Από το 1977 η 18η Μαΐου έχει καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να αναδείξει το ρόλο των μουσείων ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. Η ημέρα γιορτάζεται με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία, ξεναγήσεις ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες δράσεις.

Δείτε ακόμη: Julia Malye: Τα κορίτσια του Λα Μπαλέν

Ο φετινός εορτασμός με τίτλο “Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή” επικεντρώνεται γύρω από 3 θεματικούς πυρήνες: άυλη πολιτιστική κληρονομιά, δύναμη των νέων και νέες τεχνολογίες. Η κεντρική εκδήλωση της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής 18 Μαΐου, στο Μουσείο Ηρακλειδών, το οποίο επιλέχθηκε ως τιμώμενος φορέας για το έτος 2025. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

  • 18:30: Προσέλευση επίσημων προσκεκλημένων και κοινού και μουσική εισαγωγή σε συνεργασία με το Εθνικό Ωδείο
  • 19:00: Έναρξη-καλωσόρισμα από την Ελένη Νομικού (Γενική Διευθύντρια Μουσείου Ηρακλειδών)
  • 19:05: Προσφωνήσεις – χαιρετισμοί από τη Λίνα Μενδώνη (Υπουργός Πολιτισμού) και την Πένυ Θεολόγη – Γκούτη (πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM)
  • 19:15: Ομιλίες από την Τζένη Αλμπάνη (πρόεδρος του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Ηρακλειδών και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM) και τον Παύλο Φυρό (ιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Ηρακλειδών)
  • 20:00: Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Εθνικό Ωδείο.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σειρά δράσεων σε άλλα μουσεία και πολιτιστικούς φορείς:

Μουσείο Ακρόπολης

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Την Κυριακή 18 Μαΐου, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο. Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα εγκαινιάσει τις παρουσιάσεις της έκθεσης Allspice | Michael Rakowitz & Ancient Cultures. Οι αρχαιολόγοι του μουσείου θα παρουσιάσουν πρωτότυπα αρχαία αντικείμενα από τη Μεσοποταμία και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε έναν διάλογο με μια σειρά σύγχρονων έργων του διεθνώς αναγνωρισμένου Ιρακινοαμερικανού καλλιτέχνη Michael Rakowitz. Μέσα από την περιήγησή τους στην έκθεση, οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με ζητήματα απώλειας, λεηλασίας, βίαιου διωγμού ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών λόγω πολέμου, αποικιοκρατίας ή αναγκαστικής μετανάστευσης και θα αναλογιστούν τον ρόλο των μουσείων ως κιβωτών της ανθρώπινης ιστορίας, πηγής κατανόησης του παρελθόντος και παράγοντα διαμόρφωσης του μέλλοντος.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Με αφορμή τη φετινή θεματική, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν τις μόνιμες εκθέσεις και να γνωρίσουν τα αντικείμενα μέσα από ξεχωριστές δράσεις και αφηγήσεις. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν παραδοσιακές μορφές τέχνης όπως η καλαθοπλεκτική και η ύφανση σε κάθετο αργαλειό, που θα παρουσιάζονται ζωντανά στους χώρους του μουσείου. Επίσης, θα συμμετέχουν σε αφηγήσεις ιστοριών αφιερωμένες στον πολιτισμό και στην προφορική ιστορία των Κυκλάδων και θα παρακολουθήσουν προβολές που αφορούν την Πρωτοβουλία Cycladic Identity του μουσείου για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κυκλαδικής κληρονομιάς. Οι ξεναγοί θα είναι στη διάθεση του κοινού καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας (11:00-17:00) παρέχοντας πληροφορίες για τα εκθέματα.

