Η Μέρα της Γης (Earth Day) καθιερώθηκε για πρώτη φορά στις 22 Απριλίου 1970 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μια μαζική κινητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν η απάντηση σε δεκαετίες αδιαφορίας απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τη ρύπανση των υδάτων και την καταστροφή της φύσης. Σήμερα, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε πάνω από 190 χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο σε δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να στρέψουμε το βλέμμα μας και σε δύο τομείς που επηρεάζουν δραματικά το περιβάλλον, πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούμε: τη μόδα και την ομορφιά.

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί η μόδα να σας… σκοτώσει;

Πώς η μόδα επιβαρύνει τον πλανήτη;

Καθώς η Μέρα της Γης μάς υπενθυμίζει την ανάγκη για δράση απέναντι στην κλιματική κρίση, εξετάζουμε πώς η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει το περιβάλλον.

Fast Fashion και υπερκατανάλωση

Οι εταιρείες fast fashion παράγουν τεράστιες ποσότητες ρούχων σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και χαμηλό κόστος, ενθαρρύνοντας την υπερκατανάλωση. Αποτέλεσμα: περισσότερα από 92 εκατομμύρια τόνοι ρούχων καταλήγουν κάθε χρόνο σε χωματερές.

Διαβάστε ακόμη: Όταν η μόδα κάνει κύκλους: Το κρινολίνο του 1800 γίνεται viral το 2025

Ρύπανση νερού από τη βαφή υφασμάτων

Η βαφή και η επεξεργασία υφασμάτων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης νερού στον κόσμο. Χημικά και τοξικά απόβλητα καταλήγουν σε ποτάμια και λίμνες, επηρεάζοντας τοπικές κοινότητες και οικοσυστήματα.

Χρήση νερού για την παραγωγή

Για να παραχθεί ένα μόνο βαμβακερό μπλουζάκι απαιτούνται περίπου 2.700 λίτρα νερού – ποσότητα που αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπου για σχεδόν 3 χρόνια.

Συνθετικά υφάσματα και μικροπλαστικά

Ρούχα από πολυεστέρα, ακρυλικό και άλλα συνθετικά υφάσματα απελευθερώνουν μικροπλαστικά κατά το πλύσιμο, τα οποία καταλήγουν στους ωκεανούς και μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα.

Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Η μόδα ευθύνεται για περίπου 10% των παγκόσμιων εκπομπών CO₂, περισσότερες από αυτές όλων των διεθνών πτήσεων και της ναυτιλίας μαζί.

Ανθρώπινα δικαιώματα και εκμετάλλευση

Πέρα από περιβαλλοντικές συνέπειες, η fast fashion συνδέεται με ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, χαμηλούς μισθούς και εκμετάλλευση εργατών σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Πώς η ομορφιά επιβαρύνει τον πλανήτη

Η εξόρυξη σπάνιων μετάλλων για συσκευασίες και η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων νερού σε τουριστικές περιοχές είναι μόνο μερικές από τις λιγότερο λαμπερές πτυχές της βιομηχανίας της ομορφιάς και του τουρισμού, που αθροιστικά επιβαρύνουν τον πολύτιμο πλανήτη μας.

Πλαστική συσκευασία

Η βιομηχανία της ομορφιάς παράγει πάνω από 120 δισεκατομμύρια μονάδες πλαστικής συσκευασίας κάθε χρόνο. Οι περισσότερες δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν στους ωκεανούς ή στις χωματερές.

Τοξικά συστατικά και ρύπανση νερού

Πολλά καλλυντικά περιέχουν χημικά που, όταν καταλήγουν στην αποχέτευση, μολύνουν τα υδάτινα οικοσυστήματα (π.χ. parabens, phthalates, triclosan).

Μικροπλαστικά σε προϊόντα απολέπισης

Τα scrub, οι οδοντόκρεμες και τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου μπορεί να περιέχουν πλαστικούς μικροκόκκους, οι οποίοι περνούν από τα φίλτρα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και καταλήγουν στους ωκεανούς.

Δοκιμές σε ζώα και βιοποικιλότητα

Ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να δοκιμάζουν προϊόντα σε ζώα ή να χρησιμοποιούν συστατικά που προέρχονται από προστατευόμενα είδη, επηρεάζοντας αρνητικά τη βιοποικιλότητα.

Εκπομπές και μεταφορές

Η παγκόσμια διανομή καλλυντικών και πρώτων υλών συνεπάγεται μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ειδικά όταν πρόκειται για αεροπορικές ή θαλάσσιες μεταφορές.

Η αλλαγή ξεκινά από μικρές, συνειδητές επιλογές. Υποστηρίξτε βιώσιμες μάρκες, ανακυκλώστε τις συσκευασίες καλλυντικών, αγοράστε λιγότερα αλλά ποιοτικότερα ρούχα και ενημερωθείτε. Η ομορφιά και το στιλ μπορούν και πρέπει να συμβαδίζουν με τον σεβασμό προς τον πλανήτη μας.

Photo credit: Istock