Είναι ο ανανάς υγιεινός; Τι πρέπει να προσέχετε

O ανανάς ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την πέψη και ανακουφίζει από φλεγμονές. Ανακαλύψτε γιατί να τον εντάξετε στη διατροφή σας και πότε πρέπει να προσέχετε.
Ζουμερός, αρωματικός και γεμάτος θρεπτικά συστατικά, ο ανανάς είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της υγείας σας. Αν δεν τον έχετε ακόμη εντάξει στο καθημερινό σας μενού, ιδού 10 αποδεδειγμένοι λόγοι για να το κάνετε άμεσα.
Διαβάστε ακόμη: Ανακαλύψτε τη δύναμη 5 τροφών για καλύτερη υγεία
1. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
Ο ανανάς περιέχει φυτικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Η τακτική κατανάλωσή του ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης και καρκίνος.
Διαβάστε ακόμη: Βερίκοκο: Είναι τόσο υγιεινό όσο φαίνεται; +2 εύκολες συνταγές
2. Παρέχει αντιοξειδωτική προστασία με διάρκεια
Η κατανάλωση ανανά, ειδικά σε φυσική μορφή και όχι κονσερβοποιημένη, προσφέρει συνδυαστικά αντιοξειδωτικά και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός φαίνεται να ενισχύει και να παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.
3. Είναι σύμμαχος του πεπτικού συστήματος
Ο ανανάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και υποστηρίζουν την υγιή μικροχλωρίδα του πεπτικού σας συστήματος.
4. Βοηθά στην πέψη
Περιέχει βρωμελίνη, ένα ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες των τροφών σε πεπτίδια και αμινοξέα, διευκολύνοντας την πέψη. Η δράση του είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα με ανεπάρκεια παγκρεατικών ενζύμων. Επιπλέον, ο φρέσκος ανανάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να μαλακώσετε το κρέας ή το ψάρι πριν το ψήσιμο.
5. Ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου
Ο ανανάς είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά τον οργανισμό να απορροφά καλύτερα τον σίδηρο από τις τροφές. Μάλιστα, μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κονσερβοποιημένου ανανά για εννέα εβδομάδες αύξησε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σε άτομα με χαμηλό βάρος.
6. Επιταχύνει την ανάρρωση
Η βρωμελίνη φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή, το πρήξιμο και τους μώλωπες μετά από τραυματισμούς ή επεμβάσεις, ακόμη και μετά από εξαγωγή δοντιών. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να έχει αντίστοιχη δράση με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
7. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
Αν υποφέρετε από πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις, ο ανανάς μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό σύμμαχο. Η βρωμελίνη, το ένζυμο που περιέχει, διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς ήδη από τη δεκαετία του ’60. Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση ανανά ή, η λήψη συμπληρώματος βρωμελίνης υπό ιατρική καθοδήγηση, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος, της δυσκαμψίας και του πόνου που σχετίζονται με τη ρευματοειδή ή οστεοαρθρίτιδα. Η δράση της φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τους χημικούς διαμεσολαβητές του πόνου και της φλεγμονής, προσφέροντας μια φυσική ανακούφιση, συγκρίσιμη σε κάποιες περιπτώσεις με αυτή των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs), χωρίς τις παρενέργειες τους.
8. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Έρευνα σε παιδιά έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά ανανά είχαν μειωμένο κίνδυνο ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων, ενώ παρουσίασαν και μεγαλύτερη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που δρουν προστατευτικά στον οργανισμό.
9. Φροντίζει την καρδιά σας
Η βρωμελίνη φαίνεται να προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων, επεισοδίων στηθάγχης ή παροδικών ισχαιμικών επεισοδίων. Ενδέχεται επίσης να διασπά πλάκες χοληστερόλης και να συμβάλλει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.
10. Μπορεί να βοηθήσει σε φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η βρωμελίνη μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων παθήσεων όπως η ελκώδης κολίτιδα.
Πότε πρέπει να προσέχετε;
Αν δεν είστε αλλεργικοί στον ανανά, είναι γενικά ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, αν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς η βρωμελίνη μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος.
Photo credit: Istock