Δείτε ακόμη: Γιώργος Λάνθιμος: Πού γυρίστηκε το φινάλε της νέας του ταινίας μετά το “όχι” για την Ακρόπολη

Μουσείο Μπενάκη

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Εκτός από την ελεύθερη είσοδο σε όλα τα κτίρια του Μουσείου Μπενάκη για τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, ειδικά για την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  • 12:00-13:30: Εργαστήρι για παιδιά 6-9 ετών στην έκθεση «Προδανεισθείς χρόνος. Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά». Τι κρύβεται πίσω από ένα γλυπτό; Πώς γεννιέται μια ιδέα και πώς προετοιμάζεται ο δημιουργός για να της δώσει μορφή; Μια δράση με μολύβι, χαρτί και πηλό.
  • 13:00-14:30: Δράση για παιδιά και εφήβους 10-14 ετών στην έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας». Διηγήσεις, αντικείμενα, ήχοι και δρώμενα ανοίγουν ένα παράθυρο στο τοπίο της αφρικανικής κοινότητας.
  • 17:00-19:00: Συζήτηση με θέμα «Οι προφορικές ιστορίες ως γέφυρα πολιτισμών – ιστορίες της αφροδιασποράς». Η εκδήλωση στοχεύει να αναδείξει τη σημασία της προφορικής παράδοσης από γενιά σε γενιά στους αφρικανικούς πολιτισμούς, της μεταβίβασης των ιστοριών μέσα από την μετακίνηση των ανθρώπων, καθώς και να φωτιστεί η σημασία του εγχειρήματος της καταγραφής του χρονολογίου της έκθεσης και της καταγραφής των προφορικών ιστοριών που παρουσιάζονται. Στόχος, επίσης, η έναρξη μίας δημόσιας συζήτησης για το θέμα της αναγκαιότητας της σύστασης ενός μεγαλύτερου (συλλογικού) αρχείου για την αφρικανική διασπορά της Ελλάδας, καθώς και η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεθοδολογίας για σύσταση αρχείων προφορικής ιστορίας.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα συμμετέχει και αυτό με μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων:

1. στην Αίθουσα του Βωμού του Μουσείου

  • Ώρα 17:00: Καμεράτα του Μουσικού Σχολείου Αθήνας
  • Ώρα 17:30: Σύνολο αρχαίας ελληνικής λύρας Μουσικού Σχολείου Αθήνας

2. Στο Αίθριο του Μουσείου:

  • Ώρα 18:00: Σύνολο πνευστών Μουσικού Σχολείου Αθήνας

Η είσοδος την Κυριακή 18 Μαΐου είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες και στους συμμετέχοντες στις παραπάνω δράσεις, ενώ η υφιστάμενη εικονική περιήγηση στην ιστοσελίδα του μουσείου εμπλουτίζεται από την ίδια μέρα με ηχητικό περιεχόμενο για ΑμεΑ.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ Σημεία Συνάντησης της Off Stream, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μαζί με άλλα 9 μουσεία της Ελλάδας, γίνεται “σημείο συνάντησης” συμπερίληψης και συν-δημιουργίας. Την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, στις 11:30-13:00, το ΕΜΣΤ και η Off Stream προσκαλούν το κοινό να συναντηθεί γύρω από ένα επιλεγμένο έργο τέχνης από την συλλογή του μουσείου, με σκοπό να το ανακαλύψει πολυαισθητηριακά, να γνωρίσει την ιστορία της δημιουργού του και να συνθέσει συμμετοχικά την δημιουργική περιγραφή του. Το αποτέλεσμα της δράσης θα αποτελέσει την βάση για την δημιουργία μιας καθολικά προσβάσιμης καρτ ποστάλ, η οποία θα διατίθεται μελλοντικά στο πωλητήριο του μουσείου και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης. Η συμμετοχική δράση κοινού, διάρκειας 75 λεπτών, απευθύνεται ισότιμα σε ενήλικα άτομα με και χωρίς αισθητηριακές και κινητικές βλάβες, παρέχοντας ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και απτικά βοηθήματα για την προσέγγιση του έργου τέχνης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων είναι διαθέσιμο εδώ.