Λένε πως το καλύτερο κρασί είναι εκείνο που μας αρέσει και ότι, με λίγη φαντασία, όλα ταιριάζουν με όλα. Όμως, αν θέλουμε να μιλάμε με ακρίβεια sommelier (σομελιέ), υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που βοηθούν ένα φαγητό και ένα κρασί να «συνομιλήσουν» αρμονικά. Και όπως ακριβώς συμβαίνει στη μουσική, στις σχέσεις ή στην τέχνη, η αρμονία βασίζεται σε κοινά στοιχεία, όχι σε αντιθέσεις.

Διαβάστε ακόμη: Πώς το αλκοόλ γερνάει το δέρμα μας

Ακολουθούν δέκα απλά, αλλά πολύτιμα tips για να απογειώσετε το wine & food pairing και να κάνετε τους φίλους σας να σας αποκαλούν… sommelier!

Διαβάστε ακόμη: Merlot nails: Εντυπωσιακά νύχια στο χρώμα του κρασιού

1. Σώμα με σώμα

Το κρασί πρέπει να έχει παρόμοιο «σώμα» με το πιάτο σας, δηλαδή παρόμοια ένταση και «βάρος». Δεν ταιριάζει ένα λεπτεπίλεπτο λευκό κρασί με μια πλούσια μπεαρνέζ ή ένα στιβαρό κόκκινο με σούσι. Σκεφτείτε θερμίδες, λιπαρότητα και ένταση γεύσης. Ένα πλούσιο ριζότο με παρμεζάνα θέλει ένα Chardonnay, ενώ μια φρέσκια σαλάτα με ξινόμηλο θα λάμψει δίπλα σε ένα τραγανό Sauvignon Blanc.

2. Το χρώμα λέει πάντα την αλήθεια

Η χρωματική συγγένεια είναι ένα «μυστικό» που λίγοι λαμβάνουν υπόψη. Πιάτα ανοιχτόχρωμα, με βάση το λευκό, το κίτρινο ή το πράσινο, αγαπούν τα λευκά κρασιά. Τα κοκκινιστά, τα σκούρα κρέατα ή πιάτα με παντζάρι ή μελιτζάνα «ζητούν» κόκκινα. Ροζέ και φαγητά με ντομάτα ή κόκκινη πιπεριά είναι match made in heaven. Είναι σαν το color blocking της γεύσης και δεν το πετυχαίνουν μόνο οι fashionistas!

3. Ηλικία και εμπειρία

Φρέσκα πιάτα με ωμά ή λίγο μαγειρεμένα υλικά, όπως ταρτάρ, σασίμι, σαλάτες ή ceviche, πάνε τέλεια με φρέσκα, αρωματικά κρασιά. Όσο πιο σύνθετο και «μαγειρεμένο» είναι ένα φαγητό, με καραμέλωμα, ψησίματα, σιγομαγειρέματα ή παλαιωμένα υλικά, τόσο πιο ταιριαστά θα είναι τα παλαιωμένα κρασιά. Ένα παλαιωμένο Ξινόμαυρο ή ένα Riesling με πολυπλοκότητα είναι ό,τι πρέπει για πιάτα με μανιτάρια ή κρέας με σάλτσα demi-glace.

4. Οξύτητα με οξύτητα

Ένα πιάτο με λεμόνι, ξύδι, αλμύρα ή έντονη φρεσκάδα χρειάζεται κρασί με υψηλή οξύτητα. Σκεφτείτε: θα σβήνατε μια σαλάτα με βινεγκρέτ με ένα μαλακό Merlot; Όχι, γιατί θα σας φαινόταν «μπουκωμένο». Αντιθέτως, ένα ζωηρό Assyrtiko ή ένα Albariño θα αναδείξει το φαγητό χωρίς να καλύπτει.

5. Όταν το φαγητό είναι γλυκό…

Αν στο πιάτο σας υπάρχει μέλι, καραμέλα, φρούτο, ή γλυκά λαχανικά (όπως η κολοκύθα), πρέπει και το κρασί σας να διαθέτει λίγη, ή περισσότερη, γλυκύτητα. Διαφορετικά, το κρασί θα μοιάζει ξινό και άτονο. Και φυσικά, στα γλυκά επιδόρπια, η μόνη σωστή απάντηση είναι ένα επιδόρπιο κρασί – από Samos, Vinsanto ή ένα καλό Port.

6. Τηγανιτό ή λιπαρό; Σβήστε το με κρασί!

Η οξύτητα και οι τανίνες βοηθούν να καθαρίσει ο ουρανίσκος από την πλούσια, λαδωμένη υφή. Για τηγανιτά (όπως καλαμαράκια ή φέτα σαγανάκι), επιλέξτε λευκά με υψηλή οξύτητα. Για παϊδάκια ή κοκκινιστό με λιπαρότητα, προτιμήστε ένα κρασί με μέτριο αλκοόλ, πολλές τανίνες και οξύτητα – όπως μια Νάουσα ή ένα Barbera.

7. Πες μου τη σάλτσα, να σου πω το κρασί

Η σάλτσα έχει την τελευταία λέξη! Μπορεί να αλλάξει εντελώς το ταίριασμα. Ένα κοτόπουλο με λεμόνι ζητά κάτι τραγανό και ξηρό, ενώ με κρέμα ή τρούφα θέλει ένα γεμάτο λευκό ή και ένα κομψό ερυθρό. Μια σάλτσα με γλυκό δαμάσκηνο; Ψάξτε για κρασιά με φρουτώδη χαρακτήρα και βελούδινες τανίνες.

8. Μην παραπλανηθείτε από τα αρώματα

Απλώς και μόνο επειδή ένα κρασί μυρίζει ρίγανη ή φρούτα του δάσους, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει και με πιάτα που περιέχουν αυτά τα υλικά. Η γευστική ισορροπία προηγείται της αρωματικής ομοιότητας. Οι συνδυασμοί πρέπει να βασίζονται σε σώμα, οξύτητα, γλυκύτητα και δομή, όχι απλώς στο «άρωμα του θυμαριού».

9. Η σωστή σειρά στο μενού

Δεν είναι απαραίτητο το σερβίρισμα να ξεκινά με λευκό, να συνεχίζει με κόκκινο και να καταλήγει σε γλυκό. Αν έχετε φουά γκρα στο πρώτο πιάτο και λευκό ψάρι στο κυρίως, ίσως ξεκινήσετε με Sauternes (γλυκό κρασί) και καταλήξετε σε ένα αλμυρό Assyrtiko. Το μενού υπαγορεύει τη ροή, όχι οι παραδόσεις.

10. Ακόμα και στο μεζεδοπωλείο…

Το pairing δεν χρειάζεται να είναι «γκουρμέ» ή δήθεν. Ακόμα και οι πιο απλές γεύσεις, όπως μεζέδες, τυριά, ντολμαδάκια, χταποδάκι, φάβα, έχουν το ιδανικό ταίρι τους. Μια ρετσίνα νέας γενιάς, ένα ροζέ Ξινόμαυρο ή ένα ξηρό Μοσχάτο μπορούν να σας προσφέρουν εκρήξεις γεύσης ακόμα και σε μια απλή ταβέρνα.

Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω tips (ή έστω τα περισσότερα!), θα μετατρέψετε κάθε γεύμα σε γευστική εμπειρία υψηλής αισθητικής. Και ποιος ξέρει; Ίσως την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε μύδια με λευκό κρασί, να σας ρωτήσουν τι θα προτείνατε να το συνοδεύσει.

Photo credit: @fellinifinewine/IG