Αν νιώθετε ότι η τακτοποίηση σπιτιού είναι πηγή άγχους ή μια ατέρμονη λίστα υποχρεώσεων, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε τις συνήθειές σας. Οι ειδικοί συμφωνούν: πολλές από τις πρακτικές που υιοθετούμε στην προσπάθειά μας να έχουμε «τέλειο» σπίτι, αντί να μας εξυπηρετούν, μας κρατούν πίσω.

Διαβάστε ακόμη: 10 έξυπνοι τρόποι για να κάνετε τη ντουλάπα σας να μοσχοβολάει

Αντί να στοχεύετε στην αψεγάδιαστη εικόνα, εστιάστε σε κάτι πιο ρεαλιστικό και αποδοτικό: τη λειτουργικότητα και την καθημερινή πρόοδο. Η απελευθέρωση από «τοξικές» συνήθειες τακτοποίησης θα σας χαρίσει περισσότερο χρόνο, λιγότερη κούραση και μια ζωή μέσα σε έναν χώρο που πραγματικά σας στηρίζει.

Τακτοποίηση σπιτιού: 5 λάθη που αξίζει να διορθώσετε

  1. Μην συνδυάζετε την αποσυμφόρηση, την οργάνωση και την καθαριότητα
  2. Σταματήστε να «κρύβετε» το χάος
  3. Μην ξοδεύετε τον ελεύθερο χρόνο σας κάνοντας αγγαρείες
  4. Μην επιδιώκετε την τελειότητα, προτιμήστε τη λειτουργικότητα
  5. Μην τα κάνετε όλα μόνοι σας

1. Μη συνδυάζετε την αποσυμφόρηση, την οργάνωση και την καθαριότητα

Είναι εύκολο να πιστεύουμε ότι η αποσυμφόρηση, η οργάνωση και η καθαριότητα πάνε… πακέτο, αλλά πρόκειται για τρεις ξεχωριστές διαδικασίες.

Αποσυμφόρηση σημαίνει να παίρνετε αποφάσεις: τι κρατάτε, τι φεύγει. Η οργάνωση είναι να βρίσκετε θέση για κάθε αντικείμενο. Η καθαριότητα είναι να σκουπίζετε, να ξεσκονίζετε, να τρίβετε. Αν προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξετε καθισμένοι στο πάτωμα με ένα κουτί παλιές ευχετήριες κάρτες, νιώθοντας χαμένοι. Η λύση; Χωρίστε τα. Ξεκινήστε με αποσυμφόρηση, μετά οργανώστε και στο τέλος καθαρίστε. Έτσι, μειώνετε την πίεση και αυξάνετε την αποδοτικότητα.

Διαβάστε ακόμη: 3 έξυπνα tips για άψογα οργανωμένη ντουλάπα σαν της Reese Witherspoon

2. Σταματήστε να «κρύβετε» το χάος

Το να βάζετε πρόχειρα πράγματα σε καλάθια ή ντουλάπες, χωρίς πραγματικό σύστημα, ίσως κάνει το δωμάτιο να δείχνει τακτοποιημένο αλλά προσωρινά. Στην πραγματικότητα, απλώς αναβάλλετε τη στιγμή της αλήθειας.

Δώστε σε κάθε αντικείμενο μια μόνιμη θέση. Ομαδοποιήστε τα, βάλτε ετικέτες, και κυρίως φτιάξτε ένα σύστημα που να εξυπηρετεί τον δικό σας τρόπο ζωής, όχι μια εικόνα περιοδικού.

Όσο πιο εύκολο είναι να βρίσκετε κάτι, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το επιστρέφετε στη θέση του.

3. Μην ξοδεύετε τον ελεύθερο χρόνο σας κάνοντας αγγαρείες

Μη θυσιάζετε τα Σαββατοκύριακά σας στον βωμό της καθαριότητας. Ο χρόνος ξεκούρασης είναι ιερός. Δοκιμάστε την τεχνική Pomodoro – μικρές εκρήξεις παραγωγικότητας 10-25 λεπτών μέσα στην ημέρα – ώστε να κρατάτε το σπίτι σε ικανοποιητική κατάσταση χωρίς να εξαντλείστε.

Άλλες τεχνικές, όπως η λεγόμενη “scary hour” δηλαδή ένα αφιερωμένο, εντατικό 60λεπτο συγύρισμα, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ρυθμό χωρίς να θυσιάζετε τη χαρά της ξεκούρασης.

4. Μην επιδιώκετε την τελειότητα, προτιμήστε τη λειτουργικότητα

Η προσπάθεια για τέλειο σπίτι 24/7 μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση ή σε ένα χώρο που δείχνει ωραίος, αλλά δεν «ζει». Αν το σπίτι σας δείχνει πάντα τέλειο, ή δεν ζείτε πραγματικά μέσα του, ή περνάτε κάθε λεπτό καθαρίζοντας. Και τα δύο είναι πρόβλημα.

Συστήματα που είναι υπερβολικά λεπτομερή (π.χ. διαχωρισμός στυλό-μολυβιών-μαρκαδόρων, στοίβαξη δοχείων με καπάκι) συχνά καταλήγουν να είναι δύσχρηστα. Αντί για τελειότητα, κυνηγήστε την απλότητα και την ευκολία.

5. Μην τα κάνετε όλα μόνοι σας

Αν ζείτε με άλλους, μην αναλαμβάνετε τα πάντα εσείς. Δεν είναι βιώσιμο ούτε δίκαιο. Αν μόνο εσείς συγυρίζετε, αυτό δεν είναι σύστημα – είναι πρόβλημα.

Αντί να στοχεύετε στην «τέλεια εκτέλεση» από εσάς, εκπαιδεύστε τους συγκατοίκους ή την οικογένεια να αναλάβουν μερίδιο. Το αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να είναι χρήσιμο.

Αν, π.χ., οι επιστολές καταλήγουν πάντα στον πάγκο της κουζίνας, μη προσπαθείτε να αλλάξετε τη συνήθεια. Βάλτε εκεί έναν όμορφο οργανωτή αλληλογραφίας. Δημιουργήστε συστήματα που συνεργάζονται με τις υπάρχουσες συνήθειες, όχι ενάντια σε αυτές.

Ζήστε μέσα στο σπίτι σας, μην δουλεύετε γι’ αυτό

Σταματώντας να κυνηγάτε την τελειότητα και υιοθετώντας πιο λειτουργικές, ρεαλιστικές συνήθειες, θα ανακαλύψετε ξανά την απόλαυση του σπιτιού σας. Γιατί τελικά, ένα σπίτι δεν είναι χώρος έκθεσης, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που φιλοξενεί την καθημερινότητά σας. Δώστε του χώρο να «αναπνεύσει» και απολαύστε το, ακριβώς όπως είναι.

Photo credit: studio-mcgee.com