Ζυμαρικά που δεν παχαίνουν: Ο νέος τρόπος απόλαυσης

Επειδή ο “βασιλιάς του εφαρμοστού”, Azzedine Alaia, δεν συγχωρεί την παραμικρή αύξηση βάρους, ανακαλύψαμε τον τρόπο να απολαμβάνουμε ένα γεύμα με ζυμαρικά που δεν παχαίνουν!
Αν αναζητάτε ζυμαρικά που δεν παχαίνουν, σας τα βρήκαμε! Η βαριατρική χειρουργική, που γεννήθηκε και άνθισε κυρίως στις ΗΠΑ, ασχολείται με τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των επιπτώσεών της. Σε αυτήν τη χώρα, οι πολίτες επιθυμούν να τρώνε σαν… «καλλιγούλες» και ταυτόχρονα να διατηρούν τη σιλουέτα ενός αγιορείτη ασκητή.
Αντίθετα, οι Ιταλοί βιώνουν εδώ και αιώνες ένα παράδοξο: ξεκινούν ή ολοκληρώνουν κάθε γεύμα τους απαραίτητα με ζυμαρικά. Και όμως, ουδέποτε χαρακτηρίστηκαν παχύσαρκοι, ούτε οι έρευνες τους το επιβεβαιώνουν. Αυτό το μυστήριο έβαλε σε σκέψεις τους βαριατρικούς ερευνητές και ανοίγει τον δρόμο για την αναζήτηση των πραγματικών ζυμαρικών που δεν παχαίνουν.
Διαβάστε ακόμη: Ozempic: Τι “πληρώνει” το σώμα για να χάσει κιλά;
Ζυμαρικά 0%;
Οι βαριατρικοί ερευνητές αποφάσισαν να το ψάξουν και τελικά έβγαλαν λαγό. Υπάρχει πραγματικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στα παραβρασμένα ζυμαρικά και στα al dente που προτιμούν οι Ιταλοί. Για την ακρίβεια, τα ζυμαρικά μαγειρεμένα al dente (που σημαίνει “στο δόντι”) παχαίνουν πολύ λιγότερο από ότι τα καλά βρασμένα ή τα παραβρασμένα.
Όσο τα ζυμαρικά βράζουν απορροφούν νερό, το άμυλό τους ζελατινοποιείται και από σκληρά και άκαμπτα, μετατρέπονται σε μαλακά και εύκαμπτα. Όσο περισσότερο βράσουν τόσο πιο γρήγορα ο οργανισμός τα μετασχηματίζει σε γλυκόζη και εκτινάσσει τον Γλυκαιμικό Δείκτη (τον αριθμό που δείχνει πόσο γρήγορα ανεβάζει το συγκεκριμένο τρόφιμο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή του, σε σύγκριση με μια αναφορά, συνήθως την καθαρή γλυκόζη ή το λευκό ψωμί). Αυτό σημαίνει ότι το άμυλο που περιέχουν χωνεύεται και απορροφάται πιο αργά από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν πιο σταθερά και ήπια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η πιο αργή απορρόφηση της γλυκόζης βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και της ενέργειας, αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις που συνδέονται με την αποθήκευση λίπους. Γι’ αυτό, τα ζυμαρικά al dente θεωρούνται μια πιο «φιλική» προς τη γραμμή επιλογή, προσφέροντας κορεσμό χωρίς να παχαίνουν.
Διαβάστε ακόμη: Διατροφή Reset: Πείτε “αντίο” στην έλλειψη ενέργειας και τη θαμπή επιδερμίδα σε 2 εβδομάδες
Alaia και al dente
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Και ο Azzedine Alaia πως εμπλέκεται σε όλα αυτά που προείπαμε; Ο οποίος μάλιστα δεν είναι Αμερικάνος, ούτε Ιταλός, αλλά ένα ταλαντούχος Τυνήσιος που έκτισε το (μεγάλο) σχεδιαστικό όνομά του στο Παρίσι; Ο Azzedine Alaia έχει καταγραφεί στην ιστορία, όπως προαναφέραμε ως ο “king of kling” (ο “βασιλιάς του εφαρμοστού”).
Σύμφωνα λοιπόν με έναν fashion μύθο, ανάμεσα στις δημιουργίες του και στη γυναικεία επιδερμίδα δεν υπήρχε ο παραμικρός χώρος για οτιδήποτε, όσο αραχνοϋφαντα και να ήταν. Έτσι, τα μοντέλα και οι πελάτισσες του οίκου αναγκάζονταν να φορούν τις εντυπωσιακές δημιουργίες του τις περισσότερες φορές χωρίς εσώρουχο. Οι δημιουργίες του οίκου Alaia (ο σχεδιαστής έχει αποδημήσει από το 2017) λοιπόν, δεν συγχωρούν την παραμικρή αύξηση βάρους.
Κι όμως στο εστιατόριο του ιδρύματος Alaia, ο chef Ivan Schenatti, δεν διστάζει να παρουσιάζει ποικιλία από πιάτα με ζυμαρικά. Στη σωστή, ιταλική τους διάσταση όμως: al dente.