορά πως έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κακαόμαζα, γεγονός που της δίνει πιο ήπια γεύση και έχει καθιερώσει την ευρεία χρήση της στη ζαχαροπλαστική.
- Σοκολάτα γάλακτος: περιέχει βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.
- Λευκή: δεν περιέχει κακαόμαζα, για αυτό δεν έχει το χαρακτηριστικό χρώμα, συνήθως περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό ζάχαρης.
- Γεμιστή: σε όλα τα παραπάνω είδη σοκολάτας μπορούν να μπουν άλλα υλικά, όπως ξηροί καρποί, φρούτα, καραμέλα κλπ. Όσο για τα διάφορα προϊόντα επικάλυψης (π.χ. σε παγωτά), αυτά στην πλειοψηφία τους είναι απομίμηση σοκολάτας. Η σύνθεσή τους περιλαμβάνει μικρότερο ποσοστό από βούτυρο κακάο, το οποίο στη συνταγή αντικαθίσταται από άλλα έλαια.
Συνταγή: Σοκολατένια αβγά με τον τρόπο των Αζτέκων
Αν είστε φανατικοί της σοκολάτας, αν αγαπάτε τους πειραματισμούς, ή και τα δύο, προτείνουμε να δοκιμάσετε τη σοκολάτα με τον τρόπο των Αζτέκων.
- Λιώνετε σε bain marie μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας, ιδανικά με μεγάλο ποσοστό κακαόμαζας, για πιο έντονη γεύση.
- Προσθέτετε κρέμα γάλακτος και ελαιόλαδο, από μια κουταλιά της σούπας για κάθε 100 γραμμ. σοκολάτας.
- Αρωματίζετε με chilly και κόκκους πράσινου, κόκκινου και μαύρου πιπεριού. H ποσότητα των μπαχαρικών που θα χρησιμοποιήσετε είναι ευθέως ανάλογη της αγάπης σας για τις πικάντικες γεύσεις.
- Ρίχνετε τη σοκολάτα σε καλούπια ζαχαροπλαστικής σε σχήμα αβγού και τη βάζετε στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει.
Photo credits: Istock