Τι μπορεί να ενώσει μια γαλλική κουζίνα υψηλής αισθητικής με ένα πιάτο λουσμένο στο λεσβιακό ελαιόλαδο; Η απάντηση δίνεται στο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου που φέτος αποκτά άρωμα Μεσογείου και γίνεται αφορμή για μια τριήμερη γιορτή πολιτιστικής όσμωσης. Από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου, η Άναξος μεταμορφώνεται σε τόπο συνάντησης πολιτισμών, εκεί όπου οι ταινίες μιλούν τη γλώσσα της γεύσης και το τραπέζι γίνεται τόπος αφήγησης.

Δύο εμβληματικές γαλλικές ταινίες αναλαμβάνουν να δείξουν πως η διατροφή δεν είναι απλώς ανάγκη αλλά πολιτισμικός κώδικας. Όπως εξηγεί η Δρ. Ελένη Μαλούπα, επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης, «η γαστρονομία στον γαλλικό κινηματογράφο λειτουργεί σαν ηθική γλώσσα· φέρει αξίες, μνήμες, συναισθήματα – όπως ακριβώς και η λεσβιακή παράδοση με τα βότανά της και το ελαιόλαδο της».

Η σοφία της φύσης σε πρώτο πλάνο

Σαν κομμάτια σεναρίου, τα λεσβιακά βότανα –ρίγανη, λουΐζα, δίκταμο, μελισσόχορτο, κρίταμο– μπαίνουν στο πιάτο όχι μόνο για να αρωματίσουν, αλλά για να αφηγηθούν. Το ελαιόλαδο, αόρατο μα παρόν σε κάθε γωνιά του τραπεζιού, γίνεται ο αφηγητής: συνδέει γενιές, δένει υλικά, μεταφέρει σοφία και ταυτότητα.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ δεν θα δουν απλώς ταινίες – θα τις γευτούν. Πιάτα εμπνευσμένα από τη γαλλική κουζίνα θα σερβίρονται με βάση το λεσβιακό ελαιόλαδο και τα τοπικά βότανα. Κάθε συνταγή, ένα μικρό φιλμ. Κάθε άρωμα, μια ιστορία. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στο ίδιο τραπέζι.

Ένα σκηνικό συντονισμένο με φροντίδα

Πίσω από το φεστιβάλ κρύβεται ένα δίκτυο ανθρώπων με όραμα. Η Δρ. Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη, επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας για Λέσβο και Λήμνο, συντονίζει την πρωτοβουλία. Η Δρ. Ελένη Μαλούπα και η Δρ. Αναστασία Ζήση, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, φροντίζουν το πολιτισμικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Η κα Φωτεινή Τιρπιντήρη, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος», προσφέρει καθοδήγηση και υποστήριξη, ενώ ο Ιγνάτης Χαλκιώτης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κουρσάρος» –που φιλοξενεί τις δράσεις– δίνει πνοή στο γαστρονομικό σκέλος.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δ. Λέσβου, κα Ζαχαρώ Ιωακείμ, η οποία στέκεται αρωγός σε ένα γεγονός που συνδυάζει την τοπική παράδοση με την ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά.

Ένα φεστιβάλ με ρίζες και βλέμμα στο μέλλον

Η Λέσβος, νησί με βαθιά πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου με τη Γαλλία. Στο σταυροδρόμι του κινηματογράφου και της διατροφής, γεννιέται κάτι περισσότερο από ένα φεστιβάλ: μια πρόταση για το πώς η τροφή και η τέχνη μπορούν να αναδείξουν τις κοινές μας αξίες – τη βιωσιμότητα, τη μνήμη, τη σύνδεση με τον τόπο.

Στην Άναξο, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό του Ιουλίου, κάθε προβολή, κάθε μπουκιά, κάθε λέξη είναι μια γιορτή. Μια γιορτή πολιτισμού και ζωής.

Info

25–27 Ιουλίου 2025, Άναξος, Λέσβος

Συνάντηση πολιτισμών και γεύσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στη Λέσβο