Ώρα 00:01, την 3η Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου ξεκινάει σε ολόκληρη τη Γαλλία το μεγαλύτερο πανηγύρι, όπου, εκτός του συνόλου των Γάλλων, συμμετέχουν ισότιμα και εκατομμύρια τουρίστες!

Διαβάστε ακόμη: Το πορτοκαλί κρασί είναι το νέο ροζέ

Το Beaujolais Nouveau είναι η αφορμή

Ένα εκπληκτικό πάντρεμα της μόδας με το Beaujolais Nouveau, από μια σπουδάστρια σχολής ραπτικής, που δημιούργησε το φόρεμα, αλλά και το εξώφυλλο ενός περιοδικού.

Όσοι βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος της Γαλλίας την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025, θα γνωρίσουν την αληθινή ψυχή της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Ο απόλυτος οδηγός για να ταιριάξετε σωστά το φαγητό με το κρασί σας

Στις 12 τα μεσάνυχτα, σερβιτόροι με κόκκινες ποδιές αρχίζουν να τσουλάν ξύλινα βαρέλια στους λιθόστρωτους δρόμους της Λυών, από τις αποβάθρες στον ποταμό Σεν, μέχρι την πλατεία Τερό, όπου και ανοίγονται. Περνούν μερικά δευτερόλεπτα νεκρικής σιωπής, ενόσω όλοι γεύονται το πρώτο κρασί της χρονιάς και ακολουθούν στη συνέχεια ουρανομήκεις ζητωκραυγές, οι ίδιες ακριβώς που συνταράζουν ολόκληρη τη Γαλλία.

Από τις Άλπεις μέχρι τον Ατλαντικό κι από το Στρασβούργο μέχρι τη Μασσαλία επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Στη Λυών το γλέντι κρατάει ένα τριήμερο, στο Παρίσι το ίδιο, στο Μποζολέ όμως, όπου και παράγεται το διάσημο κρασί, το πανηγύρι κρατάει μια ολόκληρη εβδομάδα! Μουσικές, τραγούδια, φαγητό, αυθόρμητοι χοροί σε δρόμους και πλατείες, οπουδήποτε υπάρχουν καφέ ή μπιστρό ολόκληρη η Γαλλία γιορτάζει. Μικρές όμορφες αφίσες “Le Beaujolais nouveau est arrivé” (τo νέο Μποζολέ έφτασε), είναι κολλημένες παντού, τα εστιατόρια σχεδιάζουν σπέσιαλ μενού σε χαμηλές τιμές ειδικά για την περίπτωση.

To Beaujolais Nouveau

Το Beaujolais Nouveau δίνει την αφορμή για το μεγαλύτερο πολυήμερο street party της Γαλλίας.

Γιατί όμως οι Γάλλοι τρελαίνονται με το συγκεκριμένο κρασί; Επειδή είναι το πρώτο κρασί της χρονιάς, αυτό που σηματοδοτεί το καινούριο οινικό έτος. Το Beaujolais Nouveau, επειδή ακριβώς είναι φρέσκο, δεν είναι ακριβό, ούτε και χαρακτηρίζεται “μεγάλο”. Επειδή οινοποιείται με ειδική διαδικασία κρατάει όλη τη φρουτώδη οσμή και γεύση του: αν είναι με νότες “μπανάνας” ή “μούρου” είναι μια κλασική αφορμή για ατελέσφορες διαμάχες ανάμεσα στους ερασιτέχνες οινογνώστες.

Παράγεται αποκλειστικά στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας από την ερυθρά ποικιλία gamay (“γκαμέ” την προφέρουν), προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Η παραγωγή του Beaujolais Nouveau έχει τις ρίζες της στη γαλλική παράδοση, καθώς οι αμπελουργοί γιόρταζαν το τέλος της συγκομιδής, απολαμβάνοντας αυτό το φρέσκο κρασί. Αγαπημένο κρασί στις τάξεις των εργατών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Beaujolais Nouveau κέρδισε ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όταν οι οινοποιοί της περιοχής αποφάσισαν να κάνουν αυτόν τον εορτασμό ευρύτερα γνωστό.

Το 1954, οι πρώτες φιάλες του φρέσκου κρασιού μεταφέρθηκαν στο Παρίσι με αυτοκίνητα αγώνων, και το “Rally des Beaujolais” τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο κρασί, μετατρέποντάς το σε ένα εμπορικό γεγονός. Για όλα τα υπόλοιπα υπεύθυνο είναι το μάρκετινγκ…

Στη χώρα μας και στα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου, το Beaujolais Nouveau κυκλοφορεί την επόμενη ακριβώς ημέρα από την εμφάνισή του στο γαλλικό έδαφος. Επίσης, με την καινούρια χιλιετία η μόδα των φρέσκων κρασιών είχε κατακτήσει τη χώρα μας: ολοένα και περισσότεροι οινοποιοί παρουσίαζαν καινούρια προϊόντα, εμφανίστηκαν μέχρι και λευκά “φρέσκα” κρασιά.

Σήμερα, 25 χρόνια αργότερα όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν στεφθεί με αποτυχία, ίσως γιατί δεν κάλυπταν καμία πραγματική ανάγκη, όπως αυτή που καλύπτει το Beaujolais Nouveau στη Γαλλία: να ξεδιψάει έναν ολόκληρο λαό με μεγάλη οινική παράδοση, μέχρι να εμφανιστούν τα υπόλοιπα κρασιά. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Beaujolais Nouveau πίνεται πάντοτε σε γυάλινο ποτήρι με πόδι και καταναλώνεται σε διάστημα έξι μηνών από την εμφάνισή του.

Photos credits: Getty Images, InterBeaujolais, pexels.com