Μερικές λέξεις αρκούν για να αλλάξουν εντελώς το πώς σας βλέπουν οι άλλοι στον επαγγελματικό σας χώρο, στις κοινωνικές σας συναναστροφές ή ακόμα και στις πιο προσωπικές σας σχέσεις. Και, ναι, είναι λέξεις που πιθανότατα χρησιμοποιείτε καθημερινά χωρίς δεύτερη σκέψη.

Διαβάστε ακόμη: Η ψυχολογία του Lemonading: Όταν η ζωή σας δίνει λεμόνια φτιάξτε λεμονάδα

Όπως επισημαίνουν ειδικοί στην επικοινωνία, οι φράσεις που σας κάνουν να φαίνεστε ευγενικοί, διακριτικοί ή ταπεινοί, μπορεί στην πραγματικότητα να εκπέμπουν ανασφάλεια, δισταγμό ή έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Αν θέλετε να εκπέμπετε σιγουριά, να επικοινωνείτε αποτελεσματικά και να προβάλλετε την προσωπική σας δύναμη, χωρίς να γίνεστε επιθετικοί ή αλαζονικοί, ξεκινήστε αφαιρώντας αυτές τις 3 φράσεις από το λεξιλόγιό σας.

Διαβάστε ακόμη: Τι λείπει στ’ αλήθεια από τη ζωή σας;

1. «Δεν ξέρω»

Πόσες φορές σας έχει ξεφύγει αυτή η φράση όταν δεν είστε σίγουροι για κάτι; Ίσως σε μια ερώτηση στη δουλειά, σε μια συνέντευξη ή απλώς όταν κάποιος ζητά τη γνώμη σας. Το «δεν ξέρω» σας γλιτώνει από την πίεση της στιγμής, αλλά ενδέχεται να περάσει το μήνυμα ότι δεν θέλετε να προσπαθήσετε, δεν σκέφτεστε αρκετά ή δεν έχετε άποψη.

Αντί γι’ αυτό, πείτε:

«Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, δώστε μου λίγο χρόνο να το επεξεργαστώ».

«Θα το ελέγξω και θα επανέλθω με απάντηση».

Με αυτόν τον τρόπο, παραμένετε ειλικρινείς χωρίς να υπονομεύετε τον εαυτό σας, δείχνετε διάθεση για συνεργασία και στέλνετε το μήνυμα πως είστε άνθρωποι που σκέφτονται πριν απαντήσουν.

2. «Με συγχωρείτε που ρωτάω, αλλά…»

Η ευγένεια είναι αρετή. Η υπερβολική απολογία, όμως, δείχνει αμηχανία και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το «συγγνώμη» όταν δεν υπάρχει λόγος, μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα όσων λέτε και να κάνει τους άλλους να πιστεύουν ότι δεν πιστεύετε κι εσείς οι ίδιοι σε αυτό που λέτε.

Πόσες φορές ξεκινήσατε με:
«Συγγνώμη, ίσως να είναι χαζή η ερώτηση, αλλά…»
ή
«Δεν θέλω να ενοχλήσω, απλώς ήθελα να πω…»;

Δοκιμάστε αντ’ αυτού:

«Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα».

«Έχω μια σκέψη που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας».

Η διαφορά είναι λεπτή αλλά ουσιαστική: παραμένετε ευγενικοί, αλλά δείχνετε πως έχετε φωνή και δικαίωμα να την εκφράζετε.

3. «Απλώς ήθελα…»

Αυτή η μικρή λέξη, το «απλώς», λειτουργεί σαν… γόμα στη δύναμη της φράσης που ακολουθεί. Κι όμως, τη λέμε συνέχεια:

«Απλώς ήθελα να σας στείλω ένα reminder»,

«Απλώς λέω τη γνώμη μου»…

Σαν να απολογείστε που μιλάτε, που διεκδικείτε, που… υπάρχετε!

Αφαιρέστε το «απλώς» και δείτε τι μένει:

«Ήθελα να σας στείλω ένα reminder»

«Λέω τη γνώμη μου γιατί θεωρώ ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη»

Ξαφνικά, η φράση ακούγεται σταθερή, καθαρή και ουσιαστική. Χωρίς περιττά «μαξιλαράκια» που την κάνουν να φαίνεται μικρότερη απ’ ό,τι είναι.

