Ζουμερά, αρωματικά και απολαυστικά, τα ροδάκινα δεν είναι μόνο ένας καλοκαιρινός πειρασμός, είναι και σύμμαχοι της υγείας σας. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα ροδάκινα μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, την πέψη, την όψη της επιδερμίδας και να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού.

Διαβάστε ακόμη: Βερίκοκο: Είναι τόσο υγιεινό όσο φαίνεται; +2 εύκολες συνταγές

Ροδάκινα και θρεπτική αξία

Ένα μέτριο ροδάκινο (161 γραμμάρια) αποδίδει περίπου 74 θερμίδες, με 1,5 γραμμάριο πρωτεΐνης, λιγότερο από μισό γραμμάριο λίπους και 2,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, καλίου, νιασίνης και χαλκού, ενώ περιέχει επίσης μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Διαβάστε ακόμη: Είναι το καρπούζι υγιεινό; Όλα όσα δεν ξέρατε αλλά θα έπρεπε

Τα φρέσκα και ώριμα ροδάκινα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και καθυστερούν τη γήρανση. Τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα διατηρούν αρκετές από τις βιταμίνες, αλλά υστερούν σε αντιοξειδωτική δράση – ειδικά αν είναι ξεφλουδισμένα ή διατηρημένα σε σιρόπι.

Προσφέρουν υγιή πέψη

Η ισορροπία διαλυτών και αδιάλυτων ινών στα ροδάκινα συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ οι διαλυτές τρέφουν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, προάγοντας την υγεία του μικροβιώματος και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Επιπλέον, τα άνθη ροδάκινου χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη ρύθμιση της πέψης. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθούν στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου.

Έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες

Η τακτική κατανάλωση ροδάκινων φαίνεται να ωφελεί την καρδιά. Έρευνες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ορισμένα συστατικά τους συνδέονται με χολικά οξέα και ενισχύουν την αποβολή χοληστερόλης μέσω των κοπράνων.

Ενυδατώνουν φυσικά την επιδερμίδα

Τα ροδάκινα μπορεί να συμβάλουν στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος, προσφέροντας βελτίωση στην υφή του. Ορισμένα εκχυλίσματα ροδάκινου έχουν δειχθεί ότι προστατεύουν την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία, αν και οι μελέτες περιορίζονται προς το παρόν σε πειραματικό επίπεδο.

Παρέχουν αντικαρκινική προστασία

Η φλούδα και η σάρκα των ροδάκινων είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, καφεϊκό οξύ και πολυφαινόλες, φυτοχημικές ενώσεις με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συστατικά του ροδάκινου μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, κυρίως στο έντερο και στο μαστό.

Σε μελέτη του 2014, γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο ροδάκινα ή νεκταρίνια ημερησίως είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε βάθος 24 ετών. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές είναι περιορισμένες και απαιτείται περισσότερη τεκμηρίωση.

Μειώνουν τα αλλεργικά συμπτώματα

Τα ροδάκινα μπορεί να ανακουφίσουν από ήπια αλλεργικά συμπτώματα. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι εκχυλίσματα από κουκούτσι ροδάκινου μπορεί να περιορίσουν την απελευθέρωση ισταμίνης, της ουσίας που ευθύνεται για συμπτώματα όπως το φτέρνισμα ή ο κνησμός.

Άλλα οφέλη

  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό: Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
  • Αποτοξινώνουν από τη νικοτίνη: Σύμφωνα με έρευνα, τα ροδάκινα ενισχύουν την αποβολή νικοτίνης από τον οργανισμό.
  • Ρυθμίζουν το σάκχαρο: Πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα ροδάκινου μπορεί να βελτιώσουν την παραγωγή ινσουλίνης.

Πώς να καταναλώσετε τα ροδάκινα

Τα ροδάκινα τρώγονται ωμά, ψητά, μαγειρεμένα ή προστίθενται σε σαλάτες, σάλτσες και γλυκά. Μπορείτε να τα αναμείξετε με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, να τα προσθέσετε σε smoothie ή να αρωματίσετε το νερό σας με λίγες φέτες ροδάκινου.

Τι να προσέξετε όταν τα επιλέγετε

Προτιμήστε ροδάκινα με ευχάριστο άρωμα και σφιχτή σάρκα, όχι όμως σκληρή. Αποφύγετε τα ροδάκινα με σκούρα ή ζαρωμένα σημεία. Αν είναι άγουρα, αφήστε τα στον πάγκο για 1-3 ημέρες. Διατηρούνται ώς και μία εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου ή περισσότερο στο ψυγείο.

Μπορείτε επίσης να τα καταψύξετε (αφού τα κόψετε και προσθέσετε λίγες σταγόνες λεμόνι).

Τα ροδάκινα είναι μια νόστιμη και ευέλικτη τροφή, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την καρδιά, την πέψη, την επιδερμίδα και την άμυνα του οργανισμού. Μπορεί ακόμη να προστατεύουν από αλλεργίες, τοξίνες και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Συνταγή: Μαρμελάδα ροδάκινο χωρίς ζάχαρη

Θα χρειαστείτε:

  • 700 γρ. ώριμα ροδάκινα (καθαρισμένα από κουκούτσι και φλούδα, κομμένα σε κομμάτια)
  • 120 γρ. μέλι (λίγο λιγότερο από ½ φλιτζάνι)
  • ½ λοβός βανίλιας (προαιρετικά, ξύνετε τα σποράκια με τη λάμα του μαχαιριού)
  • 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού

Οδηγίες

  • Μαγείρεμα: Σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι βάζετε τα κομμένα ροδάκινα, το μέλι, τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού. Σιγοβράζετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 30-35 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Τα ροδάκινα θα μαλακώσουν και σχεδόν θα διαλυθούν, δημιουργώντας ένα παχύ, δεμένο σιρόπι.
  • Ομογενοποίηση (προαιρετικό): Αν θέλετε τελείως λείο αποτέλεσμα, πολτοποιήστε τη μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι και ξαναβράστε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει.
  • Αποθήκευση: Αποσύρετε από τη φωτιά και γεμίσετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο μεγάλο βάζο. Κλείστε καλά και διατηρήστε στο ψυγείο για έως 20 ημέρες.

Μυστικό επιτυχίας

Για να ξεφλουδίσετε εύκολα τα ροδάκινα:

  • Χαράξτε ελαφρά τη φλούδα σε ένα σημείο.
  • Βυθίστε τα σε βραστό νερό που κοχλάζει για 1-2 λεπτά.
  • Μεταφέρετε τα αμέσως σε παγωμένο νερό.
  • Η φλούδα θα αφαιρεθεί εύκολα με το χέρι.

Photo credit: istock