Εμβοές: 5 τρόποι να τις αντιμετωπίσετε

Οι εμβοές (tinnitus) είναι μια συνηθισμένη και συνήθως ακίνδυνη κατάσταση, που όμως μπορεί να προκαλέσει σημαντική ενόχληση. Πως θα τις αντιμετωπίσετε;
Αν ακούτε συνεχώς βουητά, σφυρίγματα ή κουδουνίσματα στα αυτιά σας, πιθανότατα αντιμετωπίζετε μια κατάσταση που ονομάζεται εμβοές. Πρόκειται για έναν ήχο που ακούγεται μόνο από τον πάσχοντα και μπορεί να διαφέρει σε ένταση και συχνότητα. Παρά το γεγονός ότι οι εμβοές είναι συχνές και συνήθως ακίνδυνες, μπορούν να γίνουν αρκετά ενοχλητικές, επηρεάζοντας τον ύπνο και την καθημερινότητά σας. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να ανακουφιστείτε από αυτήν την κατάσταση.
Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Εγκέφαλος: 3 προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη λειτουργία του
Τι είναι οι εμβοές;
Οι εμβοές είναι η αίσθηση ότι ακούτε ήχους που δεν προέρχονται από εξωτερικές πηγές. Συνήθως περιλαμβάνει σφυρίγματα ή βουητά, που μπορεί να είναι συνεχόμενα ή να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται κατά καιρούς. Σύμφωνα με ανάλυση του 2024, περίπου το 11% των ενηλίκων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εμβοές στα αυτιά, με το 41% από αυτούς να ακούει συνεχώς τον ήχο αντί να τον ακούει περιστασιακά.
Διαβάστε ακόμη: Σωστή αναπνοή: Πώς να γυμνάσετε το διάφραγμα
Η κατάσταση αυτή δεν είναι συχνά ιάσιμη, αλλά η πρόγνωση εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Παρά το γεγονός ότι το tinnitus δεν θεραπεύεται πάντα, σύμφωνα με τον Δρ. Νίκο Ελευθεριάδη, Ωτορινολαρυγγολόγο-Ειδικό Ακουολόγο, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ακουολογίας, υπάρχουν πολλές καλές μέθοδοι για να το διαχειριστείτε και να μειώσετε την έντασή του.
Που οφείλονται;
Οι αιτίες του βουητού στα αυτιά είναι ποικίλες και μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Σήμερα υπάρχουν περίπου 400 γνωστές παθήσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτούς τους συνεχείς, εκνευριστικούς θορύβους στα αυτιά σας. Οι εμβοές μπορεί να προκληθούν από λοιμώξεις και φλεγμονές, ωτίτιδες, προβλήματα στα νεύρα, ασυμμετρίες στις φλέβες, τρύπες ή συλλογή υγρού πίσω από το αυτί, ή ακόμα και από βουλωμένα αυτιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εμβοές στα αυτιά συνήθως εντοπίζονται μόνο σε ένα αυτί (εκκριτική ωτίτιδα) και μπορεί να μοιάζει με τον ήχο της καρδιάς. Αν παρουσιαστεί με αυτόν τον τρόπο, είναι σημαντικό να το ελέγξετε με έναν γιατρό.
Η πιο συνηθισμένη αιτία όμως είναι η απώλεια ακοής. Όταν τα ηχητικά κύματα προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του κοχλία (του εσωτερικού αυτιού), στέλνονται παραμορφωμένα σήματα στον εγκέφαλο, τα οποία αντιλαμβάνονται ως ήχους όπως κουδουνίσματα ή βουητά.
Αφού αποκλειστούν τα ακουολογικά αίτια, τα οποία είναι και τα συχνότερα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα γενικά. Ο έλεγχος για αναιμία, για προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα, για αυτοάνοσα νοσήματα, για αρτηριοσκλήρυνση, για σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αποκαλύψουν επιβαρυντικούς παράγοντες. Επίσης δεν παραλείπεται η λήψη λεπτομερούς ιστορικού για την πρόσληψη φαρμάκων. Η ασπιρίνη, τα αντιφλεγμονώδη, ορισμένα διουρητικά φάρμακα για την υπέρταση και κυρίως τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι γνωστά για την ωτοτοξική τους δράση.
Κίνδυνοι και προστασία
Η συνεχής έκθεση σε δυνατούς ήχους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βουητού στα αυτιά. Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε δυνατούς ήχους, όπως σε συναυλίες ή θορυβώδη περιβάλλοντα, πρέπει να χρησιμοποιούν την κατάλληλη προστασία για τα αυτιά τους για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της κατάστασης.
Διαχείριση των εμβοών
Το βουητό στα αυτιά μπορεί να είναι ενοχλητικό και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας, αλλά υπάρχουν τρόποι να τον διαχειριστείτε. Αν αισθάνεστε ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή δεν υποχωρούν, η συμβουλή ενός ΩΡΛ είναι σημαντική για να βρείτε την καλύτερη λύση και να ανακουφιστείτε από τη διαρκή ενόχληση. Αν και το βουητό στα αυτιά δεν μπορεί να θεραπευτεί πάντα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαχειριστείτε την κατάσταση και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας:
- Αντιμετώπιση του άγχους: Το άγχος και η ένταση μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του βουητού στα αυτιά. Στρατηγικές για τη μείωση του άγχους, όπως η χαλάρωση, ο διαλογισμός και η αναπνοή βαθιά, μπορούν να βοηθήσουν.
- Χρήση ήχων: Οι ήχοι “λευκού θορύβου” ή οι ήχοι περιβάλλοντος μπορούν να καλύψουν τον βουητό στα αυτιά και να τον κάνουν λιγότερο ενοχλητικό. Ειδικές συσκευές που παράγουν ήχους μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ και οι εφαρμογές για κινητά προσφέρουν παρόμοιες λύσεις.
- Θεραπεία: Συζητήστε με έναν ΩΡΛ για να δείτε αν οι στρατηγικές αναδιοργάνωσης της ακοής ή άλλες ψυχολογικές θεραπείες, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μπορούν να βοηθήσουν.
- Φαρμακευτική αγωγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση φαρμάκων ή αντιβιοτικών μπορεί να συνταγογραφηθεί για να μειώσει τα συμπτώματα ή να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, αν αυτό είναι απαραίτητο.
- Προστασία από ήχους: Στην καθημερινότητά σας, χρησιμοποιείτε προστασία όταν εκτίθεστε σε δυνατούς θορύβους. Μπορείτε να φορέσετε ωτοασπίδες ή ακουστικά με ενεργή απομόνωση του θορύβου.
Photo credit: Istock