Σύμφωνα με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Tohoku, η εποχή της σύλληψής μας μπορεί να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στον τρόπο που το σώμα μας καίει θερμίδες. Αν έχετε γεννηθεί το φθινόπωρο, συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο ή Νοέμβριο, τότε έχετε στατιστικά μεγαλύτερες πιθανότητες να είστε πιο αδύνατοι και να διαθέτετε λιγότερο σπλαχνικό λίπος, συγκριτικά με όσους έχουν γενέθλια την άνοιξη, τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Διαβάστε ακόμη: Χάστε λίπος και ξεχάστε το για πάντα, σύμφωνα με το Harvard

Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

Η απάντηση βρίσκεται στο λεγόμενο «καφέ λίπος», τον τύπο λιπώδους ιστού που καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα, ειδικά σε συνθήκες κρύου. Η μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι συνελήφθησαν κατά τους πιο κρύους μήνες (Οκτώβριο έως Απρίλιο) παρουσίασαν μεγαλύτερη δραστηριότητα καφέ λιπώδους ιστού ως ενήλικες, κάτι που συνδέεται με ταχύτερο μεταβολισμό, χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) και συσσώρευση σπλαχνικού λίπους.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί δεν χάνετε λίπος; 7 παγίδες που σαμποτάρουν την προσπάθειά σας

Στον αντίποδα, άτομα που συνελήφθησαν κατά τους θερμότερους μήνες (Απρίλιο έως Οκτώβριο) έτειναν να εμφανίζουν μειωμένη δραστηριότητα καφέ λίπους, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τη συσσώρευση λίπους γύρω από τα όργανα.

Το θερμικό στρες του περιβάλλοντος επηρεάζει σημαντικά την πλαστικότητα των θερμογόνων λιποκυττάρων και την ενεργειακή ισορροπία. Oι χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και οι μεγάλες ημερήσιες διακυμάνσεις θερμοκρασίας κατά την περίοδο της γονιμοποίησης είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη δραστηριότητα του καφέ λίπους. Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η μεταβολική λειτουργία του και η προδιάθεση για μεταβολικές ασθένειες προγραμματίζονται επιγενετικά από την έκθεση σε ψυχρό περιβάλλον πριν τη γονιμοποίηση.

Το περιβάλλον, οι θερμοκρασίες και η πρόβλεψη

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Metabolism, βασίστηκε σε ανάλυση δεδομένων από 683 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 3 έως 78 ετών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες πριν και κατά τη σύλληψη, όπως η θερμοκρασία και το εύρος της ημερήσιας διακύμανσής της, επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τον μεταβολικό μηχανισμό των απογόνων.

Μάλιστα, όπως προτείνουν οι ερευνητές, η επίδραση αυτή ίσως σχετίζεται περισσότερο με την έκθεση του πατέρα σε χαμηλές θερμοκρασίες πριν τη γονιμοποίηση. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το κρύο μπορεί να αφήνει «επιγενετικά σημάδια» στο σπέρμα, τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη του μεταβολισμού του εμβρύου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Raffaele Teperino από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας δήλωσε πως η υγεία των γονέων πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μεταβολικής υγείας των παιδιών.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας φωτίζουν με έναν ακόμη τρόπο τον κρίσιμο ρόλο του περιβάλλοντος στις πρώτες στιγμές της ζωής μας και ανοίγουν νέους δρόμους κατανόησης για την παγκόσμια μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Photo credit: Istock