Πώς θα ελέγξετε τη ζάχαρη που τρώτε

Υπάρχουν τρόποι να θέσετε τη ζάχαρη που τρώτε υπό έλεγχο. Ο πρώτος και σημαντικότερος όλων είναι να ξέρετε πού είναι κρυμμένη.
Σίγουρα έχετε στο μυαλό σας τις εκφράσεις «γλυκιά αμαρτία» ή «γλυκιά απόλαυση». Δεν είναι τυχαίο πως η γλυκιά γεύση, και κυρίως η ζάχαρη, είναι συνδεδεμένη τόσο με τα ευχάριστα και απολαυστικά πράγματα στη ζωή, όσο και με την αμαρτία, γιατί, στην περίπτωση των τροφίμων τουλάχιστον, η επιθυμητή από όλους γλυκιά γεύση βρίσκεται κυρίως σε γλυκά και προϊόντα πλούσια σε θερμιδική αξία.
Εκτός από αυτό όμως, έχει αντένδειξη και για κάποιες σοβαρές καταστάσεις που έχουν σχέση με την υγεία σας, όπως το σάκχαρο. Υπάρχει, άραγε, τρόπος να απολαύσετε χωρίς τις γνωστές συνέπειες για τη σιλουέτα ή την υγεία σας; Βάλαμε τη γλυκιά γεύση στο μικροσκόπιο και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα.
Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: 8 λόγοι που η δίαιτά σας αποτυγχάνει και δεν τους υποψιάζεστε
Η κρυφή ζάχαρη
Βάζετε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στον καφέ σας, όταν θέλετε να φτιάξετε γλυκά, χρησιμοποιείτε αποκλειστικά φρουκτόζη. Μάλιστα, βάζετε και λίγο λιγότερη ποσότητα από αυτή που λέει η συνταγή, και γενικά νομίζετε πως ελέγχετε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως ένα από τα συστατικά των περισσότερων συσκευασμένων τροφίμων είναι η ζάχαρη, η φρουκτόζη ή και άλλα γλυκαντικά. Υπάρχουν είτε ως βελτιωτικά της γεύσης, είτε για άλλους λόγους που έχουν σχέση με τη σύσταση του εκάστοτε προϊόντος.
Η ζάχαρη βρίσκεται σε διάφορα συσκευασμένα προϊόντα όπως:
- Αναψυκτικά
- Φρουτοποτά
- Συσκευασμένα γλυκάκια
- Γιαούρτι με φρούτα
- Πίτες (γλυκές αλλά και αλμυρές)
- Καραμέλες
- Μπισκοτάκια
- Δημητριακά πρωινού
- Ψωμί (όχι μόνο συσκευασμένο, αλλά και του φούρνου της γειτονιάς μας)
- Αρτοσκευάσματα (για παράδειγμα, φρυγανιές, κριτσίνια κ.α.).
Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Φρουκτόζη, μέλι & ζάχαρη: Σε τι διαφέρουν;
Τι να κάνετε για να μην καταναλώνετε ανεξέλεγκτα πρόσθετα σάκχαρα
Διαβάζετε τις ετικέτες. Τα πρόσθετα σάκχαρα θα τα βρείτε στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων με τις εξής ονομασίες. Ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, λακτόζη, γλυκόζη, μέλι, φρουκτόζη, βύνη, μελάσσα, σουκρόζη. Αναψυκτικά, μπισκότα, καραμέλες, συσκευασμένα γλυκίσματα και παγωτά είναι τα προϊόντα που τα περιέχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονται ποσότητες ή ποσοστά περιεκτικότητας, συνήθως όμως δεν αναγράφονται. Πάντως, ο κανόνας είναι πως όσο πιο ψηλά στη λίστα των συστατικών ενός προϊόντος είναι κάποιο από τα προαναφερθέντα, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε αυτό.
Δοκιμάζετε να απολαύσετε τη γλυκιά γεύση αλλιώς. Και συγκεκριμένα από τη φύση. Μπορείτε να πάρετε την ποσότητα της ζάχαρης που έχετε ανάγκη μέσω της φρουκτόζης που περιέχεται στα φρέσκα φρούτα. Μπορεί να μην είναι τόσο έντονη η γεύση τους, μην ξεχνάτε, όμως, πως από τα φρούτα παίρνετε επίσης βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, στοιχεία, δηλαδή, απαραίτητα για την υγεία αλλά και την καλή λειτουργία του οργανισμού σας.
Περιορίστε την πρόσληψη της καθαρής ζάχαρης. Από τη στιγμή που υπάρχει ούτως ή άλλως σε πολλά συσκευασμένα προϊόντα, αποφύγετε να συμπληρώνετε στον καφέ, στα αφεψήματα, στους χυμούς ή να φτιάξετε γλυκά με ζάχαρη. Αν πρέπει να προσθέσετε απαραιτήτως κάτι γλυκό, ας είναι μέλι, ακόμα και μαύρη ζάχαρη, η οποία, ως προϊόν έχει περάσει από λιγότερη επεξεργασία.
Photo credit: Getty Images