4 συνήθειες που έχουν οι αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι

Σε ποια σημεία διαφέρουν οι αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι από εκείνους που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα; Δεν είναι η τύχη ή το οικογενειακό υπόβαθρο.
Δεν γεννήθηκαν πλούσιοι. Έγιναν. Οι αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι δεν είναι απαραίτητα απόφοιτοι του Harvard, ούτε είχαν απαραίτητα κάποιον δισεκατομμυριούχο μέντορα ή μια καινοτομία που άλλαξε τον κόσμο. Αυτό που έχουν, όμως, είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης και τέσσερις σταθερές συνήθειες που, σύμφωνα με το CNBC, αποτελούν κοινό τόπο στις ιστορίες επιτυχίας τους.
1. Αποταμιεύουν και επενδύουν με πειθαρχία
Η πρώτη και ίσως πιο κρίσιμη συνήθεια των οικονομικά επιτυχημένων ανθρώπων είναι η σταθερή αποταμίευση και επένδυση, ανεξαρτήτως της κατάστασης της αγοράς.
Αντί να περιμένουν «την κατάλληλη στιγμή», επενδύουν συστηματικά — ακόμα και σε περιόδους ύφεσης. Βλέπουν την πτώση τιμών όχι με πανικό, αλλά ως ευκαιρία να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλότερη αξία.
Δεν κρατούν τα χρήματά τους στάσιμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά τα «δουλεύουν» μέσω μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ακινήτων ή άλλων μέσων που προσφέρουν απόδοση στον χρόνο.
Όπως λέει ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος και συγγραφέας David Bach, «οι περισσότεροι δεν γίνονται πλούσιοι με ένα μεγάλο χτύπημα. Γίνονται πλούσιοι επενδύοντας λίγο κάθε μήνα, για χρόνια».
2. Έχουν πολλαπλές πηγές εισοδήματος
Δεν βασίζονται μόνο σε έναν μισθό. Οι αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι φροντίζουν να «χτίζουν» οικονομικά κανάλια που λειτουργούν παράλληλα, είτε πρόκειται για ενοίκια από ακίνητα, είτε για μερίσματα, είτε για side hustles που αποφέρουν σταθερό cash flow.
Η διαφοροποίηση αυτή λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι στις οικονομικές κρίσεις και προσφέρει σταθερότητα και ευελιξία.
Σύμφωνα με τον Tom Corley, συγγραφέα του Rich Habits, το 65% των εκατομμυριούχων που μελέτησε είχαν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές εισοδήματος.
3. Σκέφτονται με όρους «κόστους ευκαιρίας»
Για έναν οικονομικά συνειδητοποιημένο άνθρωπο, κάθε δαπάνη συνοδεύεται από ένα ερώτημα: «Αν δεν ξόδευα αυτά τα χρήματα, τι θα μπορούσα να κάνω με αυτά;»
Η σκέψη αυτή –γνωστή ως “opportunity cost”– οδηγεί σε πιο ώριμες οικονομικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, πριν επενδύσουν 60.000 ευρώ σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, σταθμίζουν το πόσο θα απέδιδε αυτό το ποσό αν επενδυόταν για μια δεκαετία.
Αυτό δεν σημαίνει πως στερούνται την απόλαυση ή την άνεση, αλλά πως αναγνωρίζουν τη μακροπρόθεσμη αξία του χρήματος και επενδύουν με στρατηγική, όχι παρόρμηση.
4. Πιστεύουν ότι αξίζουν να είναι πλούσιοι
Ίσως το πιο δύσκολο (και το πιο ισχυρό) στοιχείο: η εσωτερική πίστη ότι ο πλούτος δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά κάτι που μπορούν να κατακτήσουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα.
Δεν διστάζουν να ζητήσουν προαγωγή, να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση, να πάρουν ρίσκα. Κυρίως, δεν σαμποτάρουν τον εαυτό τους με σκέψεις όπως «δεν είμαι φτιαγμένος για τα πολλά» ή «δεν μπορώ να τα καταφέρω».
Όπως εξηγεί η Barbara Huson, συγγραφέας του Secrets of Six-Figure Women, «η εσωτερική σας αντίληψη για το τι αξίζετε οικονομικά καθορίζει τις επιλογές σας – και τελικά, την περιουσία σας».
Ο πλούτος δεν είναι απαραίτητα ταχύς, ούτε εύκολος. Αλλά δεν είναι και άπιαστος. Αν υιοθετήσετε τις παραπάνω στρατηγικές με συνέπεια, μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα να χτίζετε όχι απλώς οικονομική ασφάλεια, αλλά πραγματική ευημερία.