Μπορεί να νομίζετε ότι η πείνα είναι πάντα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Όμως, η αλήθεια είναι πως ορισμένα τρόφιμα όχι μόνο δεν χορταίνουν, αλλά αντίθετα πυροδοτούν ακόμα περισσότερο την όρεξη. Αν αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε στο ένα κομμάτι πίτσα ή γιατί τα σνακ δεν σας «κρατούν», δείτε παρακάτω τις βασικές διατροφικές παγίδες που, αντί να σας ικανοποιούν, σας κάνουν να πεινάτε… ξανά από την αρχή.

Διαβάστε ακόμη: 2 αντιφλεγμονώδεις τροφές που συνιστούν οι διατροφολόγοι

1. Πίτσα: Γευστικός εθισμός σε κάθε μπουκιά

Η πίτσα είναι από τις πιο αγαπημένες comfort τροφές, αλλά και μία από τις πιο «παραπλανητικές». Ο συνδυασμός επεξεργασμένου αλευριού (ζύμη), λιπαρών (τυριά) και αλατιού ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν τρώτε για να χορτάσετε αλλά επειδή το σώμα σας νιώθει ευχαρίστηση από τη γεύση. Ταυτόχρονα, η έλλειψη φυτικών ινών και η υπερβολική περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά καθυστερούν το αίσθημα κορεσμού, ωθώντας σας σε υπερκατανάλωση.

Διαβάστε ακόμη: Οι τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο σας

2. Πατατάκια: Ορμονικό σινιάλο για… περισσότερο φαγητό

Ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια μπορεί να «ανοίξει» περισσότερο την όρεξή σας απ’ όσο νομίζετε. Οι τηγανιτές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά διεγείρουν την παραγωγή της γρελίνης, της ορμόνης που ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι πρέπει να φάτε. Παράλληλα, η αίσθηση της τραγανότητας και το αλάτι ενισχύουν την επιθυμία για επανάληψη, κάτι που εξηγεί γιατί είναι δύσκολο να φάτε «μόνο ένα».

3. Άσπρο ψωμί: Το αλεύρι που σας πεινάει

Το άσπρο ψωμί παρασκευάζεται από επεξεργασμένο αλεύρι, στο οποίο έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες. Χωρίς αυτές, η πέψη γίνεται πολύ πιο γρήγορα, ανεβάζοντας απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σώμα αντιδρά παράγοντας ινσουλίνη για να ρυθμίσει τη γλυκόζη, αλλά αυτό οδηγεί σε αιφνίδια πτώση της ενέργειας, την οποία ερμηνεύουμε ως ανάγκη για περισσότερο φαγητό.

4. Λευκά ζυμαρικά: Υδατάνθρακες χωρίς «φρένο»

Όπως και το άσπρο ψωμί, τα επεξεργασμένα ζυμαρικά προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, για να ακολουθήσει μετά μια απότομη πτώση. Αυτές οι διακυμάνσεις κάνουν το σώμα να ζητά περισσότερο φαγητό για να διατηρήσει την ενέργειά του σταθερή. Επιπλέον, οι γρήγοροι υδατάνθρακες δεν παρέχουν σταθερή ενέργεια ούτε συνεισφέρουν στον κορεσμό, γι’ αυτό και η πείνα επανέρχεται γρήγορα μετά το γεύμα.

5. Γλυκά: Η ψευδαίσθηση της ενέργειας

Η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε άμεση απελευθέρωση ντοπαμίνης, μιας ουσίας που συνδέεται με το αίσθημα της απόλαυσης. Ωστόσο, επειδή η ζάχαρη μεταβολίζεται πολύ γρήγορα, το σώμα περνά σχεδόν αμέσως από το «φουλ» στο «άδειο», προκαλώντας νέα αίσθηση πείνας. Η τακτική κατανάλωση γλυκών, ειδικά χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά, εθίζει τον εγκέφαλο στην ταχεία ανταμοιβή και υπονομεύει τη φυσική ικανότητα να αναγνωρίζει τον κορεσμό.

6. Χάμπουργκερ: Καύσιμο για φλεγμονή και μόνιμη λιγούρα

Τα τυπικά χάμπουργκερ των fast food περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία όχι μόνο σχετίζονται με φλεγμονές, αλλά μειώνουν την ικανότητα των κυττάρων να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους και την απορρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν την πείνα και το αίσθημα ευχαρίστησης, όπως η ντοπαμίνη. Επιπλέον, η κακή ποιότητα υλικών και η υψηλή θερμιδική πυκνότητα οδηγούν σε ταχύ μεταβολισμό και γρήγορη επιστροφή της πείνας.

7. Αλμυρά σνακ: Μπέρδεμα μεταξύ δίψας και πείνας

Τα αλμυρά σνακ (όπως τα πατατάκια και τα κράκερ) έχουν τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που οδηγούν σε ήπια αφυδάτωση. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης –όπως πονοκέφαλος, κούραση και στομαχικό «κενό»– συχνά παρερμηνεύονται ως πείνα. Έτσι, ενώ το σώμα ζητά νερό, εμείς του δίνουμε φαγητό, εντείνοντας τον φαύλο κύκλο.

Πώς να «ξεγελάσετε» την πείνα

Αν θέλετε να νιώθετε πραγματικά χορτάτοι, επιλέγετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και «καλά» λιπαρά, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτές σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου και σας κρατούν πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γιατί τελικά, δεν έχει σημασία μόνο πόσο τρώτε, αλλά και τι τρώτε.

Photo credit: Andrea Piacquadio