Πώς να εξασκήσετε την αυτοπεποίθηση στην πράξη

Μπορείτε να δουλέψετε την αυτοπεποίθηση στο λόγο σας όπως θα δουλεύατε ένα μυ. Οι ειδικοί προτείνουν:

Εξασκηθείτε μπροστά στον καθρέφτη

Μπορεί να σας φανεί απλοϊκό, αλλά το να μιλήσετε στον εαυτό σας μπροστά στον καθρέφτη είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές ενδυνάμωσης της φωνής και της αυτοπεποίθησής σας. Παρατηρήστε τη στάση του σώματός σας, την ένταση της φωνής, το βλέμμα. Πείτε φράσεις που χρησιμοποιείτε συχνά στη δουλειά ή σε συζητήσεις και δείτε πώς ακούγονται όταν τις λέτε με σιγουριά. Μικρές αλλαγές όπως το να σηκώσετε ελαφρώς το πηγούνι ή να αποφύγετε τις παύσεις γεμάτες αμφιβολία, μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Είναι ένα είδος «προπόνησης» για τις λέξεις και τη στάση που θέλετε να υιοθετήσετε.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν από σημαντικές συζητήσεις

Το άγχος μπορεί να σαμποτάρει την επικοινωνία σας, ακόμη κι όταν έχετε προετοιμαστεί καλά. Λίγες βαθιές, συνειδητές αναπνοές πριν από μια κρίσιμη συνομιλία, μια παρουσίαση ή μια συνάντηση μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε την ηρεμία στο σώμα και το μυαλό σας. Δοκιμάστε να εισπνεύσετε από τη μύτη για τέσσερα δευτερόλεπτα, να κρατήσετε την αναπνοή για άλλα τέσσερα και να εκπνεύσετε αργά από το στόμα. Αυτή η απλή τεχνική θα σας προσφέρει εσωτερική σταθερότητα και θα μειώσει τον τόνο της φωνής σας, κάνοντάς σας να ακούγεστε πιο σίγουροι και εστιασμένοι.

Κρατήστε καθημερινό ημερολόγιο με τις μικρές σας νίκες

Η αυτοπεποίθηση δεν χτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη όμως μπορείτε να την ενισχύσετε καθημερινά, καταγράφοντας τα μικρά σας επιτεύγματα, τις ικανότητες που αξιοποιήσατε και τις καταστάσεις που διαχειριστήκατε με επιτυχία. Το journaling δεν είναι απλώς μια συναισθηματική εκτόνωση, αλλά ένας τρόπος να συνδεθείτε με την εσωτερική σας αξία. Όταν βλέπετε τις λέξεις γραμμένες, οι σκέψεις σας αποκτούν υπόσταση και εσείς αρχίζετε να πιστεύετε περισσότερο σε όσα ήδη καταφέρνετε. Μην ξεχνάτε να καταγράφετε όχι μόνο τι κάνατε καλά, αλλά και πώς νιώσατε εκείνη τη στιγμή. Έτσι δημιουργείτε ένα προσωπικό «λεξικό αυτοπεποίθησης» που μπορείτε να συμβουλεύεστε όποτε το χρειάζεστε.

Μη ζητάτε «συγγνώμη» όταν δεν χρειάζεται

Πόσες φορές λέτε “συγγνώμη” χωρίς να έχετε κάνει κάτι για το οποίο πρέπει πράγματι να απολογηθείτε; Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τη λέξη ως “μαξιλάρι” ευγένειας ή για να μετριάσουμε την παρουσία μας. Ωστόσο, κάθε άσκοπη συγγνώμη ροκανίζει τη δύναμη του λόγου σας. Αντί για «Συγγνώμη που ρωτάω», πείτε απλώς «Έχω μια ερώτηση». Αντί για «Συγγνώμη που σας διακόπτω», πείτε «Θα ήθελα να προσθέσω κάτι». Το να αποφεύγετε τη συγγνώμη όταν δεν υπάρχει λόγος, δεν είναι αγένεια είναι σεβασμός προς τον εαυτό σας και τις σκέψεις σας. Εξασκηθείτε στο να λέτε καθαρά αυτό που θέλετε, χωρίς να το ντύνετε με φράσεις που δηλώνουν ενοχή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Θυμηθείτε: η γλώσσα σας είναι εργαλείο όχι εμπόδιο. Αξιοποιήστε τη σωστά και δείξτε στον κόσμο αυτό που είστε: ένας άνθρωπος με φωνή, σκέψη και αξία.

Photo credit: @epobertemes/IG